- Fint at Giske gratulerer, men nå må de snart fylle bassengene

Slik Ap lovte i valgkampanjen, krever Norges Svømmeforbunds president, Per Rune Eknes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 2005: I forbindelse med Arbeiderpartiets (Ap) valgkamp, kjører de en kampanje med et bilde av ei jente med badering foran et tomt svømmebasseng.

BASSENG UTEN VANN:

I 2005 var 210 svømmehaller stengt, midlertidig stengt eller planlagt stengt, ifølge Norges Svømmeforbund.

- Vi har ingen indikasjoner på at denne situasjonen har forbedret seg, sier president Per Rune Eknes til Dagbladet.no i dag.

Teksten som ledsager bildet, er «Vi skal fylle opp!».

2008: Alexander Dale Oen (22) vinner EM-gull, slår europarekorden og bryter drømmegrensa på 100 meter bryst. Kirke- og kulturminister Trond Giske (ap) gratulerer.

- Det Dale Oen gjorde, er en fantastisk prestasjon, en strålende gullmedalje og europarekord. Samtidig er det et stort skritt videre for norsk svømming. Jeg gratulerer så mye og ser frem til fortsettelsen, sier statsråden til Aftenposten.

- Nå må bassengene snart fylles opp

Sett i lys av at bassengene rundt omkring i Norge fortsatt ikke er fylt opp, reagerer presidenten i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, på siste del av gratulasjonen fra Giske.

- Det er hyggelig av Giske å gratulere, men nå må Arbeiderpartiet og regjeringen følge opp løftet de ga i valgkampen. For at den norske svømmesuksessen skal kunne fortsette, må bassengene fylles opp, sier Eknes til Dagbladet.no.

- At vi har fått fram en toppsvømmer under rådende forhold i Norge, er egentlig mot alle odds. Og regjeringen har iallfall ingen ære for det, mener han.

- Fint at Giske gratulerer, men nå må de snart fylle bassengene

For, foreløpig mener han Arbeiderpartiet langt fra har innfridd løftet sitt, og han minner om at Norge per i dag ikke har en eneste internasjonalt godkjent svømmearena.

Når landet nå ser ut til å få det i Bergen og Bærum, mener han kommunene må få hovedæren for det. Prosjektene ble planlagt før denne regjeringsperioden.

Regjeringen har på sin side tidligere, som etter interpellasjonen til Giske i Stortinget i fjor, vist til de økte overføringene til kommunene som svar på kritikken.

- Men i hovedsak er det sånn at svømmehaller taper kampen mot andre saker i kommunene. Resultatet er at småbassengene langt fra er fylt opp, lyder Eknes\' situasjonsbeskrivelse.

- Elendige svømmeforhold i Norge
Og småbassengene er ikke bare viktige for toppidrettssatsningen, understreker han:

- De er også viktige for trim, terapi og ikke minst svømmeopplæring for barn og unge.

- Per i dag er det elendige forhold for svømming i Norge. Jeg er nå i Nederland i forbindelse med EM, og jeg tror nesten ingen norske 10-åringer ville klart de kravene som stilles til svømmeferdighet her, påpeker Eknes.

Nå satser svømmeforbundet på at statsbudsjettet for 2009 vil fylle bassengene i tråd med løftene fra fire år tidligere.

<strong><b>NORSK EM-VINNER:</strong></b> Men Alexander Dale Oen har lyktes mot alle odds, mener presidenten i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes. Han karakteriserer svømmeforholdene i landet som elendige. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
NORSK EM-VINNER: Men Alexander Dale Oen har lyktes mot alle odds, mener presidenten i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes. Han karakteriserer svømmeforholdene i landet som elendige. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Vis mer

- Dette blir regjeringens siste skikkelige sjanse. Innfrir de ikke løftene der, vet de at de vil få valgkampanjen rett i trynet, sier presidenten.

Men sjøl om han ikke har opplevd mye handling til nå, er han ikke bare pessimistisk.

- Vi vet at Giske egentlig er på vår side, og han har også økt bruken av tippemidler på svømming. Men det må mer til, dette blir bare dråper i havet. Så han må bare fortsette å jobbe hardt innad i regjeringen, oppfordrer Eknes.

- Fint at Giske gratulerer, men nå må de snart fylle bassengene
«VI SKAL FYLLE OPP!»: Det var lovnaden til Arbeiderpartiet under valgkampen i 2005. To og et halvt år seinere er løftet langt fra innfridd, mener Norges Svømmeforbund.
GRATULERER: Trond Giske gratulerer Alexander Dale Oen og ser frem til fortsettelsen. - Men nå må Arbeiderpartiet sørge for å fylle opp svømmebassengene, slik de lovte i valgkampen, krever Norges Svømmeforbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer