OSLO-TALENT: Felix Horn Myhre har fått tillit av Ronny Deila denne sesongen. Her fra overtidstapet mot Rosenborg i høst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildebyrån.
OSLO-TALENT: Felix Horn Myhre har fått tillit av Ronny Deila denne sesongen. Her fra overtidstapet mot Rosenborg i høst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildebyrån.Vis mer

Vålerengas Oslo-satsing

Fire Oslo-gutter startet for Norge sist. Ingen fra VIF. - Større press

Klubben har lenge fått kritikk for dårlig utnyttelse av Oslo-markedet. Nå jobber de hardt for å få mest mulig ut av hovedstaden.

Da Norge møtte Bulgaria i forrige A-landskamp startet fire oslogutter for Lars Lagerbäcks landslag. Ingen av dem har A-kamper for Vålerenga. Omar Elabdellaoui og Joshua King reiste til Manchester så fort de fylte 16 år. Haitam Aleesami gikk til Fredrikstad og Sigurd Rosted gikk til Kjelsås før han signerte for Sarpsborg.

Andre Oslo-spillere som Ohi Omoijuanfo, Ola Kamara og André Hansen har heller ikke vært innom Vålerenga. Dette til tross for at Vålerenga lenge har vært det eneste topplaget i Oslo.

De siste åra har hovedstadsklubben tatt grep for at det helst ikke skal skje igjen.

- Vi som klubb ønsker å være en klubb for Oslo. Som skal gjøre Oslo stolt. Det er klubbens strategi å først ha Oslospillere, så spillere fra Østlandet, så norske spillere og så skandinaviske spillere, sier sportslig leder i Vålerenga Jørgen Ingebrigtsen

Sånn har det ikke alltid vært.

- Det var tendenser for noen år siden at en høytlønna internasjonal spiller alltid tok plassen fra et talent, men det er ikke sånn lenger, sier talsmann i Klanen Erling Rostvåg.

LANDSLAGSSPILLERE: King, Aleesami, Elabdellaoui og Rosted spilte alle Norges forrige landskamp. Foto: Bildbyrån og NTB Scanpix.
LANDSLAGSSPILLERE: King, Aleesami, Elabdellaoui og Rosted spilte alle Norges forrige landskamp. Foto: Bildbyrån og NTB Scanpix. Vis mer

Han forklarer viktigheten av å ha spillere fra Oslo med to grunner.

- For det første er det er utrolig fett å ha spillere som har en lokal tilhørighet og det er ekstra gøy når de lykkes. For det andre er det større sjanse for at spillere som har en lokal tilhørighet også ender opp med å være i Vålerenga over en lengre periode og blir såkalte «klubbspillere».

Slik jobber Vålerenga

For å få et bedre grep om Oslo-talentene har klubben rustet opp satsingen. Lars Tjærnås er kanskje hovedmannen i denne opprustingen. Med han inn som speider har Oslo-klubben sikret seg en mann med mye kunnskap om spillerne i Oslo.

- Vi gjør de to eneste tingene vi etter min mening kan gjøre, investerer i tid og kompetanse, sier Tjærnås.

Vålerenga har per nå åtte personer som er engasjert med å se etter spillere i Stor-Oslo. Til nå i 2018 har disse skrevet hele 500 rapporter på spillere i Stor-Oslo. Det gjør at Tjærnås mener klubben nå har større oversikt enn tidligere.

- Vi føler at vi har klart bedre kontroll enn for et år siden.

Likevel mener han at dette er et langtidsprosjekt og at målet er å ha så tett opp mot total kontroll som mulig.

Fungerer det?

Selv om man har kontroll betyr ikke det at man har sikret seg talentene. Siden Deila, Tjærnås og Ingebrigtsen ankom har klubben mistet Holmlia-gutten Bilal Njie til Odd. Njie fikk bare tre minutter med eliteseriefotball for Vålerenga.

