Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Firmino som falsk nier kan vise seg å være en suksessoppskrift

Adam Lallana og James Milner gir ikke nok støtte.

 OMRINGET:  Roberto Firmino spilte igjen spiss for Liverpool mot Manchester United i helgen. Angrepsspilleren ble godt passet på av Uniteds forsvarere. Foto: Reuters / Phil Noble / NTB Scanpix.
OMRINGET: Roberto Firmino spilte igjen spiss for Liverpool mot Manchester United i helgen. Angrepsspilleren ble godt passet på av Uniteds forsvarere. Foto: Reuters / Phil Noble / NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Det ble et frustrerende tap for Jürgen Klopp og Liverpool søndag. På en annen dag ville hans taktikk ha gitt mer poeng.

Det er vanskelig for Liverpool-fansen å ta med seg mye positivt fra søndagens sure 1-0-tap mot Manchester United. En kamp for vertene for det meste hadde kontroll, men igjen slapp inn et unødvendig mål på en dødball.

Den største grunnen til å smile er Roberto Firmino, som igjen leverte en god opptreden for de røde. I midtuka noterte han seg for to mål i 3-3-oppgjøret mot Arsenal. Endelig ser det ut til at brasilianeren har funnet seg til rette i England.

Falsk nier eller? Firmino sto oppført som enslig spiss mot United. En rolle som har blitt vanlig for ham under Klopps ledelse. Det har fungert bra mot gode lag, som har stått høyt, og fungert desto dårlige mot lavtliggende lag.

Det har blitt vanlig å beskrive en spiss som egentlig ikke er en spiss, som en falsk nier, men frasen er misledende. En falsk nier er ikke en midtbanespiller som spiller lengst framme. Marouane Fellaini for eksempel. Men når en spiss aktivt jobber mer mot en midtbaneposisjon - enn spiss.

Det er akkurat hva Firmino gjør. Mot United var han mer en nummer 10 enn 9. Firmino droppet en rekke ganger søndag ned i banen. Noe som tvang United-stopper Daley Blind lenger opp i banen for å markere Liverpool-angriperen. Som en konsekvens måtte venstreback Matteo Darmian inn i banen for å dekke rom. Noe som igjen åpnet rom på Liverpools høyreside.

Mesteparten av Liverpools gode kombinasjonsspill fant sted ut på høyrekanten - som en direkte konsekvens av Firminos bevegelse. Firmino vandret selv mer mot høyre i oppgjøret og det var også der han kom til sine egne sjanser.

Men hans rolle på topp handlet vel så mye om å gi medspillerne muligheter. Noe hjemmelaget sleit med etter en lovende start.
 
Sturridge-løsning? På papiret stilte Liverpool opp i en 4-3-3-formasjon, men underveis i oppgjøret liknet det mer på en 4-3-2-1-formasjon, hvor Adam Lallana og James Milner trakk inn i banen. Med tanke på at Firmino aldri var langt unna de to, kan man med trygghet si at det minnet best om en 4-3-3-0-formasjon.

Samme hva du kaller systemet, er det viktigste når man spiller med en falsk nier som trekker ned i banen, at noen kommer med fart og måltrussel andre veien. I Barcelona fungerte Lionel Messi ypperlig i den rollen. Mye takket være at Pedro og David Villa alltid truet bakrom fra sine kantroller.

 INGEN TRUSSEL:  Adama Lallana og James Milner er ingen målfarlig duo. Foto: NTB Scanpix.
INGEN TRUSSEL: Adama Lallana og James Milner er ingen målfarlig duo. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Lallana og Milner tilbyr ikke den samme trusselen. Lallana har til gode å score i ligaen, mens Milner bare har scoret en gang i åpent spill. Noe overraskende fungerte det faktisk i starten av oppgjøret.

Liverpools største sjanse i kampen kom etter 15 minutter da Firmino trakk seg ned i banen. Lallana stupte inn i det ledige rommet og Lucas la en flott av over Uniteds forsvarsrekke. Lallanas heading stoppet David de Gea. Minutter seinere fungerte den samme oppskriften. Denne gangen serverte Firmino selv til Milner, som lå på offsidelinja motsatt.

Men utover i oppgjøret fungerte det ikke. Kanskje hadde Liverpool ballen litt for mye, noe som tvang United lavere i banen. Lallana og Milner dukket stadig opp mer sentralt i banen - foran bortelagets forsvarere da det ikke fantes noe rom å utfordre.

I de neste kampene vil man få se om metoden fungerer mot lag som liggere lavere. Norwich, Leicester, Sunderland og Aston Villa venter i de neste kampene. Kanskje finner Klopp trusselen han trenger i Daniel Sturridge. I så fall kan falsk niersystemet bli veldig spennende.

 LØSNINGEN:  Liverpool trenger sårt en skadefri Daniel Sturrdige. Foto: NTB Scanpix.
LØSNINGEN: Liverpool trenger sårt en skadefri Daniel Sturrdige. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media