- First Eleven L. skal være enda bedre i finalen

Trener Jan Kristian Waaler er landets ubestridt beste unghesttrener. Lørdag har hans gullhoppe First Eleven L. og kusk Vidar Hop lett spill i Norsk Oaks-finalen for treårige varmblodshopper på Momarken Travbane.

• Her er sjansen til å vinne 25 millioner på hest!

Høydepunktene i lørdagens V75-omgang fra Momarken travbane er Norsk Oaks for treårige hopper av begge raser.

Toppstammede First Eleven L. med Coctail Jet som far og topphoppa Eight Eleven L. som mor er landets beste treåring. Hun vant åpen klasse i Norsk Trav Kriterium fra dødens, og har vist seg som den desiderte eneren uansett kjønn blant treåringene i år. Lørdag møter hun de beste hoppene i årgangen, og det ligger an til et realt straffespark. Dagbladets tipsekspert Bengt Berg tror ikke Waaler-hoppa kan tape i V75-3/V5-5.

Galopp er en gangart Waaler-hoppa omtrent ikke vet hva er, og hun toger og går uansett posisjon. Hun viser seg alltid som den sterkeste i klassen. Noe hun beviste ved å sette gutta ettertrykkelig på plass i Kriteriet. I Oaks-kvalifiseringen hadde hun absolutt ingen probleme og jogget unna til seier på lette bein.

- Faren for galopp er mikroskopisk, beroliger trener Jan Kristian Waaler.

- First Eleven L. er den beste hesten jeg noensinne har trent, sa suksesstrener Jan Kristian Waaler til undertegnede en tidlig vårdag i år.

Det utsagnet sier litt, når man tenker etter hvilke hester Jan Kristian Waaler faktisk har trent.

På Løvald gård i Holmestrand i Vestfold tryller landets beste unghesttrener frem den ene stortraveren etter den andre. Han har hatt en eventyrlig sesong i år med nær tre millioner kroner innkjørt på 70 starter. I fjor hadde han 1,6 millioner innkjørt på 37 starter. Jan Kristian Waaler vil ikke ha flere enn 13 hester i trening, og har ingen planer om å utvide stallen.

MER JUBEL. Det blir mer å strekke armen i været for lørdag, når Vidar Hop kusker First Eleven L. Foto: HESTEGUIDEN.COM
MER JUBEL. Det blir mer å strekke armen i været for lørdag, når Vidar Hop kusker First Eleven L. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Jeg vil heller ha en liten kvalitetsstall. Blir det for mange hester, kan det lett bære galt av sted, mener Jan Kristian Waaler.

Den dyktige hestekaren trener samtlige hester selv. Han gjør faktisk det meste på stallen selv. Det er sånn 36-åringen vil ha det. Jan Kristian Waaler liker å ha kontrollen fullt og helt. Den dyktige treneren har fått fram en rekke ungheststjerner. En av dem er Mystical Dream som nå er i svenske Åke Svanstedts trening.

Lucky Buck vant Derby i høst.

Så fulgte First Eleven L. opp med seier i Kriteriet like etter. Waaler klarte kunststykket å kvalifisere hele fire hester til Kriteriet. Og ikke bare kvalifiserte de seg, de vant likegodt hvert sitt løp alle fire. Dermed skrev han et stykke norsk travhistorie. Ingen trener har noen gang gjort det tidligere. Det vitner om hardt arbeid, stort pågangsmot, god planlegging og dyktig hestekunnskap. Jan Kristian Waaler har ingen ni til fire-jobb.

- Jeg får ikke sove om jeg ikke har gjort alt jeg skal med hestene før jeg legger meg, sier han.

Jan Kristian Waaler er til fingerspissene pliktoppfyllende og perfeksjonist. Resultatene taler for seg selv.

Hva er oppskriften på den enorme suksessen, Jan Kristian?

- Hardt arbeid er hovedgrunnen. Det nytter ikke å sette hestene vekk og tro at alt kommer av seg selv. Jeg har snart vunnet alle de store løpene alle trenere drømmer om å vinne. Prestasjonen ligger i at jeg har trent frem hestene selv siden de var unghester. Jeg har laget dem fra bunnen av, det er det som er morsomt. Jeg har fått inn noen nye åringer nå, forteller Jan Kristian ivrig på telefon ute i treningsløypa på Løvald gård.

- First Eleven L. skal være enda bedre i finalen

- Akkurat nå sitter jeg bak en åring etter Muscles Yankee og Spenda News. Denne blir bra, forsikrer treneren.

- Det er vel verdt å merke seg navnet med en gang?

