Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jauhoärvi og Saarinen om Johaug-saken:

Finske stjerner: - Vi kjøper ikke Johaugs leppe-forklaring. Dette er trist, skuffende og sjokkerende

Sami Jauhoärvi og Aino-Kaisa Saarinen ber Norges Skiforbund finne seg nye landslagsleger og forteller til Dagbladet at de skeptiske til Therese Johaugs forklaring.

SKEPTISKE: Sami Jauhojärvi og Aino-Kaisa Saarinen er usikre på om de kan stole på Therese Johaugs forklaring. Foto: NTB Scanpix
SKEPTISKE: Sami Jauhojärvi og Aino-Kaisa Saarinen er usikre på om de kan stole på Therese Johaugs forklaring. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På apoteket Parafarmacia Faifer i Livigno i september skjedde det som ikke skulle skje. Therese Johaug fikk kremen Trofodermin, som inneholder clostebol som står på WADAs forbudsliste, av landslagslege Fredrik B. Bendiksen.

Bendiksens feil har fått enorme konsekvenser. Johaug, fjorårets kvinnelige verdensener i langrenn, har i likhet med Martin Johnsrud Sundby, fjorårets verdensener på herresiden, testet positivt på et stoff som står på WADAs dopingliste.

Uansett hvor mye Johaug, som bare ville behandle sitt voksende munnsår, bedyrer sin uskyld, går sjokknyheten Europa rundt. Mange har allerede stilt spørsmålet: Hva tenker de utenlandske konkurrentene nå?

Dagbladet har snakket med den finske langrennsleiren, som inviterer til VM i Lahti i slutten av februar. Finnene er nå på treningsleir i nettopp Livigno, der Johaugs munnsårmareritt utartet.

GRÅTKVALT: Therese Johaug oppplever sitt livs mareritt, men får likevel ikke mye sympati fra sine finske konkurrenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRÅTKVALT: Therese Johaug oppplever sitt livs mareritt, men får likevel ikke mye sympati fra sine finske konkurrenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Den finske lanrennsstjerna Sami Jauhojärvi er i sjokk der han sitter bare noen hundre meter unna apoteket i Livigno hvor Johaug fikk kremen hun aldri burde ha tatt.

- Jeg hørte det nettopp. Det er trist. To ganger har en lege ødelagt for de norske utøverne. Norge bør få bedre landslagsleger, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Jeg tenkte å dra innom apoteket i Livigno og hilse gjengen der nå, spøker finnen.

- Kjøper ikke Johaugs forklaring

Så blir han mer alvorlig. Dette er på ingen måte noen spøk.

- Det er ikke min oppgave å dømme Johaug. Alle får gjøre opp sin mening, men dette er trist for norsk langrenn. Når det skjer to ganger på så kort tid, begynner folk å lure på hva som skjer i Norge, sier 35-åringen.

- Tror du på forklaringen til Johaug?

- Jeg har akkurat sett pressekonferansen. Jeg kjøper ikke leppe-forklaringen helt. Hvordan kan man teste positivt på doping med å ta litt krem på leppene? spør den finske veteranen

- Det kan vel trekke inn i huden og etter hvert havne i urinen?

- Det får ekspertene vurdere, men det høres rart ut i mitt hode.

- Hva tenker du om at Johaug legger ansvaret på legen?

- Norge burde få bedre legerutiner, men til syvende og sist er det alltid utøveren som har ansvaret.

- VM og OL kan ryke

- Hvilken form for straff mener du hun fortjener?

- Det er ikke min oppgave å bestemme det eller mene noe om det. Jeg har tillit til at WADA kommer med en riktig beslutning. Men i utgangspunktet er WADAs regler klare når det er snakk om steroider. VM og OL kan fort ryke for henne.

- Synes du Johaug-saken er bedre eller verre enn Sundby-saken?

- Det er vanskelig å si. Det er to helt ulike og spesielle saker. WADA får konkludere. Men det er utvilsomt trist, konkluderer Sami Jauhojärvi.

Saarinen: - Jeg er i sjokk

Han får støtte av den største profilen i finsk kvinnelangrenn, Aino-Kaisa Saarinen, som håper å ta medalje i VM på hjemmebane i Lahti til vinteren. I så måte er Johaug en av de desidert tøffeste konkurrentene.

RIVALER: Aino-Kaisa Saarinen er sjokkert over Therese Johaugs positive dopingprøve. Foto: NTB Scanpix
RIVALER: Aino-Kaisa Saarinen er sjokkert over Therese Johaugs positive dopingprøve. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er trist, skuffende og sjokkerende. Det er spesielt at forrige sesongs to norske verdensenere begge havner i dopingsaker i løpet av to måneder. Jeg er i sjokk. Dette er utøverens ansvar, sier Saarinen, som også er på treningsleir i Livigno.

- Jeg er usikker på den norske forklaringen. Kan vi stole på det Johaug og legen sier? Jeg håper at WADA undersøker hva som faktisk skjer i norsk langrenn. Vi trenger en uavhengig granskning der. Jeg stoler på WADA og håper de undersøker norsk langrenn, sier 37-åringen.

Charlotte Kalla sier via sin presskontakt Torbjörn Nordvall at de foreløpig ikke vil kommentere saken, mens Johan Olsson støtter Johaug og skriver følgende i en SMS:

- Jeg vil ikke si mer enn at jeg tror Johaug er blitt offer for en feil fra landslagslegen, mener den svenske langrennsprofilen.

Justyna Kowalczyk har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men skriver på Twitter at hun har blitt konstant oppringt siden Johaug-nyheten dukket opp og har lagt ut et bilde av kremen Trofodermin, som er tydelig merket med et dopingsymbol. Det er imidlertid ikke bekreftet at dette symbolet var å se på pakningen som Bendiksen hentet til Johaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!