UREDD OG TYDELIG: Eirik Horneland er endelig på plass på Lerkendal. Han vet at han må gjøre mer enn å vinne titler i Norge. Og i planene han har utarbeidet sammen med sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye ligger det nye og strengere krav på spillerne. Horneland har påtatt seg den tøffeste jobben i norsk fotball. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
UREDD OG TYDELIG: Eirik Horneland er endelig på plass på Lerkendal. Han vet at han må gjøre mer enn å vinne titler i Norge. Og i planene han har utarbeidet sammen med sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye ligger det nye og strengere krav på spillerne. Horneland har påtatt seg den tøffeste jobben i norsk fotball. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Stig Inge Bjørnebye presenterte RBKs nye trener

Fire seriegull, tre kongepokaler og tre europeiske gruppespill siden 2015 er ikke nok. Eirik Horneland må levere bedre

Stig Inge Bjørnebye tok Ivar Kotengs plass bak mikrofonene da Eirik Horneland ble presentert på Lerkendal. Det var klokt av Rosenborg.

ROLLESPILLET ER FERDIG, aktørene har sagt sitt, situasjonen presset fram en helt naturlig løsning og penger – et sted i underkant av tre millioner kroner – har skiftet eier.

Nå er det fotballen som gjelder.

Da er det klokt av Rosenborg å la fotballfolk ta seg av det.

I NÆRMERE ET halvt år har Rosenborg jobbet, lett og levd i rimelig stor usikkerhet rundt hvem som skal trene laget de to neste åra. Da styreleder Ivar Koteng den 20. desember ringte Haugesund for å informere motparten om at de kjente til Eirik Hornelands oppsigelsesklausul, hadde Rosenborg bestemt seg ett hundre prosent.

Horneland skulle til Lerkendal, advokat ble satt på saken og resten handlet bare om å krangle seg ferdig.

Eller forhandle som det også heter.

Om pengene som løser alle fotballens problemer.

DA KÅRE INGEBRIGTSEN fikk sparken var det Ivar Koteng som kjørte løpet for Rosenborg. Sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye var ikke engang i landet. Det sies at han ble informert per telefon. Siden det, selv om Bjørnebye lagde en liste over kandidater og selvfølgelig har jobbet i kulissene, er det Rosenborgs styreleder som har frontet trenerjakten. Seinest i krangelen med Haugesund, en uenighet Rosenborg tapte omdømme på fordi de er størst.

Rett eller galt er ikke avgjørende i slike saker.

Det er hvordan saken ser ut og blir oppfattet.

AT BJØRNEBYE VAR mannen som presenterte Eirik Horneland var særdeles viktig av to grunner. 1) At sporten er tilbake hos den/de som har det faglige og sportslige ansvaret i Rosenborg. 2) At Stig Inge Bjørnebye ikke lenger virker umyndiggjort. Det var mange som skjønte veldig lite da han knapt var involvert i juli (sparkingen av Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun), og veldig mange fler hadde skjønt enda mindre om han ikke hadde fått være klubbens front i denne ansettelsen.

Nå er klubbens sportsdirektør tilbake som en fagmann med en tydelig stemme.

Det kler Rosenborg veldig mye bedre.

EIRIK HORNELAND ER ingen dårlig match han heller selv om han selvfølgelig ikke var Rosenborgs førstevalg, tredjevalg eller femtevalg. Det viktigste for Horneland er at han har fått med seg makkeren Karl Oskar Emberland. En slags hånd i hanske duo som uten å blunke går fra fire til tre midtbanespillere fordi det er sånn de vil ha det på Lerkendal.

Alt det andre handler om spillretning, mot, vilje, tempo, lidenskap, løpskraft og risiko.

Horneland lover at vi skal få se mye veldig mye av alt det nevnte.

HOVEDTRENEREN SOM FIKK sparken før ham vant tre seriegull, to kongepokaler og tok RBK til gruppespillet i Europa League to ganger på de tre hele sesongene han var på Lerkendal. Det var ikke nok. Vikaren som passet laget fra 19. juli til 14. desember begynte med å ta laget til enda et gruppespill i Europa League, før han med stø kurs sikret enda en dobbel. Han nådde ikke opp. Så det er ikke på hjemlige titler lista er lagt for Eirik Horneland, det er hvordan Rosenborg ser ut på veien til titlene som er høyden han må passere.

Pluss at han selvfølgelig må ta laget til Europa.

Alt annet vil jo være et skritt eller to tilbake fra Kåre Ingebrigtsen og Rini Coolen.

SOM FOTBALLMANN ER Eirik Horneland klar for oppgaven. Han kan faget. Hvor sterk han er om laget ikke klikker fra dag en gjenstår å se. For første gang i sin trenerkarriere vil han oppleve massivt press. Men tydeligheten hans er ett hundre prosent, den tåler uvær, Eirik Horneland vet hva han vil.

Får han spillerne med på de nye, strengere og langt mer ambisiøse kravene det var mulig å ane i en av Stig Inge Bjørnebyes bisetninger, Eirik Horneland fort bli akkurat den treneren Rosenborg trenger,