Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye kvoter verdenscup langrenn

Finsk støtte til vraket nordmann: - Bytt regel; dette blir helt feil!

Vrakingen av Pål Golberg får et internasjonalt etterspill.

SKUFFET GUTT: Pål Golberg var langt nede i vinter da han ikke fikk sjansen til å forsvare sammenlagtledelsen i verdenscupen i sprint. Nå blir FIS-reglene endret slik at sammenlagtlederne blir sikret plass. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUFFET GUTT: Pål Golberg var langt nede i vinter da han ikke fikk sjansen til å forsvare sammenlagtledelsen i verdenscupen i sprint. Nå blir FIS-reglene endret slik at sammenlagtlederne blir sikret plass. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORTOROZ (Dagbladet): Sist vinter ble Pål Golberg vraket til verdenscupen i sprint i Falun fordi de norske langrennslederne mente at de trengte alle plassene på laget til løpere som som skulle gå VM i Lahti. Der var Golberg ikke uttatt, og da hjalp det ingen ting at han på dette tidspunktet ledet verdenscupen i sprint.

- Det er dritkjipt. Det føles litt urettferdig. Det er en dårlig unnskyldning å skylde på kvotene. Det bør alltid være plass til han som leder sprintcupen sammenlagt, sa Pål til Dagbladet den gangen.

Nå får Golberg full internasjonal støtte for det synet.

dagens ledermøte i det internasjonale skiforbundet (FIS) tok finske Matti Jylhä opp denne norske vrakingen. Jylhä er nylig blitt valgt til utøvernes representant i FIS, og den finske sprinteren imponerte med tydelige og godt funderte meninger om hvordan sporten bør utvikle seg:

- Løperne vil alltid måle seg mot den beste. Det blir helt feil når utøveren med det røde startnummeret ikke engang får komme til start, sier han, og viser til tallene fra en ny gallup blant de internasjonale eliteløperne. Der vil over 70 prosent ha tilbake friplassen i verdenscupen til den som til enhver tid leder i sammendraget.

Matti Jylhä er på sitt første FIS-møte med en helt ny selvtillit etter det stemningsskiftet som skjedde hjemme i Finland under og etter det svært vellykkede verdensmesterskapet i Lahti:

- Det er som langrennsporten er blitt født på ny. Vi er renvasket for det som skjedde i 2001, sier han.

DET i seg selv gir kraft til å ta tak internasjonalt for sporten sin. Der er Matti Jylhä klar når det gjelder det valget norsk langrenn gjorde ved å prioritere VM-løpernes trening i ukene før Lahti foran hensynet til en best mulig verdenscup:

- Jeg vet at det var taktiske grunner for at Golberg ble holdt igjen, men et lag skal ikke kunne gjøre sånt. Derfor må det komme en regelendring som automatisk sikrer start i verdenscupen for de som på det tidspunktet leder sammenlagt.

DER OG DA ble dette finske synspunktet støttet av de andre nasjonene, men først på fredag blir det avgjort hva dette nye forslaget skal bety i praksis. Da blir de totale kvotene fastsatt for den kommende verdenscupsesongen.

Stemningen er for økte kvoter, men endringen må sees i forhold til de utfordringene denne lille sporten møter med fallende internasjonale TV-tall. På møtet i slovenske Portoroz ble langrennslederne vist statistikk som forteller at sportens beste utøvere kommer fra stadig færre land:

  • I løpet av de ti siste årene har de fem beste skinasjonene økt sin andel av sporten 50 beste kvinnelige løpere fra 52 til 64 prosent.

Utviklingen er omtrent den samme blant herrene, og viser at langrenns største oppgave er å rekruttere bredere utover Norden og Russland.

FORELØPIG er spørsmålet hvordan resultatene på elitenivå påvirker denne rekrutteringen. Der er ikke TV -og markedstallene entydige. Det viktigste ser ut til å være å få fram svært populære enkeltutøvere; slik for eksempel Justyna Kowalczyk ga hele langrennsporten kunstig høye TV-tall fra Polen i de årene da hun preget sporten.

At hun samtidig konkurrerte med en stor norsk jentetropp var underordnet. Poenget var å få fram en hjemmefavoritt. Sånt løses nødvendigvis ikke gjennom å kvotere ned de beste skinasjonene.

SAMTIDIG er Norge helt avhengig av helheten. Det i seg selv er en bra grunn til å tenke mer på felles ansvar enn egen maksimal oppladning. Slik var nok vrakingen av Pål Golberg feil.

Men enda mer feil blir det å spekulere i en regelendring som eventuelt gir Norge enda flere plasser i verdenscupen.

Blir sammenlagtlederen i verdenscupen fredet slik praksis var tidligere, betyr det at langrennsledelsen må finne plass til ham eller henne i den vanlige troppen. At den sterkeste nasjonen utnytter sportens regler er rett og slett en lite bærekraftig politikk.

Hele Norges coronakart