UTESTENGT: Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov går glipp av OL i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix
UTESTENGT: Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov går glipp av OL i Pyeongchang. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russere mister OL:

Fire nye russiske langrennsstjerner utestengt fra OL

Utøverne mister også plasseringene fra OL i Sotsji 2014. Det betyr at Martin Johnsrud Sundby ligger an til å få sølv på femmila.

(Dagbladet): Fire nye russiske idrettsprofiler er utestengt fra OL neste år - og på livstid.

Dette gjelder stjernene Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin og Julia Ivanova, melder nyhetsbyrået TASS.

Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som har bannlyst kvartetten fra videre aktiv karriere og resultatene fra OL 2014 strykes.

Dette skjer en drøy uke etter at Alexander Legkov og Evgeniy Belov fikk samme beskjed.

Mister medaljer

Mest dramatisk er det for Vylegzjanin som tok tre OL-sølv i 2014.

Legkov gikk blant annet til topps på femmila i Sotsji da Martin Johnsrud Sundby havnet på den sure 4.-plassen. Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov tok de to andre pallplassene på femmila.

Siden både Legkov og Vylegzjanin nå mister sine medaljer, betyr det at Martin Johnsrud Sundby vil få sølv på distansen, dersom utestengelsen opprettholdes.

Norge kan også få bronse på lagsprint, ved Ola Vigen Hattestad og Petter Northug som egentlig ble nummer fire, siden Vylegzjanin mister sølvet sitt her også. Russeren gikk sammen med Nikita Kriukov på lagsprinten.

Diskvalifikasjonen av de russiske utøverne skjer uten at det foreligger positive dopingprøver. I stedet gjøres det på bakgrunn av beviser fra McLaren-rapporten.

Det russiske skiforbundet har varslet at det vil anke avgjørelsen.

Fikk sjokk

Dagbladet møtte Legkov i fjor sommer, hvor 34-åringen delte sin versjon om det som skjedde i Sotsji. Han fikk sjokk da han fikk vite om beskyldningene som framkom i McLaren-rapporten i fjor.

- Jeg var på hockeykamp da dopingnyheten og beskyldningene kom. Telefonen min var sprengt. Jeg lo først da jeg hørte dopinganklagene mot meg. Det var så idiotisk. Jeg måtte bare le, fortalte Legkov til Dagbladet i fjor.

Advokatfirmaet som representerer langrennsløperne Alexander Legkov og Jevgenij Belov mener IOC-dommen mot dem er skandaløs.

- IOC dømmer utøvere uten bevis, er tittelen på en pressemelding fra det tyske Wieschemann-advokatfirmaet.

IOC har tidligere meldt at de på et møte i Lausanne 5.-7. desember vil ta en avgjørelse om russiske utøvere overhodet skal få delta i Pyeongchang-lekene.

Dette skal gjøres på grunnlag av funnene og anbefalingene fra en granskingskommisjon ledet av Samuel Schmid, tidligere president i Sveits, skriver NTB.