Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik ender det i bunnen og toppen av Tippeligaen 2016:

Fire lag kjemper om medalje. Fem om å beholde plassen: - Jeg har vært der selv, det er forferdelige uker

Freddy dos Santos kjenner til nervene i nedrykksstriden.

HAR VÆRT DER SELV: Freddy dos Santos har vært med på å kjempe for Tippeliga-overlevelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
HAR VÆRT DER SELV: Freddy dos Santos har vært med på å kjempe for Tippeliga-overlevelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er jevnt i bunnen av årets Tippeliga, der det fortsatt er stor usikkerhet rundt hvem av de fem lagene som tar følge med Start ned i OBOS-ligaen - eller må spille kvalik i kampen om overlevelse.

Men også de to ledige medaljene bak Rosenborg har fire potensielle kandidater; Brann og Odd står med 48 poeng, mens Haugesund og Sarpsborg på plassene bak har 44 poeng.

- Det er litt lettere å tippe medaljekampen enn bunnstriden, innrømmer den tidligere Vålerenga-spilleren Freddy dos Santos.

Rosenborg 28 20 6 2 63 - 22 66
Brann28146838-2548
Odd28146840-3148
Haugesund28128843-3944
Sarpsborg28128832-3344
Molde281261045-4142
Strømsgodset281171041-3940
Viking281171031-3340
Aalesund281151239-4638
Sogndal28812830-3036
Vålerenga28971238-3834
Lillestrøm28791243-4930
Bodø/Glimt28861435-4130
Tromsø28861431-4330
Stabæk28771432-3928
Start282101622-5416

- Forferdelige uker

Hans tidligere klubb er ett av lagene som står i fare for å rykke ned, men ligger best an blant de fem utsatte; Vålerenga, Lillestrøm, Bodø/Glimt, Tromsø og Stabæk.

- Det er helt åpent hvem som tar følge med Start og hvem som skal spille kvalik. De som har nervene under kontroll klarer seg. Jeg synes Tromsø så så svake ut mot Vålerenga i helga at jeg er bekymret for dem. Men de har to poeng å gå på foran Stabæk, sier dos Santos.

Han vet at det er noe spesielt med de siste kampene i serien, og sier at man får litt uventede resultater siden kampene lever sitt eget liv.

- Alle kan ha nerver. Jeg har vært der selv, det er helt forferdelige uker. Selv om fotball er det du ønsker å drive med, er de siste kampene stå avgjørende. Det står om arbeidsplasser, prestisje og ære. Det er lett å la seg prege. Og uten en positiv opplevelse så går man kanskje enda lenger ned i kjelleren. Men dette er en typisk tid man må stå fram med ryggrad, sier den tidligere Vålerenga-spilleren.

- Må kløne det til for ikke å ta poeng

Dos Santos tror ikke det blir like jevnt mellom tredje- og fjerdeplassen, som det er i bunnen.

- Brann og Odd må kløne det til ganske greit for ikke å ta poeng. Men Start har hatt en liten oppsving, så det blir ingen lett kamp for Brann i helga. De to lagene er soleklare medaljefavoritter, men Brann - Sarpsborg i siste runde kan bli medaljefinale, sier Dos Santos til Dagbladet.

Også TV2s Davy Wathne har liten tro på at Haugesund eller Sarpsborg klarer å karre seg opp på andre- eller tredjeplass og ta medalje.

- Om Brann ikke klarer å håndtere Start eller Sarpsborg 08, da har de ikke fortjent sølvet. Men de har hatt en fantastisk og eventyrlig sesong. Jeg tror også Odd tar full pott i de to siste kampene, og tviler på at de går forbi på målforskjell, sier bergenseren.

- Jevne Start-kamper

Odd står med ni plussmål, Brann med 13. I helga tar Odd i mot Sogndal på hjemmebane, et bortelag som er nummer tre på lista over lag som har sluppet inn færrest mål. Det samme antall mål - 30 - har de scoret. Det er noe av grunnen til at Wathne tviler på at Odd går forbi på målforskjell.

- De er ikke et lag som slipper inn så mange mål. Gjør Brann sin del av jobben, holder de bak seg. Men ja, Start (møter Brann på Sør Arena i helga, journ.anm.) er uberegnelige. Kampene mot Stabæk, Tromsø og Aalesund skulle de vunnet, men tapte klart. Det har vært jevne kamper for Start, men de har hatt marginene mot seg.

Start har vært klare for nedrykk i flere runder, men det er altså langt fra avgjort hvem som tar følge ned en divisjon. Wathne tror, etter helgas tap, at Tromsø ligger dårligst an i kampen om ny Tippeliga-kontrakt.

- Jeg tror de får maks ett poeng på de resterende kampene. Et lag som tapte 0-3 i helga vinner ikke plutselig mot medaljekandidaten Sarpsborg. Og jeg tror Stabæk slår Start. Sistnevnte har fått selvtillit, men jeg tror ikke de vinner.

Vålerenga og Lillestrøm mener Wathne at klarer seg begge to - spesielt hvis helgas høyrisikokamp ender uavgjort.

- Jeg tror Vålerenga lever greit med uavgjort. Det gjør også Lillestrøm, som har vært gode på Ullevaal, mens Vålerenga har vært gode på Åråsen.

- Skal slutte å tippe

Men at Vålerenga kan leve med uavgjort i helga, det tror ikke Dagbladets kommentator, Morten Pedersen.

- I det store og hele bildet, mener jeg det er best om begge lag er i Tippeligaen. Men har du hjerte i Vålerenga skal Lillestrøm slås - og omvendt. Om jeg skal tippe, tror jeg Vålerenga vinner, siden Lillestrøm så shaky ut mot Start da de spilte hjemme. Vålerenga så trygge og komfortable ut i Tromsø i en kamp som betydde like mye, sier Pedersen.

Etter at Stabæk tapte hjemme for Sarpsborg 08 i helga, sa Pedersen at bærumslaget ville rykke ned. Men Tromsø, Bodø/Glimt og Lillestrøms resultater senere samme runde, hjalp Stabæk.

- Så nå skal jeg slutte å tippe. Men det blir i hvert fall ikke Vålerenga som rykker ned. Alle snakker hvert år om medaljer. Jeg skulle ønske vi snakket mer om det det virkelig handler om: Europa-spill. Muligheten til å bli bedre. Ikke bare noe du henger rundt halsen i november.

Og så snakker Pedersen selv om medaljene. For det er langt fra avgjort. Og selv om Brann i dag ligger foran Odd, tror han det er skienslaget som tar andreplassen.

- Brann - Sarpsborg i siste runde blir finalen om tredjeplassen, spår Pedersen, men legger til at det forutsetter Start-seier over Brann, og at Sarpsborg vinner hjemme mot Tromsø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!