Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finsk skilegende om maskeavgjørelsen: - Dette er tull

Hardt ut mot sine egne landsmenn.

LEGENDE: Juha Mieto er en finsk skilegende. Her fra Kuusamo i 2014, hvor han delte ut premier. Her med Marit Bjørgen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
LEGENDE: Juha Mieto er en finsk skilegende. Her fra Kuusamo i 2014, hvor han delte ut premier. Her med Marit Bjørgen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Reaksjonene har vært mange og sterke etter at det ble kjent at Finland nå har fått klartegn til å bruke oksygenmasker i konkurranser. Masker den svenske langrennsstjerna Charlotte Kalla, kaller for «Dart Vader-masker».

Maskene gir ekstra oksygen gjennom en oksygentank på ryggen, og finnene har blant annet brukt maskene under treningsleiren i Val Senales i høst.

Det er ikke bare utenfor Finland at det reageres på maskebruken. Den tidligere, finske skilegenden Juha Mieto, går også hardt ut mot maskene.

- Dette er tull Mieto mener maskene vil ødelegge idrettens troverdighet. Likevel håper og tror han at fornuften vil seire, og at når dette virkelig kommer opp til diskusjon, vil det forbys.

- Om det fortsetter sånn her, kan skiløperne snart ha turbo på ryggen, sier han ifølge Yle til Ilta Sanomat.

Han synes det er latterlig at Finland vil bruke maskene i konkurranse.

- Alle må forstå at dette her er tull. Det er jo ikke noe poeng med det her lengre, sier Mieto.

- Like stor effekt som EPO Trenings- og idrettseksperter Dagbladet har vært i kontakt med, forstår ingenting av FIS' godkjennelse.

- Jeg trodde dette først var en spøk. Å tillate disse maskene i konkurranse bygger på total kunnskapsløshet. Maskene har enorm effekt, selvsagt spesielt i høyde, sa Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi, til Dagbladet i helga.

Han mener disse maskene har like stor effekt som EPO (Erytropoietin), et legemiddel til behandling for mennesker med blodmangel. EPO øker kroppens produksjon av røde blolegemer, virker i blodmargen og øker produksjonen av hemoglobin.

- Spesielt i høyden vil oksygenmaskene ha enorm effekt. Det er hinsides all fornuft at dette er tillatt i konkurranser, sier Hallén.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media