GÅR ANDRE ETAPPE: Både Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk, Kerttu Niskanen og Therese Johaug går andre etappe for sine nasjoner. Dermed er det duket for litt av et oppgjør. Foto: Dagbladet/NTB Scanpix
GÅR ANDRE ETAPPE: Både Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk, Kerttu Niskanen og Therese Johaug går andre etappe for sine nasjoner. Dermed er det duket for litt av et oppgjør. Foto: Dagbladet/NTB ScanpixVis mer

Fire kanoner møtes på andre stafettetappe: - Det blir en thriller

Johaug mot Kalla, Kowalczyk og Niskanen.

(Dagbladet): Klokka 13.30 går startskuddet for kvinnenes stafett.

Hjemmenasjonen Sverige, som er regjerende olympisk mester i øvelsen, må se seg å være favoritter. En annen storfavoritt er Norge, regjerende verdensmester på øvelsen, som er revansjesugne etter at de ble felt av en smørebom i OL i fjor.

Sverige har overrasket med sitt laguttak: Tre av fire løpere som var med på å ta OL-gullet i fjor, er vraket. Sofia Bleckur, Maria Rydqvist og Stina Nilsson kommer inn. I tillegg har den svenske landslagsledelsen satt sin sterkeste løper, Charlotte Kalla, på andre etappe, og lar sprinteren Stina Nilsson gå ankeretappen.

- Det er veldig spennende valg de har gjort, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn til Dagbladet.

Thrilleretappe For Norge går Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen. Dermed får vi en superduell mellom Therese Johaug og Charlotte Kalla på andre etappe.

I tillegg går Justyna Kowalczyk andre etappe for Polen. Vi vet at Kowalczyk kan komme dampende og spise inn ethvert forsprang Norge eventuelt måtte ha, og er utvilsomt i god form. Finland vet vi kan bli farlige på en stafett, og de stiller med sterke Kerttu Niskanen på andre etappe.

Alt i alt er det duket for en thriller allerede på andre etappe i VM-stafetten.

- Ja, det er andreetappen som er den tøffeste. Therese har gull, Kalla har gull, Kowalczyk som skal ut og gå klassisk, og Niskanen som er Finlands beste, som trives aller best i klassisk. Det blir fire toppløpere mot hverandre på andre etappe, sier Bjørn til Dagbladet.

Han tror riktignok at Polen kan være hektet av etter første etappe. Der skal Kornelia Kubinska få bryne seg på Heidi Weng.

Likt ut? De norske jentene fikk det ikke helt til på 10 kilometeren, og havnet et stykke ned på resultatlistene etter en smørebom. Bjørn mener alt tyder på at Johaug er i form.

- Alt tyder på det, men det er Kalla også. De har hvert sitt gull. Jeg forventer at de er likt etter andreetappe, sier NRK-eksperten.

- Johaug parkerte Kalla i Mördarbacken da?

- Da gikk Kalla like fort som Therese i klassisk. Jeg tror de er omtrent jevnsterke, og forventer at Norge og Sverige er likt ut etter andre etappe, sier Bjørn.

Revansjesugne Han mener Sverige har gjort et spennende laguttak, men forventer å se et revansjesugent Norge som er sultne på stafettgullet.

- Jeg tror de skal ha mye klaff med ski og smørning for å slå Norge. Men uansett, med en Kalla på en andreetappe, så kan mange av nasjonene bli borte. Da Sverige vant OL-stafetten i fjor, så er det klart at de profitterte på gode ski i forhold til Norge. Derfor tror jeg også at Norge er meget revansjesugne, sier Bjørn.

Men det er på fjerde og siste etappe det til syvende og sist skal avgjøres. Landslagssjef Egil Kristiansen tror Marit Bjørgen ble beroliget av å skulle møte Stina Nilsson på sisteetappe.

- Hvis Bjørgen har respekt for noen i en spurt, er nok det Stina Nilsson. Det var lite som skilte de to på sprinten. Men jeg tror jo at Marits utholdenhet vil føre til at Nilsson ikke vil klare å spurte opp mot sitt beste nivå. Hvis de to går ut likt tror jeg det er et poeng fra Marit å gå fort og mørne henne litt, sier Bjørn.

- Jeg synes det er et spennende valg av Sverige. Det gjør stafetten enda mer interessant, fastslår Bjørn.