Om han blir en framtidig landslagsspiller er helt umulig å si, men han var en spiller Deila og co. prøvde å beholde. Selv med tre tilbud fra Vålerenga valgte unggutten Odd. Njie sa til Nettavisen i april at Vålerenga kunne vært Norges beste lag dersom de hadde satt pris på Oslo-talentene.

- Vi kan ønske oss en spiller, men det er han som bestemmer. Det vi kan gjøre er å jobbe hver dag for å for å gi spillerne veldig gode grunner for å velge oss. Det mener jeg vi gjør nå, sier Tjærnås.

Njie mente i april at Vålerenga ikke var gode nok på å gi unge spillere spilletid. Sigurd Rosted fortalte VG i fjor at han som G16-spiller vurderte Vålerenga, men at en plass på A-laget i Kjelsås var tilbudet han valgte.

SCORET: Bilal Njie (midten) scoret mot gamleklubben da de møttes på Intility Arena i våres. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SCORET: Bilal Njie (midten) scoret mot gamleklubben da de møttes på Intility Arena i våres. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Det kan hende det var riktig for Njies utvikling, for han er kanskje nærmere laget der enn han ville vært hos oss. Vi har mange spillere i hans alder og i den posisjonen, sa Deila om Njies overgang til Telemarksavisa i januar.

Vanskeligere i Vålerenga enn andre klubber

Vålerengas utviklingssjef Thomas Hasselgren mener at det å ta det siste steget er vanskelig. Å gå fra ungdomslagene til A-laget. Det er kanskje enda vanskeligere i en klubb som Vålerenga mener han.

- I de større klubbene er nok presset for å lykkes større, sier Hasselgren.

Hasselgren mener at Vålerenga ikke har like god tid til å gi en unggutt sjansen på A-laget enn mindre klubber. Det er kanskje også det Njie mente da han gikk fra Vålerenga. Han skrøt av spillerutviklingen, men mente at klubben var for dårlig til å gi de unge spillerne sjansen.

Tallene vise likevel at Vålerenga under Ronny Deila gir unggutter sjansen på A-laget. Felix Horn Myhre (19), Ivan Näsberg (22), Aron Dønnum (20) og Magnus Grødem (20) har alle fått mye spilletid for Vålerenga denne sesongen. Av disse fire er det likevel bare Horn Myhre og Näsberg som er fra Oslo. Oslogutten Christian Dahle Borchgrevink (19) har også fått én kamp i Eliteserien denne sesongen.

- Vi har en ung A-tropp med masse potensial, og det siste året har vist at vi gir sjansen til flere av ungguttene hvis de er gode nok til det, sier Ingebrigtsen.

I mars hadde Vålerenga den sjette yngste troppen i Eliteserien. De har også ni U-landslagsspillere fordelt rundt på første- og andrelaget.

Flere vil komme til Vålerenga

Vålerenga har i hele år reist rundt til samarbeidsklubber i Oslo. Prosjektet blir kalt Engaland. Her tar de med seg A-lagsspillere og holder en treningsøkt for opp mot 1000 barn. Vålerenga kaller det selv for en sjarmoffensiv. Tjærnås mener prosjektet hjelper i arbeidet med å finne talenter i Oslo.

- Det vi opplever nå er at vi har stadig flere klubber som nå henvender seg til oss med beskjed om at de har en spiller vi bør komme og se på. Det er noen av våre beste «speidere», sier Tjærnås.

Med større investeringer i ungdomssatsinga har Hasselgren merket at flere vil spille for klubben enn tidligere. Det mener han er fordi klubben har fått flere og bedre trenere i utviklingsavdelingen.

- Vi har fått bedre trenere og færre spillere per trener. Vi har også fått bedre treningsfasiliteter med den nye stadion, forteller Hasselgren.

Han kom inn i den rollen i 2014 og mener at Vålerengas økte pengebruk på området gjør at situasjonen har bedret seg siden den gang.

- Vi får inn bedre spillere nå enn det vi gjorde for bare et par år siden, mener Hasselgren.

Vålerenga ligger for øyeblikket på 8. plass i Eliteserien med tre runder igjen å spille.