Norsk langrenns luksusproblem

Finsk stjerne fortviler over dette norske bildet: - Hva faen? Hvor kommer de fra?

Sami Jauhojärvi trodde på finsk suksess da flere norske stjerner meldte forfall til dagens sprint. Men de norske reservene ga utlendingene bakoversveis.

BEST IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo (t.v) og Pål Golberg banket hele det norske sprintlandslaget på Beitostølen og herjet også i verdenscupåpningen i Kuusamo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BEST IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo (t.v) og Pål Golberg banket hele det norske sprintlandslaget på Beitostølen og herjet også i verdenscupåpningen i Kuusamo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

KUUSAMO (Dagbladet): Den knallharde kampen om å få representere Norge i verdenscuprenn har blitt enda tøffere. FIS' regelendring innebærer reduserte kvoter og færre norske langrennsløpere i verdenscupen.

Som Dagbladet skrev forrige uke, gir det Vidar Løfshus og de norske langrennslederne et luksusproblem som innebærer at de foran hver eneste verdenscuphelg må vrake seierskandidater.

Det var også det den norske langrennsledelsen gjorde etter den nasjonale åpningen på Beitostølen forrige helg. Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo vant foran landslagsvrakede Pål Golberg. Både Løfshus og sprinttrener Arild Monsen uttalte til Dagbladet at duoen ikke var aktuelle for troppen til Kuusamo.

Jauhojärvis fortvilelse

Derfor ble de heller ikke tatt ut. Men så kom forfallene fra Petter Northug og Eirik Brandsdal. Den finske langrennsstjerna Sami Jauhojärvi var blant dem som trodde det var et bra tegn for resten av verdens sjanser i Kuusamo. I stedet viste seg seg å være motsatt. Golberg vant foran Calle Halfvarsson og fikk prologvinner Klæbo med seg på pallen.

OPPGITT: Sami Jauhojärvi fortviler og skryter over den norske bredden. Foto: NTB Scanpix
OPPGITT: Sami Jauhojärvi fortviler og skryter over den norske bredden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tenkte «hva faen, enda en ny nordmann?» Hvor kommer de fra? Hvis vi endelig blir kvitt noen, dukker det opp noen nye. Uten Petter Northug og Eirik Brandsdal på sprinten i Kuusamo, håpte vi det skulle bety økte sjanser for finsk suksess. Men så kommer disse reservene og setter oss på plass, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

Resultatene i Kuusamo gjenspeiler det som skjedde på Beitostølen. Nok en gang var Golberg og Klæbo bedre enn hele det norske sprintlandslaget.

- Vi skulle jo egentlig ikke ha vært her. Det ble sagt at det bare skulle være landslagsløpere i Kuusamo. Dette er egentlig bare en bonus. Det er moro at det er jeg og Johannes som sitter her. Jeg håper på flere dueller mellom oss utover vinteren, sier Golberg til Dagbladet.

- Gratulerer, Norge!

Også denne gang var Finn-Hågen Krogh, som endte på 6. plass i dag, tredje beste nordmann og best av landslagsløperne - akkurat som på Beitostølen.

ENDELIG: Pål Golberg slet stort forrige sesong med sykdom. I dag satte han hele verdenseliten på plass i Kuusamo. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG: Pål Golberg slet stort forrige sesong med sykdom. I dag satte han hele verdenseliten på plass i Kuusamo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Golberg vet jo vi kan være god når han er i form, men denne 20-åringen kjenner vi ikke til. Vi hørte han var god forrige helg og at han er et stort talent. Men å slå til på direkten i verdenscupen, er svært sjeldent. Gratulerer, Norge! sier Jauhojärvi.

- Tror du han er den nye Petter Northug?

- Nei, det finnes bare én Petter Northug. Vi får aldri en ny Petter Northug, mener finnen.

Golbergs revansje

Pål Golberg ble vraket fra landslaget før denne sesongen og anklaget landslagsledelsen for å være dobbeltmoralske i et intervju med Dagbladet i vår. Nå er han tilbake i varmen. Seieren på sprinten i Kuusamo gir ham garantert en billett til neste helgs renn på hjemmebane i Lillehammer. Gjør han det bra der, skal det mye til for å havne i kulden igjen.

- Det er en revansje. Det var kjipt å bli vraket fra landslaget, men jeg skjønte at det var bare å trene for å vise at de tok feil. Når man først får muligheten, må man vise seg fram. Det er klart denne seieren er viktig, sier Golberg til Dagbladet.

- Når man vinner et verdenscuprenn, ligger man jo godt an til VM også?

- Det har hendt før at jeg har vunnet i verdenscupen, men ikke fått gå i mesterskap. Jeg får bare gjøre det så godt jeg kan, så får noen andre ta ut laget.

Vant sprinten, sikter seg om en annen distanse

Golberg sa til Dagbladet i sommer at sesongens mål er 15 kilometeren i VM i Lahti.

- Endrer dette noe?

- Nei, 15-kilometeren er fortsatt et mål. Det er den jeg har pekt meg ut, men det er klart at sprinten også er en god mulighet. Jeg hadde neppe vunnet et distanserenn i dag, men jeg håper å kjempe høyt oppe i minitouren neste helg.

Tidligere har Golberg ofte gjort det bra i prologen i Kuusamo, men rotet det til i heatene.

- Hva gjorde du annerledes nå?

- Jeg har ofte trynet og rotet det til for meg selv. Det har vært hovedgrunnen. Jeg var nok veldig mentalt forberedt på den bakken og la opp løpet taktisk godt, sier 26-åringen.

- Jeg følte meg ikke så sterk i kvartfinalen, men jeg endret taktikken i semifinalen. Derfra og ut gikk det veldig bra. Det er veldig fint å starte sesongen på denne måten.

Vraket fra landslaget

- Hvordan er livet utenfor landslaget?

- Det er annerledes. Det er ikke noe miljø. Det savner jeg mest. Treningen går fint å gjøre på egenhånd, men på sikt håper jeg å være tilbake på landslaget selvfølgelig, sier Golberg.

- Har du gjort noen endringer i treningsoppholdet?

- Jeg har hatt mer høydetrening denne sesongoppkjøringen. Jeg har gjort det jeg har hatt tro på, ikke så mye nytt. I fjor var det skader som ødela. Jeg har hatt 65 døgn i høyden fra juni til nå.

Skryt fra sjefen

Arild Monsen er glad på Golbergs vegne.

- Vi har to gode reserver som presterer. Pål var veldig sterk i dag og var den klart beste, sa Monsen.

- Det ser ut som om pausen fra landslaget har gjort ham godt. Vi må ta ut et lag, og da falt han utenfor, men potensialet til Pål har vi sett er stort, og det fikk vi sett igjen i dag.

Potensialet til Klæbo er også enormt. Det vet Emil Iversen alt om.

- Det er rått. Johannes har vært god lenge. Det er ingen overraskelse at han er rask. Men at han går så bra, er litt overraskende, sier Iversen til Dagbladet.

Også den svenske langrennslegenden Mathias Fredriksson, hyller Klæbo.

- Det er helt utrolig. Han bare kommer hit som reserve og banker alle i prologen. Det er vanvittig imponerende. Klæbøs talent er helt unikt, sier Fredriksson til Dagbladet.

- At en 20-åring hevder seg i internasjonal seniorlangrenn, har vi vel omtrent ikke sett siden Petter Northug presenterte seg, mener 43-åringen.