Finsk-russisk dopingsamarbeid

Det finske skiforbundet har betalt for hjelp fra Russland til å skaffe seg EPO og veksthormoner før VM i Trondheim og OL i Nagano.

Midt på 90-tallet startet det finske skiforbundet et prosjekt i samarbeid med russerne. Offisielt het prosjektet det 'immonologiske prosjektet', men den finske tolken har nå avslørt at de snakket om EPO og veksthormoner da de møttes, melder den finske avisa Hufvudstadsbladet.

Et dokument, som trolig er skrevet av en russisk professor, er funnet av det finske politiet som etterforsker det finske skiforbundet i forbindelse med dopingskandalen.

De har også funnet et dokument hos den finske tolken, som var med da russerne og finnene møtte hverandre. Tolken sier han tror dokumentet er fra 1995 eller 1996. Han sier han ikke vet hvem som har skrevet dokumentet.

I dokumentet som ble funnet hos tolken ramses det opp en rekke medisiner som skal brukes under en 'somatotropinbehandlingsperiode'. Somatotropin er et veksthormon. Også legemiddelet 'Erystrostimi', som er et russisk EPO-hormon, nevnes i dokumentet.

Toårig prosjekt

Legemidlene skulle skaffes fra Russland og leveres til Finland, og det forklares at prosjektet skulle gå over to år.

Man skulle evaluere resultatene etter VM i Trondheim i 1997, før OL i Nagano i 1998. Hufvudstadsbladet skriver at programmet omfattet en kvinnelig idrettsutøver og fire mannlige, uten at avisa nevner navnene på de fem.

Det finske skiforbundets tidligere lege, Juha-Pekka Turpeinen, sier i avhør at han aldri har sett dokumentet før.

- Om jeg har forstått dette riktig så bruker man veksthormoner, testosteron og epitestosteron. Man forbedrer på en måte også immunforsvaret med dette, men å snakke om 'immunologi', da er man på feil spor. Det er harde greier, sier Turpeinen, som var lege for skiforbundet fra 1999. Han er ikke under mistanke for å ha gjort noe ulovlig.

Langrennstrener hevder han kastet ampullene

Tidligere langrennstrener Vesa-Pekka Sarparanta innrømmer å ha sett dokumentet, men hevder at det aldri er brukt i Finland. Men helt sikker er han ikke. Hjemme hos tolken fant de flere notater hvor både veksthormoner og EPO blir nevnt, også fornavnet Vesa er nevnt i notatene, og tolken hevder at Vesa står for Vesa-Pekka Sarparanta.

Sarpanta opplyser at han har fått en pakke med ampuller av tolken.

- Jeg vet ikke om det var EPO-hormoner. Han kan ha gitt meg EPO-hormoner i ampullene, jeg benekter ikke den muligheten, men jeg har ikke bedt ham hente EPO for meg. Jeg har ikke brukt det selv eller formidlet det til noen andre. Jeg kastet dem, skal Vesa-Pekka Sarparanta ha sagt i avhør.

Tidligere hovedtrener i langrenn Pekka Vähäsöyrinki sier i avhør at han ikke har sett dokumentet før.

Betalte 55 000 kroner til russerne

Men i det finske skiforbundets arkiver fant politiet kvitteringer som viser at de i årene 1995 til 1998 har betalt russerne 40 000 mark, rundt 55 000 norske kroner, til russerne. På kvitteringene henvises det til immunologisk konsultasjoner eller et immunologisk prosjekt.

I politiets utredning er det nevnt flere straffbare handlinger. Smugling og grovt bedrageri er to av dem.

Hufvudstadsbladet skriver at politiets forundersøkelser nå nærmer seg slutten, og det er ventet at de eventuelt vil kunne ta ut tiltalte i løpet av sommeren.

GULL I TRONDHEIM: Mika Myllylä gikk inn til gull på femmila i VM i Trondheim. Spørsmålet er om han var dopet da også.
GULL I NAGANO: Gullvinneren Mika Myllylä fra Finland i aksjon under tremila i Nagano. Var han dopet da også?
AVSLØRINGEN: Sjeflandslagstrener Kari-Pekka Kyrö reagerer under pressekonferansen i forbindelse med Jari Isometsäs positive dopingprøve under VM i Lahti.