Fire prosent sjanse for norsk VM-plass

- Høres ikke urimelig ut, sier Drillo.

FIRE PROSENT: Statistikerne i Norsk Regnesentral mener det er fire prosent sjanse for at Drillo og hans menn når VM-sluttspillet. - Det er jo atskillig større sjanse enn å vinne i Lotto, sier Drillo. Foto: Morten Holm, Scanpix
FIRE PROSENT: Statistikerne i Norsk Regnesentral mener det er fire prosent sjanse for at Drillo og hans menn når VM-sluttspillet. - Det er jo atskillig større sjanse enn å vinne i Lotto, sier Drillo. Foto: Morten Holm, ScanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet.no): Et av Drillos varemerker på 90-tallet var at han gjerne kom med anslag på hvor mange prosent sjanse det var for seier i neste kamp.

Da Egil Olsen i går ble spurt om han hadde sluttet med disse regnestykkene, valgte han å fleipe det vekk:

- Jeg har aldri gjort det, jeg har bare slengt ut av meg tall.

Men Dagbladet har fått Magne Aldrin i Norsk Regnesentral til å beregne mulighetene videre etter onsdagens 4-0-seier mot Skottland.

Og da vi la arket med resultatet på bordet foran Drillo, satte fotballprofessoren seg ivrig fram på stolen og tok på seg lesebrillene.

- Litt mer optimist
Basert på de tidligere resultatene i gruppa, mener regnesentralen at det er 38 prosent sjanse for at Norge vinner borte mot Island og 45 prosent sjanse for hjemmeseier mot Makedonia.

- Jeg vil være littegrann mer optimist enn det der. Jeg ser sjansene våre som i hvert fall 50 prosent begge steder, sier Drillo til Dagbladet.

Det stemmer forøvrig godt med at Drillo mener Norge var uheldige med marginene i flere av kampene før han overtok. Dermed gir resultatene et noe svakere styrketall for Norge enn det fotballhodet hans mener er virkeligheten.

Ved å beregne utfallet av alle de resterende kampene i gruppa, har Norsk Regnesentral kommet fram til at det er 16 prosent sjanse for at Norge både tar 12 poeng og blir nummer to i gruppa.

Fire prosent
Ved en skjønnsmessig vurdering av at det deretter er omkring 50 prosent sjanse for å ikke bli den svakeste toeren, og igjen 50 prosent sjanse for å vinne en eventuell playoff, ender de opp med fire prosent sjanse for at Drillo fører Norge til VM-sluttspillet.

Altså én sjanse av 25.

- Ja, det synes jeg ikke høres helt urimelig ut. Men det er atskillig større sjanse enn å vinne i Lotto. Men jeg tror 50 prosent sjanse for at 12 poeng skal holde er ganske optimistisk, sier Drillo.

Nils Johan Semb sa i går at han trodde Norges beste mulighet var å passere toeren i gruppa til Danmark, Sverige og Portugal.

- Ja, det stemmer nok det, sier Drillo.

Dansk hjelp?
Kanskje er Norge avhengig av solid dansk hjelp. Både Portugal og Sverige må tape en av sine resterende kamper. Begge skal spille borte mot gruppeleder Danmark i Parken i København.

Men Olsen føler seg slett ikke trygg på danskene.

- Danmark har hatt så mye marginer i denne kvaliken at det er nesten ikke til å tro. Det må jo snu en gang det også. Det var et ran i Portugal (Danmark vant 2-3 på overtid - journ. anm.). Men det er det som gjør dette her så morsomt, det er ikke alltid det beste laget som vinner, sier Drillo.

Portugal og Sverige skal også spille borte mot Ungarn, som ligger på andreplass i gruppa. Men andreplassen er kanskje noe misvisende. Ungarerne har spilt alle de «enkle» kampene i gruppa, og har igjen kamper mot Sverige, Danmark og to ganger Portugal.

MÅ VI STOLE PÅ DENNE MANNEN? Danmark kan hjelpe Norge til VM ved å slå både Portugal og Sverige i Parken. Her er danskenes Arsenal-spiss Niklas Bendtner i kamp mot Christian «Chippen» Wilhelmsson (t.h.) 6. juni i år. Danmark vant 1-0 på Råsunda.Olivier Morin, AFP/Scanpix
MÅ VI STOLE PÅ DENNE MANNEN? Danmark kan hjelpe Norge til VM ved å slå både Portugal og Sverige i Parken. Her er danskenes Arsenal-spiss Niklas Bendtner i kamp mot Christian «Chippen» Wilhelmsson (t.h.) 6. juni i år. Danmark vant 1-0 på Råsunda.Olivier Morin, AFP/Scanpix Vis mer