-  Fire når OL-finale

Tre norske friidrettsutøvere nådde finale i Sydney-OL. Superoptimist Vebjørn Rodal tror fire klarer det i Aten. Landslagssjef Ketill Tømmernes nøyer seg med to.

I dag starter NM i friidrett i Florø. I kveld går også siste OL-test for verdenseliten i Golden League-stevnet i Zürich. For noen år siden var en slik stevnekollisjon utenkelig. Men det var før den norske gullgenerasjonen fra 90-tallet ga seg.

Før NM-helga er seks norske friidrettsutøvere klare for OL. For fire år siden var 12 utøvere i Sydney. Like mange var i Atlanta i 1996. Der vant Vebjørn Rodal OL-gull. Og han ser slett ikke svart på utsiktene åtte år etter. Rodal tror faktisk det blir flere finaleplasser i Aten enn i forrige OL. Der vant Trine Hattestad gull i spyd, Pål Arne Fagernes ble nummer ni i spyd og Jim Svenøy det samme på 3000 meter hinder.

-  Det kan ende med null, men jeg velger å være superoptimist, og tror fire når finale i Aten, sier Rodal til Dagbladet.

Sterkere sammen

Rodal tror først og fremst på Andreas Thorkildsen (spyd), Marius Bakken (5000 meter) og Jim Svenøy (3000 meter hinder). Men han tror også Ronny Nilsen kan følge Thorkildsen til spydfinale.

-  Det er en fordel for begge å være to i kvaliken. Med fullklaff kan det gå. Og Thorkildsen begynner jo å lukte på toppen, sier Rodal.

Om Jim Svenøy:

-  Han er ingen spurtkomet, men jeg vet fra før at Jim trives bedre i varmen i Aten enn mange av de andre. Han er også rutinert med finaler bak seg både i Atlanta og Sydney. Jeg er veldig optimistisk, sier Rodal.

Om Marius Bakken:

-  Det kan gå om det går fort i feltet, og han løper ned mot pers. Det vil være en stor prestasjon. På disse distansene er det høyt nivå og stor bredde, sier Rodal.

Den tidligere OL-mesteren tror dessuten at Trine Pilskog kan løpe seg til semifinale om hun har mot til å prøve et tøffere løpsopplegg de to siste rundene enn hun gjorde da hun klarte OL-kravet i Paris. Stine Larsens sjanser i maraton tør han ikke mene noe om.

50 prosent sjanse

Landslagssjef Ketill Tømmernes støtter seg til statistikk når han begrunner sitt håp - om to finaleplasser.

-  En rekke studier har vist at utøvere som er blant de 20 beste på en rensket verdensstatistikk (som i mesterskap med maks tre utøvere per nasjon, red.anm), har 50 prosent sjanse til å nå finale. Per 4. august hadde vi Nilsen (10), Bakken (11), Thorkildsen (12) og Svenøy (20) inne på denne statistikken, sier Tømmernes.

Han tror dessuten at Andreas Thorkildsens to seirer i Stocholm og London bidrar til å løfte sjøltilliten til troppen som helhet.

-  Dette gjør noe med inspirasjonen til utøverne generelt, sier han.

Tømmernes bruker statistikken på nytt for å vise at norsk friidrett er på opptur.

-  I 2000 hadde vi ti utøvere inne blant de 40 beste på en rensket verdensstatistikk. I 2001 hadde vi sju, i 2002 hadde vi fem, i 2003 hadde vi åtte. Hittil i år har vi ni utøvere inne på lista. Og foreløpig er fem av dem som var inne i fjor, ikke inne på lista i år. Det viser dynamikk og bredde, sier Tømmernes.