PÅ TRENING:  Vidar Løfshus og Martin Johnsrud Sundby  trener på breen i Val Senales. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ TRENING:  Vidar Løfshus og Martin Johnsrud Sundby trener på breen i Val Senales. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Astmamedisinering i langrenn

Finsk skistjerne om Sundby-saken:
- Det finnes en grense. Er du over den, er det doping

Sami Jauhojärvi mener Martin Johnsrud Sundby har krysset en grense. 

VAL SENALES (Dagbladet): Finlands største langrennsprofil, Sami Jauhojärvi, er på høydesamling i italienske Val Senales.

Side om side med nordmennene går Jauhojärvi runde etter runde på breen som ligger nesten 3000 meter over havet. Men det er ikke bare de røde blodlegemene som øker inni Jauhojärvi, det gjør også følelsene rundt Martin Johnsrud Sundbys astmadom fra i sommer.

Da Jauhojärvi snakket med Dagbladet etter at dommen ble kjent i juli, var han forsiktig med å stemple Sundby som synder.

- Jeg er ingen lege eller medisinstudent og vet ikke om Sundbys doser kan regnes som doping. Hvis han bruker astmamedisinen for å bli frisk og komme på sitt opprinnelige nivået, er det helt greit. Hvis han bruker medisinen for å oppnå en fordel, er det doping, sa Jauhojärvi til Dagbladet da.

Fyllekjøring

I et intervju med den svenske avisa Expressen i dag, har Jauhojärvi tydeligvis fått tenkt seg bedre om når det gjelder Sundbys bruk av astmamedisin.

- Jeg syns det er som å kjøre i fylla, sier han til Expressen.

- Hva mener du?

- Dere har vel en promillegrense i Sverige på 0,2? Om du ligger over den grensa så kjører du i fylla.

Den finske langrennsstjernen har levd hele karrieren med dopingspøkelset fra forrige ski-VM i Lahti. I 2001 ble finsk langrenn nærmest utradert etter at seks løpere ble tatt for blodmanipulasjon.

En grense

Etter å ha fordøyd Sundby-dommen siden i sommer, har han altså kommet fram til at han mener nordmannen var dopet på ventoline.

Det begrunner han med at dopingtesten viste at nivået av virkestoffet Salbutamol var over den såkalte grenseverdien.

- Dette er akkurat det samme. Det finnes en grense. Er du over den så er det doping. Om du er under den, så er det ikke doping, sier Jauhojärvi.

- Og Sundby var over?, spør Expressens reporter.

– Ja

- Drøy påstand

Landslagssjef Vidar Løfshus omtaler finnens påstander som sjokkerende:

- Martin Johnsrud Sundby er ikke tatt for doping. Jeg ser Jauhojärvi påstår det i dagens avis. Sundby har tatt lovlig medisiner som han har brukt over mange år. Å sammenligne det med fyllekjøring er sjokkerende. Det er en drøy påstand, sier Løfshus til Dagbladet.

Den norske laglederen fortsetter:

- Jeg tror Jauhojärvi ikke har lest dommen eller satt seg inn i saken. Martin-saken lå hos FIS i 9 måneder og var konfidensiell. Det var en sak uten et forbudt stoff og poenget er at han har tatt lovlig medisiner, der han har tatt en for høy dose, sier Løfshus.