Fint, ferskt fjes

Astrid og sprint er gull for langrennssporten. Esten O. Sæther kommenterer.

DET ER en sport i hektisk kamp for fornyelse som startet VM i dag. Den lille langrennsfamilien er presset av mer enn mildere vintere. De som betaler moroa for et par hundre profesjonelle løpere, vil ha noe igjen for pengene.

Det er derfor sprinten innleder dette mesterskapet og alle gamle forestillinger om sporten forsvinner inn i gapet på den gigantiske innendørshallen i Sapporo der den ligger og duver i det japanske kveldsmørket som en hval med åpen kjeft.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom ikke først gjennom den kjeften i VM-finalen, men var halvmeteren foran alle andre etter spurtrunden inne i hallen.

Den lille forskjellen er det eneste som teller.

FOR NÅ er den endeløse og langsomme langrennssporten i ferd med å bli stadig tettere.

Det er ikke lenge siden en amerikansk journalist beskrev den norske langrennsfesten i Lillehammer-OL med en undring over løperne som forsvant ut fra stadion for så å være borte. Søkk borte:

- Kanskje går de fortsatt rundt i skogen eller kanskje har de bare forsvunnet over til Sverige, funderte journalisten tilbake til sine amerikanske lesere.

I dag tok det 2 minutter, 50 sekunder og 9 tiendedeler før Astrid kom tilbake som sportens ferskeste fjes.

WINNING FACE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er et flott tilskudd til den norske langrennsfamilien, mener Esten O. Sæther. Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS/SCANPIX
WINNING FACE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er et flott tilskudd til den norske langrennsfamilien, mener Esten O. Sæther. Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

OG GARANTERT som det gladeste:

- Det er som om en drøm som jeg ennå ikke har drømt har gått i oppfyllelse, beskrev hun selv følelsen.

Det er bra sagt rett etter at du har brukt det meste av kroppen til å bli verdens beste skisprinter og egentlig ikke skulle ha så mange tanker og pust igjen til så mye annet.

Den nye mesteren har det.

Om hun har det ferskeste fjeset, har hun samtidig den beste dannelsen. Og da tenker jeg ikke på at Astrid er utdannet ved elitepregete Oslo Katedralskole og satser på medisinstudier. Sterke teoretikere er gammelt nytt i langrenn, men det er også miljøet bak Jacobsen.

JUNIORLØPEREN går for Oslo-satsingen Heming/Njård der Dag Kaas er hovedtrener.

For mer enn tjue år siden var Kaas arkitekten og snekkeren bak den norske jenterevolusjonen i langrenn. Av og til sneiet også hans miljø innom gråsonen spisevegring -- ekstrem utholdenhetsidrett og jenter ligger laglig til for det -- men gjennomgående har det vært systematikken og den detaljfokuserte tekniske treningen som har gjort Kaas til en topptrener.

For Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjelder det uansett en annen vektproblematikk. Foreløpig snakkes det om at hun er for tung til å være helt i toppen på lengre løp; forøvrig en problemstilling som virker ganske absurd hver gang du står ved siden av langrennsjentene og ser hvor spedlemmete de alle er.

Fint, ferskt fjes

MEN DET som synes best på Astrid via TV-bildet er den overlegne teknikken.

For du fikk vel med deg den avgjørende detaljen opp den siste kneika ute i friluft i dag? Hvordan Astrid beholdt gliden i steget og tjente fart og sparte krefter der ledende Petra Majdic kavet for å beholde forspranget?

Det var slike detaljer Dag Kaas for et par år siden hjalp Bente Martinsen med. Sånn faglig basert trening gjør at Norge fortsatt er langt framme i klassisk langrenn og tilsvarende tenkning gjør at vi uansett vil følge med på utviklingen i sporten.

DA GJØR det mildt sagt ingen ting at herregullet gikk til en av de eldste.

Det er mulig å se fornyelsen også i gullmedaljen til Jens Arne Svartedal. Han representerer den eksplosive løpertypen som kommer til å dominere sprintlangrenn mer og mer etter som spesialiseringen blir vanlig.

Dessuten har han ventet lenge på triumfen.

Ironisk nok kom den i en løype som visstnok skulle være for flat for bakkesprinteren Svartedal. Sånn ble det ikke.

I SPRINT er det alltid mye som ikke blir som ventet. Det er konsekvensen av at sporten blir tettere og ensomheten i skogen erstattes av en baseballhall med fulle tribuner.

Langrenn har tatt enda et steg for å tilpasse seg den underholdningen de fleste av oss forventer foran TVen eller PCen.

Da er det desto hyggeligere at dagens ferskeste fjes er norsk.

GULL NUMMER TO: I herreklassen gikk Jens Arne Svartedal inn til gull, mens Eldar Rønning (t.v.) tok bronse.
KOMMENTERER VM: Langrenn har tatt enda et steg for å tilpasse seg den underholdningen de fleste av oss forventer foran TVen eller PCen, mener Esten O. Sæther.