Fire dager som kan definere norsk fotballs framtid

- Vi må vinne disse kampene.

VALLETTA (Dagbladet): Norsk fotball ligger nede med brukket rygg. I kveld skal spillerne starte gjenreisningen.

Etter utvidelsen til 24 lag er EM i 2016 en gyllen anledning for norsk fotball til å få oppleve et sluttspill igjen - med alt det innebærer av entusiasme og pengetilførsel rundt både lands- og klubblagsfotball.

Det første året under Per-Mathias Høgmo har imidlertid vært blottet for oppturer. Da kvalifiseringen startet mot Italia, vant gruppefavoritten 2-0 på Ullevaal uten at Gianluigi Buffon trengte å vaske shortsen etterpå.

At det ble null poeng der, var ventet. Det trenger heller ikke å bety så mye for Norge.

Det er nå de viktige kampene kommer.

- Målet er seks poeng Med seks poeng på de neste fire dagene kan vi slutte å snakke om Høgmos første 12 oppgjør. Da er Norge plutselig med i toppsjiktet av gruppa igjen, og sluttspilldrømmen vil leve:

Fortsatt vil Italia og Kroatia være soleklare favoritter til å kapre de to direkteplassene til EM, men med seier over Bulgaria vil Norge skaffe seg en fordel i kampen om gruppas tredjeposisjon. Den beste treeren i de ni gruppene går også til EM - de fire andre treerne skal ut i playoff. Og det er antatt at kampen om å bli nummer tre i gruppe H vil stå mellom nettopp Norge og Bulgaria.

Skulle det ikke bli seks poeng på de to kommende kampene, er det straks litt mindre grunn til jubel. Enten det blir fire poeng eller det som verre er vil Norge ha fått en rufsete start på kvalifiseringen. Eller som Mats Møller Dæhli sier til Dagbladet:

- Dette er veldig viktige kamper. Målet er å vinne begge to, så ærlige må vi være.

- Er seks poeng et være eller ikke være?

- Nei, ikke nødvendigvis, men det sier seg selv at det er lurt å vinne disse to.

- Vil vise at vi duger - Dette er to kamper som bør gi oss i hvert fall fire poeng. Vi skal ikke legge det under en stein at det er sånn. Her må vi gå offensivt til verks, sier Håvard Nordtveit.

- Det sier seg selv at det er utrolig viktig å vinne. Skal vi gå videre må vi vinne kamper, fastslår Martin Ødegaard.

- Ser dere at disse to kampene kan legge grunnlaget for mange år framover?

- Ja, vi gjør jo det, svarer Tarik Elyounoussi.

- Vi har en veldig ung tropp - vi er vel det yngste landslaget i Europa. Jeg vil si det gror veldig godt, og det ser bra ut for framtida. Men jeg vet at det norske folk vil ha resultater umiddelbart. Og vi som er her har også lyst til å vise at vi duger nå, fortsetter han.

- Det har vært mye snakk om at vi ikke har vunnet på en stund. Hvis vi får en seier her, og en ny seier i hjemmekampen på mandag, så vil det kunne gi enda mer positivitet, påpeker Håvard Nielsen.

Vel talt, Omar Det er VM 2018 som er staket ut som selve drømmen for «prosjekt Høgmo». Problemet er at nåløyet er nesten halvparten så trangt: Bare 13 europeiske nasjoner får kvalifisere seg til VM, mot 23 til EM 2016.

De svake resultatene til Norge gjør at det i tillegg ser ut som vi blir fjerderangert før VM-kvalifiseringen. Eller femterangert. Hvis det ikke snart kommer noen seirer.

De bør komme på Malta i kveld - og på Ullevaal på mandag. Det er Omar Elabdellaoui helt enig i:

- Vi må vinne disse kampene hvis vi skal kunne gå til EM. Det er andre lag i gruppa som blir mye tøffere - som Italia og Kroatia - så det er lag som dette vi skal slå om vi skal til EM.

• Malta-Norge vises på Max i kveld, med avspark klokka 20.45.

UNDER PRESS: Per-Mathias Høgmo vil skaffe seg arbeidsro med to seirer mot Malta og Bulgaria. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
UNDER PRESS: Per-Mathias Høgmo vil skaffe seg arbeidsro med to seirer mot Malta og Bulgaria. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer