Finske amatører

FINSKE AMATØRER klarte å ødelegge noe av gleden over Bente Skaris superløp i går. Synd for Bente, skammelig for sporten.

Kaisa Varis er neppe dopet. Både hun og finske skiledere er for kloke til å finne på sånt et par dager før et VM på ski. Men å være klok er ikke alltid det samme som å være profesjonell.

DET FINSKE APPARATET avslørte seg i går som så store amatører at det ikke er annet å gjøre enn å synes litt synd på Kaisa Varis som kom til VM-byen med for mye hemoglobin i blodet sitt.

De fikk hun gjennom et ukontrollert høydehusopphold hjemme i Finland rett før VM. Hun ble heller ikke kontrollmålt av egne ledere før hun ble offisielt testet søndag.

BEGGE DELER er en dødssynd i et profesjonelt støtteapparat. Og i et finsk langrennsmiljø som fortsatt slikker åpne sår etter Lahti-fadesen for to år siden, hadde jeg tatt det for gitt at slike glipper ikke kunne skje.

Det er ikke ulovlig å ha for høyt hemoglobinnivå. Forklaringene på at slikt skjer kan være mange. Doping er bare en av dem, og i dette tilfellet ganske usannsynlig.

Uansett hvor uskyldig Varis måtte være, er hendelsen like fullt skammelig.

ETTER Å HA blitt rundjult av negativ omtale både i Lahti for to år siden og i Salt Lake City i fjor, tåler ikke sportens kredibilitet annet enn positiv omtale og rene utøvere i lang tid framover.

Nå er ingen tatt for juks så langt. Men gårsdagens episode var likevel mer enn nok til å børste ferskt støv av gamle spekulasjoner.

DET VAR MINST like mange journalister og TV-team på Varis'` pressekonferanse som det var på Bente Skaris. Finnenes amatørmessige håndtering av sin egen toppløper bidro til å flytte fokus fra Skaris mesterlige sportsprestasjon til noe som så smått fortoner seg som langrenns evige svøpe: doping, juks, spekulasjoner og rykter.

FORTSETTER DET SLIK, kan Bente Skari gå så fort hun bare vil. Overskriftene vil likevel handle om andre ting.

I alle fall så lenge noen finner det bryet verdt å skrive om sporten.