Finsk sykkelmester tatt for doping

Toni Liias skylder på kosttilskudd.

TESTOSTERONSYNDER: Ryttere avslørt for ulovlige testosteronverdier er ikke noe ukjent fenomen i sykkelsporten. Floyd Landis ble fratatt seieren i Tour de France i 2006 etter å ha testet positivt på for høye verdier.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO FILES / FRANCK FIFE
TESTOSTERONSYNDER: Ryttere avslørt for ulovlige testosteronverdier er ikke noe ukjent fenomen i sykkelsporten. Floyd Landis ble fratatt seieren i Tour de France i 2006 etter å ha testet positivt på for høye verdier.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO FILES / FRANCK FIFEVis mer

(Dagbladet.no): 28. juni ble Toni Liias finsk landeveismester under fellesstarten i vintersportsstedet Kuusamo. Samme dag avla han også en positiv dopingprøve.

A-prøven avslørte ulovlige testosteronverdier, men Liias hevder hardnakket sin uskyld.

- Jeg har ikke brukt dopingpreparater. Det er et kosttilskudd, som man må være kjemiker for å forstå hva faktisk inneholder. Jeg hadde ingen anelse om at produktet kunne forårsake en feilaktig positiv prøve, sier Liias til YLE, ifølge cyclingnews.com.

Uansett om han ikke visste hva kosttilskuddet inneholdt, advarer det finske antidopingbyrået mot bruk av slike produkter. Produktene havner også på dopinglista dersom de skulle forårsake positive prøver.

Resultatene av B-prøven er ventet i løpet av uken. Dersom også den skulle være positiv, vil det finske sykkelforbundet åpne disiplinærsak overfor rytteren, som fortsatt er amatør. Skulle han så bli funnet skyldig vil han sannsynligvis også bli fratatt seieren. Den vil i så fall bety at Liquigas-rytter Kjell Carlström overtar den finske mestertrøya.

- Dopingsaker er alltid veldig skuffende. De kommer alltid som et sjokk når man regner med at utøverne er rene, sier sykkelpresident Markku Nieminen.