Finsk TV-juks avslørt

- Jeg føler meg lurt, sier svensk kommentator etter at TV-jukset under verdenscupåpningen i finske Ruka ble avslørt.

REAGERER: Ebba Andersson (til venstre med rødt startnummer) er blant utøverne som er oppgitt over falske TV-lyder. Foto: NTB
REAGERER: Ebba Andersson (til venstre med rødt startnummer) er blant utøverne som er oppgitt over falske TV-lyder. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Iivo. Iivo. Iivo».

Lyden av finske langrennsentusiaster som hyllet sin store stjerne i Ruka, var reell og mektig. 31-åringen varmet lokale langrennshjerter under verdenscupåpningen i Finland.

Av TV-bildene kunne det virke som stemningen var god gjennom hele løypa, og at tilskuerne hadde trosset kulden for å heie fram utøverne.

AVSLØRT: Lyden under TV-sendingen fra Finland var tuklet med på bakrommet. Foto: NTB
AVSLØRT: Lyden under TV-sendingen fra Finland var tuklet med på bakrommet. Foto: NTB Vis mer

Men i etterkant er det blitt avslørt av store deler av lydbildet var manipulert.

Både lyden av ski som møtte det iskalde underlaget og ymse publikumslyder kom egentlig fra et miksebord, skriver finske YLE.

I deler av løypa hadde ikke produsenten mikrofoner, og da ble løsningen at lydmann Jyrki Ihalainen brukte noen forhåndsinnspilte lydfiler for å gi TV-seerne følelsen av stemning.

Bildene av de russiske skistjernene får langrennsekspertene til å reagere. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

YLE skriver at dette har pågått i lang tid. NRK har også innrømmet at de har benyttet seg av samme metode.

Det får flere svenske utøvere til å steile:

- Tuller du? Fader, så sykt. Det høres ut som det var tusenvis i skogen, men jeg hørte ingen da vi gikk der, sier Edvin Anger til Expressen.

Ebba Andersson er også kritisk:

- Jeg vil at tv-seerne skal få virkeligheten. Det er jo det langrennssporten står for. De forsøker å forskjønne idretten vår, men jeg mener at de originale lydene er mer enn bra nok, sier 26-åringen.

OPPGITT: Ebba Andersson. Foto: NTB
OPPGITT: Ebba Andersson. Foto: NTB Vis mer

Viaplays kommentator Per Forsberg reagerer:

- Jeg trodde ikke det var sant. Det er helt uvirkelig for meg. Hvorfor gjør de det? Jeg føler meg lurt, men jeg må hylle lydmannen også. Han er veldig flink, sier Forsberg til Expressen.