Fire Premier League-klubber i London involvert i omfattende overgrepsskandale

106 anklager fordelt på 32 klubber.

OVERGREP: Politiet i London kunngjorde i dag at de har mottatt anklager mot fire Premier League-klubber i den omfattende overgrepsetterforskningen. Foto: Ahmet Gurhan Kartal / Anadolu Agency
OVERGREP: Politiet i London kunngjorde i dag at de har mottatt anklager mot fire Premier League-klubber i den omfattende overgrepsetterforskningen. Foto: Ahmet Gurhan Kartal / Anadolu AgencyVis mer

(Dagbladet): England har den siste tiden blitt rystet av en rekke avsløringer om seksuelle overgrep mot unge fotballspillere.

Den 8. desember kunngjorde Metropolitan Police i London at de hadde satt igang en større etterforskning for å komme til bunns i omfanget av overgrep i London-området.

I dag offentliggjorde de foreløpige funnene - 106 anklager fordelt på 32 forskjellige klubber.

- På alvor

Fire av disse klubbene spiller i Premier League, to spiller i Championship, tre spiller i League One og League Two mens resten er utenfor ligasystemet.

Politiinspektør Ivan Balhatchet i avdelingen for seksualforbrytelser, utpressing og barnemishandling er den eneste som uttaler seg i saken fra politiets side.

- Politiet tar disse anklagene på alvor, og spesialetterforskere jobber nå gjennom informasjonen vi har fått, sier han.

Antallet saker, antallet tips og antallet anklager vil forandre seg etterhvert som vi jobber oss gjennom materien.

Han understreker også at politiet ikke vil komme med ytterligere kommentarer til saken, eller offentliggjøre hvilke klubber det dreier seg om, da etterforskningen fortsatt pågår.

Skottland

Samtidig opplyser det skotske fotballforbundet tirsdag kveld at de vil starte en separat og uavhengig etterforskning for å avdekke lignende forhold i Skottland.

De understreker også at det fortsatt er politiet som har myndighet når det kommer til slike lovbrudd, men at de akter å bistå dem så langt det lar seg gjøre.

- Det er viktig å trekke ei linje mellom deres pågående etterforskning, og hvilke lærdommer vi i fotballen kan ta med oss, sier Stewart Regan, sjef for det skotske forbundet.

Skal ha betalt

Dette er ikke første gang Premier League-klubber i den engelske hovedstaden har blitt trukket inn i overgreps skandalen.

I slutten av november skrev The Telegraph at Chelsea, som i dag leder Premier League, skal ha betalt en tidligere ungdomsspiller for å holde tett om angivelige overgrep gjort av en sjefsspeider på 1970-tallet.

I en uttalelse skrev Chelsea at man ved hjelp av et uavhengig advokatbyrå skal etterforske den avdøde medarbeideren. Klubben har også søkt råd hos Det engelske fotballforbundet (FA).

Klubben vil også bistå forbundet i den pågående etterforskningen av seksuelle overgrep i fotballen i England.

Ifølge The Telegraph skal den tidligere ungdomsspilleren en gang i løpet av de tre siste årene ha kontaktet Chelsea for å fortelle om overgrepene. Da skal hovedstadslaget ha betalt spilleren for å holde tett om anklagene.

Truet med å drepe familien

Det hele begynte å rulle den 23. november da den tidligere Liverpool-spilleren Paul Stewart røpet at han hadde blitt misbrukt av en fotballtrener som barn.

Stewart valgte å fortelle sin historie da han leste om Andy Woodward, som ble misbrukt av en trener i Crewe Alexandra på 1970- og 80-tallet.

Han fortalte om en trener som forgrep seg på ham fra han var 11 til 15 år, og sier han håper at flere ofre vil stå fram. Gjerningsmannen skal ha truet med å drepe Stewarts familiemedlemmer hvis han fortalte noen om overgrepene.

- En dag da vi var i bilen, begynte han å ta på meg. Det skremte livet av meg, og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg forsøkte å si til foreldrene mine at de ikke slippe ham inn, men jeg var bare 11 år, fortalte Stewart.

- Derfra utviklet det seg til at han misbrukte meg seksuelt. Han sa han ville drepe moren min, faren min og mine to brødre hvis jeg sa ett ord om det. Som 11-åring tror du på det.