JOHAUG TATT FOR DOPING

Fire måneder mellom Johaugs to siste dopingprøver:  - Én test til kunne reddet henne

Therese Johaug hadde avlagt 18 rene prøver i løpet av ett år før hun testet positivt for det forbudte stoffet clostebol. Da hadde det gått fire måneder siden siste kontroll.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): 16. september avla Therese Johaug en positiv dopingprøve etter et uanmeldt besøk av Antidoping Norge hjemme i Oslo.

Det var den 19. gangen Johaug ble testet i løpet av ett år. Ifølge Dagbladets opplysninger avla Johaug 18 dopingprøver mellom september 2015 og mai 2016. I månedene frem til den positive testen sist måned, sank hyppigheten.

TESTET 19 GANGER: Therese Johaug har avlagt mange prøver det siste året.  Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
TESTET 19 GANGER: Therese Johaug har avlagt mange prøver det siste året.  Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Sist dopingkontroll ble utført 10. mai, etter et uanmeldt oppmøte fra kontrollører. Det melder også Aftenposten, som brakte nyheten først.

- Prøven 10. mai var også uanmeldt, etter det jeg har fått opplyst, sier Johaugs advokat, Christian B. Hjort, til Dagbladet og bekrefter perioden på fire måneder uten tester.

En prøve kunne reddet Johaug

Hvis en test for eksempel to uker tidligere hadde vist en høyere innhold av virkestoffet Clostebol, kunne det bidratt til å så tvil om Johaugs forklaring.

Den svenske antidopingeksperten Åke Andrén-Sandberg fikk følgende spørsmål fra Dagbladet for tre dager siden

- Dersom det ikke var noen ulovlige stoffer i Johaugs forrige prøve, kan dette være formildende?

- Det kommer an på når den siste dopingtesten hennes var. De fleste anabole steroider er ute av kroppen etter seks til åtte uker, men dersom de er injisert, kan de være i kroppen i to til tre måneder. Er det kort tid siden hun sist ble testet og det ikke var noe i prøvene da, er det nok veldig formildende.

Dagbladet var i kontakt med Sandberg tirsdag kveld etter nyheten ble klar.

- Kunne en prøve til, noen uker før, reddet Johaug?

- Ja, det kunne reddet henne. Da hadde det vært svært usannsynlig at utslaget hadde kommet av tabletter eller injisering, sier Sandberg.

Det støtter den tidligere leder for Norges laboratorium for dopinganalyse, Peter J. Hemmersbach, overfor Dagbladet.

- At det er lenge siden siste dopingprøve hjelper ikke Johaug?

- Nå kan det hende Antidoping Norge sitter med annen informasjon, men en enkel urinprøve må være så god at lave anabol-androgene steroider blir oppdaget. Det blir vanskelig å utelukke andre scenarioer bare ut i fra analyseresultatene til en enkel urinprøve. Johaug sa hun hadde oppgitt medikamentet. Det taler i hennes favør, sier Hemmersbach og utdyper:

- Da vi gjorde prøver, kom det ofte spørsmål fra de undersøkende (Antidoping Norge eller liknende) om vi kunne si noe om kvantiteten - altså hvor mye det ble funnet - og om mengden som er funnet samsvarer med utøver eller advokats forklaring. Det kan du gjøre ut ifra analysenes estimeringer, men du kan aldri utelukke andre scenarioer, forklarer professoren.

Enkelt forklart betyr det at en prøve til kort tid før den positive testen kunne ha reddet Johaug:

- En prøve få uker før ville helt klart hjulpet, sier Hemmersbach.

- Jeg leste at noen lurte på hvorfor det ikke går an å lage en dopingliste som skiller mellom krembruk og injeksjon. Og svaret på det er: Det kan vi ikke fordi en lav konsentrasjon i én urinprøve kan komme fra krembruk dagen før eller fra en injeksjon for 3-4 uker siden, sier Hemmersbach.

- For å ta et eksempel. Det er over 30 positive prøver etter OL i Beijing, Athen og London som er blitt avdekket i etterkant fordi analysene som fanger opp anabol-androgene steroider er blitt bedre.

- Ikke relevant

Idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner mener det ikke skal ha noe å si for saken til Johaug at hun ikke ble testet mellom mai og september i år.

Kjenner påpeker at det er den positive prøven som betyr noe og viser til saken til den dopingdømte kappgangeren Erik Tysse.

- Man legger til grunn at utøvere er rene. Det er først når det kommer en positiv prøve at det utløser handling. Dette var jo inne i Tysse-saken, uten at det hadde noen betydning for han. Det er klart at om det hadde vært flere positive prøver, ville det vært ødeleggende for utøveren, men jeg kan ikke se at dette er relevant i Johaugs sak, sier Kjenner til Dagbladet.

- Ikke uvanlig

Den erfarne dopingjegeren Inggard Lereim sier følgende når Dagbladet forteller ham at Johaugs siste kontroll før den skjebnesvangre 16.september var 10. mai:

- Jeg er ikke overrasket over dette intervallet. Hvor ofte det tas prøver, kan være varierende, forteller Lereim og fortsetter:

- Det er ikke uvant at det kan gå fire måneder når det er utenfor sesong. Det er ikke så sjeldent. Hvor ofte testene kommer er rent tilfeldig. Utøvere, spesielt de som er topp fire ofte, blir testet mange titalls ganger i løpet av sesong.

Heller ikke den svenske antidopingeksperten Åke Andrén-Sandberg reagerer på tidsrommet:

- Hvis en toppidrettsutøver i Sverige har hatt ti eller mer negative prøver på rad, er det ikke urimelig at det kan være så stort mellomrom utenfor sesong. Det handler om ressurser. Jeg reagerer ikke på at Johaug gikk fire måneder uten kontroll, Det kan gå like lang tid i Sverige.

- Veldig varierende

Dagbladet har vært i kontakt med Antidoping Norge. Kommunikasjonsleder Halvor H. Byfuglien ville ikke svare på hyppigheten av kontroller eller hvordan de avgjør hvilke utøvere og idretter som blir prioritert:

- Jeg vil ikke gå inn på det her nå. Det er veldig varierende. Langrennsutøverne kan bli testet både av oss og FIS (Det internasjonale skiforbundet, journ. anm.). Hvem vi tester blir bestemt sentralt på kontoret. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Byfuglien.

Johaug inn på nytt møte

Dagbladet kjenner også til at Johaug snart vil møte Antidoping Norge i et ledd for å ferdigstille forklaringene som er gitt i saken. Det innebærer at de som er intervjuet i saken får anledning til å slutte seg til forklaringene.

Ifølge 28-åringens advokat vil et møte finne sted om kort tid.

- En gjennomgang av referatene fra Antidoping Norges samtaler med de involverte vil bli gjort i løpet av nærmeste fremtid, bekrefter Hjort.