Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finske dopere i kø

Noe gikk visst helt galt da Finland skulle ta det endelige oppgjøret med de dopete sportsheltene sine.

EN GJENG FINSKE JUKSERE:  Det var mye blodjuks bak det finske VM-sølvet i stafett 1997. Nå blir løperne Mika Myllylä, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi og Jari Räsänen presset til å fortelle sannheten. FOTO: Scanpix/ Ilkka Ranta/Lehtikuva.
EN GJENG FINSKE JUKSERE: Det var mye blodjuks bak det finske VM-sølvet i stafett 1997. Nå blir løperne Mika Myllylä, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi og Jari Räsänen presset til å fortelle sannheten. FOTO: Scanpix/ Ilkka Ranta/Lehtikuva. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN 13 ÅR GAMMEL finsk rettstvist kan bli betydelig eldre før nabofolket får avgjort hvor mye de gamle skiheltene deres egentlig jukset. Opprinnelig var det meningen at distriktsretten i Helsinki denne uka skulle sette sluttstrek for den såkalte STT-saken da den gamle storløperen Jari Räsänen ble dømt til ett års betinget fengsel for grovt bedrageri.

Men da den samme retten slo fast at også Jari Isometsä har brukt EPO, sprakk den oppgjørsplanen.

I verste -- eller beste -- fall blir det nå nye rettssaker mot kjente navn som Harri Kirvesniemi, Janne Immonen og nettopp Jari Isometsä.

I LØPET av de siste ukene har disse tre skilheltene viklet seg inn i det som kan være falske forklaringer. For aktor Mikko Jaatinen er denne utviklingen sannsynligvis en del av det møysommelige juridiske puslespillet for å få fram litt mer av sannheten bak Finlands gode langrennsresultater rundt tusenårsskiftet.

For den finske påtalemyndigheten nøster tålmodig opp trådene inn mot det aller innerste av finsk dopingjuks. Saken som nå har vært oppe til doms, er et etterspill av den påståtte æreskrenkelsen som det finske telegrambyrået (STT) gjorde seg skyldig i ved å knytte nasjonal idrettssuksess til dop allerede i 1998.

Dengang ville ikke de rettslige myndighetene tro på jukset og tilkjente Jari Räsänen pluss trenere og ledere erstatning for ødelagt omdømme. Seinere viste det seg at de heldige fra den rettsrunden ikke var fullt så hellige som de store  erstatningsbeløpene vitnet om. Sammen med Räsänen ble den tidligere så mektige langrennssjefen Pekka Vähäsöyrinki i går idømt fengselsstraff. De to andre tiltalte skilederne reddet seg unna siden deres mindre medvirkning falt under foreldelsesfristen.

EN ETTER EN har skiheltene Kirvesniemi, Immonen og Isometsä under ed forsikret at de aldri har brukt doping og ellers ikke kjenner til noe slikt fra det finske langrennsmiljøet, bare for å få vitnemålene sine knust av andre vitner dagen derpå.

Derfor ble denne dommen et første knusende oppgjør med det finske langrennsjukset rundt årtusenskiftet. I domspremissene blir det slått fast at Jari Räsänen til tross for alle sine påstander om rent spill brukte dop fra 1996 og framover, mens langrennssjefen Vähäsöyrinki blir kalt "en instruktør i dop". Etter rettens syn var det han som satte opp treningsprogrammer med både EPO og veksthormoner, oppbevarte doppreparatene og sørget for at løperne fikk tappet blod i forbindelse med mesterskapene slik at det systematiske jukset ikke skulle oppdages.

Men det ble det altså. Både underveis i finnenes eget skandale-VM i Lathi 2001 og nå mange år etterpå.

SPESIELT  Jari Isometsä sliter ut etter at hans gamle bekjente doktor Pekka Koponen valgte å komme ut av medisinskapet som den som fikset løperne EPO seint på 1990-tallet.

Etter et svært frittalende TV-intervju sist uke ble Koponen brakt rett til vitneboksen i Helsinki der han fortsatte innrømmelsene med følgende forklaring:

_Dette var ikke noe lege/pasient-forhold, men bare basert på vennskapet mellom meg og Isometsä. Derfor er jeg ikke bundet av taushetsplikten, sa Pekka Koponen før han detaljert redegjorde for hvordan man dengang kunne kjøpe inn den påtenkte nyremedisinen EPO som smågodt til Isometsä og andre finske langrennsløpere.

SEINERE I SAKEN ble disse innkjøpene datert til 1996 av et vitne fra ett av de brukte apotekene; altså før STT skrev om systematisk dopbruk i det finske langrennsmiljøet. For det finske telegrambyrået hadde rett i sin påstand om at det nasjonale langrennsmiljøet bevisst jukset.

Denne avsløringen 13 år etter har gitt de finske påtalemyndighetene den første seieren, og nå er finnene på jakt etter flere gamle dopingsyndere. Mange flere.