Fint å bli dopingdømt i Norge?

Friidrettspresident Svein-Arne Hansen er en typisk norsk toppidrettsleder når han nå sørger for at konsekvensen av det å bli tatt for doping avhenger av om du er norsk eller utenlandsk.

EGNE REGLER: Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier at Erik Tysse burde vært utestengt på livstid for doping, men den holdningen får ingen konsekvenser. FOTO: Aleksander Nordahl.
EGNE REGLER: Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier at Erik Tysse burde vært utestengt på livstid for doping, men den holdningen får ingen konsekvenser. FOTO: Aleksander Nordahl.Vis mer

FRIIDRETTSPRESIDENT Svein Arne Hansen er en ivrig frimerkesamler, men nå skulle jeg gjerne sett at han også hadde samlet på sine gamle meninger. Eller rettere sagt: Fortsatt tatt konsekvensen av dem.

For etter at styret i Norges Idrettsforbund sist uke behendig valgte å styre unna det etiske poenget i denne mer og mer skandaløse saken, er det Friidrettsforbundet som avgjør den dopingdømte kappgjengerens muligheter for norsk pakketur til London om Erik Tysse går fort nok på spesialstevnet sitt på søndag.

DA er det på tide å minne friidrettspresident Svein Arne Hansen om noe av alt det han har ment om utlendingens dopingbruk. Det er mye og det er sagt av en toppleder som gjerne har vært pompøs i beskrivelsen av den en gang så konsekvente norske motstanden mot doping:

_I Norge ser vi på doping som juks og tyveri, forklarte Hansen leserne av VG Nett før friidretts-EM i 2006:

_På den annen side ser vi Justin Gatlin fra USA som fortsatte å forhandle om startpenger etter at han hadde avlagt positiv A-prøve tidligere i år fordi det amerikanske forbundet holdt testen hemmelig, fortsatte Hansen, som med sin bakgrunn som sjef for Bislett-stevnet er spesialist på det med startpenger.

Han har også vært selvutnevnt spesialist på utenlendingenes tvilsomme dopingmoral:

_I Europa er østeuropeerne dopingverstingene, mens søreuroperne har dopet seg etter argumentet: Alle gjør det, så da må vi også gjøre det.

_I Norge har vi nulltoleranse for doping, men så lenge det ikke er slik i resten av verden, har vi en stor jobb å gjøre.

Sa friidrettspresident Svein Arne Hansen i 2006. Siden har han sagt det meste om utlendingenes manglende dopingmoral. Inntil norske utøveres dopingmoral ble testet.

FOR I 2012 sier den norske friidrettspresidenten minst mulig. For nå er en av hans egne utøvere tatt og dømt, og da skal visst det å bli straffet for doping få annerledes konsekvenser. Som for eksempel at det er helt greit at Friidrettsforbundets egen ekspert har jobbet videre med Erik Tysse under soningen av straffen for bloddoping, og at lokale friidrettsklubber i Hordaland samtidig har lagt alt til rette for et eget haste-uttakssteve for den lokale kappgjengeren:

_Vi forholder oss til at han er dømt, men at han snart har sonet ferdig den tilmålte straffen. Tysse er ferdig til å konkurrere på søndag; det kan vi ikke gjøre noe med, sier Hansen til Dagbladet nå. Han synes ikke han har skiftet mening:

_Alle som blir tatt for doping bør utestenges for livstid. Det gjelder også Erik Tysse. Men som forbund må vi forholde oss til de reglene som gjelder pr nå, sier han i dagens papirutgave av Dagbladet.

Slik hopper friidrettspresidenten behendig  over at dette stevnet på Os søndag er jobbet fram av forbundets egne medlemmer under soningen for å hjelpe Tysse rett tilbake til OL, samt at nettopp Hansen selv har vært blant dem som kraftigst har kritisert disse 2-års straffene fordi en så kort pause kan gi de dopingdømte en fysisk fordel idet de begynner å konkurrere igjen:

_To års utestengelse er bare irriterende. Da kan utøveren rekke å holde formen ved like og komme tilbake i godt slag. Og da er vi like langt i kampen mot doping, forklarte han leserne av Dagbladets Sportsmagasin tilbake i 2 006:

_Regelverket må bli strengere og straffene må bli strengere. Fire år minimum, helst livsvarig utestengelse ved første gangs forseelse, krevde Hansen av konsekvenser dengang; altså før disse konsekvensene av det å bli dømt for doping kunne ramme vår egen helt .

NÅ HOLDER det visst med to års friest mulig soning under trenerhjelp fra den beste nasjonale ekspertisen, pluss en eneste dag til et spesialarrangert OL-uttak under maksimalt gunstige forhold på hjemmebane. Målet for Svein Arne Hansen og resten av norsk friidrett er at deres egen Erik Tysse skal få delta i det samme OL som nettopp Justin Gatlin.

For noen er det til og med blitt en trøst at utlendingene i de kommende sommerlekene i London stiller med enda mer dopingdømte utøvere:

_Gatlin er nettopp kommet tilbake fra en fire års utestengelse, poengterte idrettspresident Børre Rognlien da han nylig skulle rettferdiggjøre at Norges Idrettsforbund ikke kan stoppe Erik Tysses mulige OL-deltakelse.

Det at utlendingene fortsatt er enda verre, er visst det eneste som er igjen av vår en gang så tydelige holdning mot doping.

Du må bare samle på frimerker for ikke å skjønne at dette er nitrist for norsk toppidrett.