Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finsk stjerne: - Vi er så gode nå at bare Norge kan le av oss

Finsk forvandling gir optimisme. Respekten for de norske langrennsløperne er likevel enorm.

FREMGANG: Krista Parmakoski og de finske langrennsløperne har vist fremgang den siste tiden. Nå er det bare Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og de beste norske løperne som må beseires. Foto: Luciano Solero/ANSA via AP
FREMGANG: Krista Parmakoski og de finske langrennsløperne har vist fremgang den siste tiden. Nå er det bare Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og de beste norske løperne som må beseires. Foto: Luciano Solero/ANSA via AP Vis mer

(Dagbladet): Langrennsesongen 2015/16 var en norsk parademarsj fra november til mars. I nasjonscupen er Norge så suverene at sterke skinasjoner som Russland, Sverige, Finland, Tyskland og Italia må slå sammen sine poeng for å komme på høyde.

I verdenscupsammendraget ble det trippelt norsk i både kvinneklassen og herreklassen. Den norske dominansen har vært totalt. De norske langrennsløperen er storfavoritter før VM i Lahti neste år.

Derfor uttrykte finnene bekymring før mesterskapet på hjemmebane tidligere i vinter.

- Herrene er ikke i nærheten, mens de norske kvinnene alltid er litt foran de finske. I tillegg kommer Marit Bjørgen tilbake neste år. Det er bare å grue seg. Jeg sier ikke at det er umulig med finske medaljer i de individuelle rennene i Lahti, men akkurat nå ser det vanskelig ut, sa den tidligere finske langrennsløperen - og eks-doperen - Jari Isometsä.

- Finland har en stor jobb å gjøre. Kvinnene er riktig nok gode. De har det nest beste langrennslaget i verden, men de blir stort sett nr. 5, 6, 7 og 8 på resultatlista. De er svært sjelden på pallen og må løfte seg for å ta gull på hjemmebane, sa Jann Post til Dagbladet.

Mente alvor Nå ser finnene lys i enden av tunnelen. Ski Tour Canada ga finsk optimisme. Endelig kom resultatene de hadde ventet på.

Matti Heikkinen fortalte til Dagbladet i februar at han var sikker på at han kunne slå Martin Johnsrud Sundby.

- Jeg er sikker på at jeg kan slå Sundby. Hvis ikke hadde jeg lagt opp. Det er ikke noe poeng i å satse om man ikke tror man kan bli best, sa Heikkinen til Dagbladet.

I Ski Tour Canada klarte han det omsider. Heikkinen slo alle og tok en etterlengtet verdenscupseier på fredagens 15 kilometer. Samme dag var Krista Pärmäkoski på pallen, før Pärmäkoski gikk raskest av alle på den avsluttende jakstarten da Therese Johaug jublet bort etappeseieren.

- Bare Norge kan le av oss Siden 2010 har Finland hatt utøvere på pallen i herre- og kvinneklassen samme dag bare tre ganger. Derfor var avslutningen på Ski Tour Canada en gedigen finsk opptur og til stor inspirasjon før sesongen som skal gjenreise finsk langrenn.

ENDELIG: Matti Heikkinen viste endelig frem sin beste side da han tok en verdenscupseier i Canada forrige uke. Foto: EPA/MIKE STURK
ENDELIG: Matti Heikkinen viste endelig frem sin beste side da han tok en verdenscupseier i Canada forrige uke. Foto: EPA/MIKE STURK Vis mer

- Dette er ekstremt viktig. Nå er vi med og kjemper om seirer. For øyeblikket er vi så gode at det bare er Norge som kan le av oss. De er i en egen klasse, men vi er i ferd med å bli nest best i verden, sier Isometsä til den finske avisen Ilta-Sanomat.

- Både herrene og kvinnene har tatt steg. Heikkinen viser det toppnivået som gjorde ham til verdensmester i 2011, mens Pärmäkoski er i ferd med å få den utviklingen vi har ventet på, konkluderer finnen.

Skeptisk til Sundby-trening Han har tidligere advart mot å kopiere Sundbys treningsmengde. Bare Kari Härkönen, som tok VM-gull i Seefeld i 1985, har vært i nærheten av å trene like mye som Sundby av finske langrennsløpere.

Av de norske trente Oddvar Brå omtrent på samme nivå, altså over 1000 treningstimer, ifølge Vidar Løfshus. Det gikk bra for Brå, men tilsvarende dårlig for Härkönen,

- Sundbys treningsdose er eksepsjonell. Härkönen trente rundt 1000 timer foran 1986/87-sesongen, men det ble ingen stor suksess. Det ble nok for mye for ham. Härkönen gikk på en smell, forteller Isometsä.

- Det er ikke gitt at det er noen suksessformel å trene over 1000 treningstimer. Jeg er usikker på om de finske langrennsløperne bør legge seg på dette nivået før neste sesong, konkluderer han.

GLAD: Jari Isometsä gleder seg stort over den finske fremgangen i skisporet. Foto: NTB Scanpix
GLAD: Jari Isometsä gleder seg stort over den finske fremgangen i skisporet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media