Finske super-såler

Kombinert har tradisjon for å være i forkant av utviklingen. Siste nytt på utstyrsfronten er finske supersåler tilpasset hver enkelt løper.

- De nye sålene kan være forskjellen på gull og fjerdeplass, sier landslagssjef Vegar Granheim til Dagbladet.

Siden fjorårssesongen har stadig flere løpere fått spesiallagde såler i hoppstøvlene. Kombinertløperne har tatt et steg videre, og fått spesialsåler også i langrennsstøvlene.

- Sålene er tilpasset slik at alle får en riktig fotstilling. Det innvirker på teknikken, som igjen gjør at løperen går fortere. Eksakt hvor mye han tjener, er umulig å si. På en 15 kilometer kan det være mellom to og 30 sekunder. Alt etter som, sier Vegar Granheim.

Finsk hemmelighet

Finnene var først ute med å bruke de nye supersålene. Da Jyri Pelkonen (34) ble ansatt som hopptrener for kombinertgjengen, fortalte han hemmeligheten videre.

- Såleprosjektet startet på Toppidrettssenteret i mai. Etter at samtlige landslagsløpere hadde fått beina sine analysert, ble alt materiellet sendt til Finland hvor støpingen foregikk. Sålene, som koster nærmere tusen kroner paret, var ferdige i slutten av juni, sier Vegar Granheim.

Etter litt tilpasningsvanskeligheter, fungerer sålene til alles tilfredshet i dag.

- Tilbakemeldingene fra landslagsløperne er utelukkende positive. De har nå brukt sålene i over fire måneder, og synes de fungerer både i hopp- og langrennsstøvlene. Selv er jeg trygg på at de 24000 kronene vi har brukt på spesialsålene skal gi valuta i form av bedre resultater, sier landslagssjef Vegar Granheim.

Til Gällivare

Kombinertlandslaget bestående av Bjarte Engen Vik, Kristian Hammer, Kenneth Braaten, Lars Andreas Østvik, Halldor Skard jr. og Preben F. Brynemo reiser til Gällivare i Nord-Sverige i dag, og blir der til neste torsdag. Landslagshopperne Tommy Ingebrigtsen, Lasse Ottesen, Roar Ljøkelsøy, Henning Stensrud, Olav Magne Dønnem og Morten Ågheim reiser til Gällivare i morgen, og blir der ei uke.

- Gällivare er det eneste stedet i Skandinavia hvor det både kan hoppes på snø (90-metersbakke) og er bra forhold for langrenn, sier Vegar Granheim til Dagbladet.