Norge - Romania, kl. 20.45 fredag

- Fire jævlige år

Kontrakten med Krasnodar går ut i sommer. Skader og brorens død har preget Stefan Strandberg. Nå er han takknemlig for å være tilbake på landslaget.

ULLEVAAL-TRENING: Stefan Strandberg og Norge forbereder kampene mot Romania og Færøyene.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ULLEVAAL-TRENING: Stefan Strandberg og Norge forbereder kampene mot Romania og Færøyene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Romania, kl. 20.45 fredag

ULLEVAAL / STORO (Dagbladet): Tre år etter forrige offisielle landskamp - mot San Marino i 2016 - er Stefan Strandberg tilbake i troppen.

Den 28 år gamle midtstopperen har vært gjennom dramatiske år med brorens død og skader. Nå er han skadefri. Og i sommer går kontrakten med russiske Krasnodar ut. Det betyr at han er på klubbjakt.

- Jeg har fått tilbud fra noen russiske klubber. Men jeg har ikke tatt et valg ennå. Nå skal jeg ha fokus på samlingen her. Så tar jeg en avgjørelse på klubbhverdagen etter dette. Men det kommer sannsynligvis kjapt, sier Strandberg til Dagbladet.

Norge møter Romania i EM-kvalifiseringen fredag og Færøyene mandag. Hvilke planer det er for Strandberg, er det bare Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen som vet.

De siste fire åra har mildt sagt vært spesielle. Det startet med at Strandberg gikk fra Rosenborg til Krasnodar i 2015. Adresseavisen spekulerte i en kontrakt verdt 70 millioner kroner totalt. Men det som kunne blitt et liv i sus og dus i Russland, ble på ingen måte sånn:

- Det har vært fire helt for jævlige år, på grunn av spesielle omstendigheter, med broren min og skadene. Det har ødelagt alt. Men utenom dette er den russiske ligaen bra. Det er den sjette beste ligaen i Europa. Jeg har spilt kule kamper på høyt nivå og møtt gode spillere. Sånn sett har det vært gull, forteller Strandberg.

Storebroren ble rammet av leukemi. Til slutt orket ikke kroppen mer og han døde. Selv har Stefan slitt med akillesene. Seks ganger har han måtte operere, tre ganger i hvert bein.

Et meget sterkt bilde han har lagt ut på Instagram viser hva han har vært igjennom. I løpet av de siste fire åra har han vært lånt ut til både Hannover og Ural Jekaterinburg. Om det blir videre opphold i Russland eller ikke, vet han ikke offisielt.

- Selvfølgelig har jeg en bra idé om hva det blir. Men jeg har ikke bestemt meg ett hundre prosent.

Opptur

Telefonen fra landslagsledelsen var en opptur. Totalt har han ti landskamper, men nå er det en stund siden sist.

- Perry (Per Joar Hansen) ringte meg for noen uker siden. Han spurte om jeg var motivert for å bli med igjen. Da svarte jeg: «Ett hundre prosent.» Det er ingenting mer jeg vil enn å komme tilbake igjen.

Strandberg fortsetter:

- Så fikk jeg en melding i etterkant om at jeg måtte være klar. Jeg setter ekstremt stor pris på at Lars og Perry tar meg inn igjen når jeg nå er frisk. Jeg er utrolig takknemlig for det. Samtidig vet jeg at dette ikke er noen veldedighet. Det er prestasjonene som avgjør om du er her eller ikke.

Om akillesskadene sier han:

- Det er en helt forferdelig skade. Nå har det heldigvis løsnet, bare ut av det blå. Det er deilig å spille fotball igjen foran 50.000 - 60.000 mennesker. Adrenalinet er som dop. Det er fantastisk å ha dette tilbake i livet sitt igjen.

Singel

Strandberg var i flere år også kjent for forholdet til håndballspilleren Nora Mørk. Nå er han singel.

Han vet ikke om han får spille i de neste to kampene:

- Vi får se. Det får være opp til Lars og Perry. Men jeg er i god form. Jeg skal utføre jobben ett hundre prosent uansett hvilken rolle jeg er tiltenkt.

PS: De to beste lagene fra gruppa går til EM-sluttspillet i 2020.

EM-kvalik
Spania22004-16
Sverige21105-44
Romania21015-33
Malta21012-33
Norge20114-51
Færøyene20022-60