Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finsk-norsk OL-søknad presentert

NAGANO (NTB): Helsingfors, Lahtis og Lillehammer presenterte i dag sin felles OL-søknad for pressen i Nagano. Finlands IOK-medlem Peter Tallberg og Norges idrettspresident Arne Myhrvold snakket seg varme om kampanjen for å få vinterlekene i 2006. Begge gjorde sitt beste for å bagatellisere den største innvendingen - avstanden mellom de tre byene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med motorveien vi kommer til å ha ferdig i 2006, vil bilturen mellom Helsingfors og Lahtis gjøres unna på en snau time, sa Tallberg.

- Om det er åpningsseremoni i Helsingfors klokka 19.00, kan vi by på middag i Lillehammer klokka 22.00 for folk som har vært på seremonien, sa Myhrvold.

- Jeg vil minne om at det var tre OL-byer også i Lillehammer-lekene, la han til. Men verken Myhrvold eller Tallberg kunne svare på hvem som skal betale for alle flyturene mellom Helsingfors og Oslo.

Historisk

Søknaden fra Helsingfors er historisk på flere måter. Det er en første test på regelendringen som tillater byer i ulike land å samarbeide om en søknad dersom naturforhold betinger det. Finland kan ikke arrangere OL-øvelser i alpint.

- Med bare europeiske kandidater mener jeg at Finlands time har kommet. Vi kan tilby unike konkurranser, sa Tallberg.

- Med vårt konsept vil utøverne også føres tettere sammen enn vanlig. De vil bo konsentrert i tre OL-byer, mens man i Albertville i 1992 og Nagano i år ble spredt ut over små hoteller i et stort område.

Han sa at man ikke behøver å bruke mer enn 180 millioner kroner på direkte investeringer i idrettsanlegg. Uavhengig av OL bygges det i Helsingfors en skøytehall med 7000 tilskuerplasser, og i Lahtis bygges det fristilanlegg.

- Ikke et tre vil bli felt for OLs skyld, og vi behøver ikke å bygge et nytt akeanlegg, sa Tallberg. Han understreket at Helsingfors kan bli den første by som arrangerer både sommer- og vinterleker. I 1952 var det olympiske sommerleker i den finske hovedstaden.

Kort kampanje

IOK skal 20. juni 1999 utpeke vertsbyen for vinterlekene i 2006. Det er tre måneder tidligere enn opprinnelig ment, og fører til at den offisielle søkerkampanjen blir kort og hektisk.

Kampanjestart er 1. mars 1999. Først når IOKs evalueringskommisjon legger fram sin rapport om de seks søkerbyene, får søkerne lov til å markedsføre seg overfor IOK-medlemmene.

Observatører tror at den korte kampanjetiden vil gavne forhåndsfavoritten Sion, som var kandidat også under forrige OL-valg og dermed har gjort seg kjent blant IOK-medlemmene allerede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!