- He he, ja. Han heter Vegas Yankee, ler trener Waaler.

Mye mat og mye trening

- Hestene mine får mye mat og mye trening. Jeg kjører alle selv for å følge med og vite alt. Hestene mine får trening i takt med veksten. Det gjør dem sterke, sier treneren som har hatt en eventyrlig sesong i år.

- Jeg synes det har gått bra de siste fire årene. Dette året har vært et eventyr. Men man må ha i bakhodet at det kan snu. Får man noen stjernetravere er det lett å miste bakkekontakten.

Det gjør aldri Jan Kristian Waaler. Han unner seg knapt en fest for å feire triumfene. Klokka seks neste morgen er han i gang på stallen igjen. Man kan lure på hva mannen er laget av.

- Når man har holdt på i så mange år som jeg har gjort nå, vet man hva som funker. Da vet man hva som ligger bak rent treningsmessig, forklarer han.

- Jeg tror at bare man jobber godt med hestene og de får holde seg skadefrie kommer man langt. Men sjansen for å oppleve sånn suksess som jeg gjør nå er vel en promille stor, sier han plutselig ydmykt og ettertenksomt.

- Jeg vil være ærlig med hesteeierne og sier rett ut hva jeg mener. Hvis jeg mener at hesten har begrensede muligheter sier jeg det til dem. Selvfølgelig kan jeg ta feil, men jeg sier alltid hva jeg mener.

Lørdag kan First Eleven L. ta seg av det siste store oppgjøret for de norske varmblodshoppene.

- Jeg synes hun er enda bedre nå enn da hun vant kvalifiseringen. Hun virker hvassere i trening. Sporet er perfekt og hun er en allrounder. Jeg tror hun må være alvorlig syk skal hun tape lørdag. Jeg er multioptimist, forsikrer Jan Kristian.

- Jeg har landets beste treårshoppe, legger han til.

- Hva med sjansene til Sierra Man i V5A-1?

- Han er jeg ikke så sikker på. Han har startet to ganger for meg og travet i dødens begge gangene. Han var forbedret sist, men møter bedre hester denne gangen. Det bor noe i hesten, og han viser stor kapasitet hjemme i trening. Men han må skjerpe seg, skal han kjempe om seieren. Jeg synes han er en outsider, sier Jan Kristian Waaler.

Vidar Hop er godt vant med å vinne klassiske travløp. Sulkyartisten har kjørt mange topptravere, men synes First Eleven L. er et emne utenom det vanlige.

- First Eleven L. har vært best i hele år. Jeg håper hun er frisk for dagen. Vi skal normalt vinne løpet, sier kusk Vidar Hop.

Her er Vidar Hops vurderinger av egne oppsitt:

- Sierra Man (V5A-1) er i fremgang og har en trippelsjanse. Han er verdt en gardering.

- Kisgruvens Vimsa (V5A-2) har vært strøket grunnet en hovbyll. Det er en best mulig premie som gjelder fra spor åtte.

- Romhus Molla (V75-2/V5-4) travet et fint løp i Oaks-kvalifiseringen. Det er et litt åpent løp, og jeg synes faktisk hun er verdt en gardering. Hun skal regnes på tre-fire hester.

- Vintage Lindy (V75-7) har startet en gang på 2600 meter og takler distansen veldig bra. Da fikk han en trøkk innledningsvis men holdt unna til seier. Han holder fin form, men er litt vanskelig å plassere kontra konkurrentene i et litt åpent løp. Jeg synes han er verdt en strek på litt bred gardering.

Faste Lundi felt av barfrost

Faste Lundi var klar favoritt til Oaks. I kvalifiseringen var hun ikke som best og måtte se seg slått av Karelli hundre meter fra mål.

- Forklaringen på innsatsen i kvalifiseringen kan være at vi ikke hadde fått trent skikkelig før løpet. Vi hadde mye barfrost og trasige treningsforhold, sier trener og eier Jan Ketil Brattås som holder til på Røros.

- Jeg var opptatt med stallbygging, etter at stallen vår brant. Kameraten min som er medeier på Faste Lundi tok seg av treningen, og den foregikk helst i trykkvogn siden vi hadde barfrost. Det slo ikke positivt ut. Nå har vi fått trent godt og kjørt intervaller i lettvogn, og Faste Lundi er pigg, spretten og fin. Humøret er på topp.

Hun skal være utrolig mye bedre nå, og er helt annerledes enn hun var før kvalifiseringen. Hun har vært et eventyr for oss så langt. Det ser bra ut, og vi er optimister, sier Brattås.

- Vi valgte spor ni som er det beste hun kan få. Faste Lundi kan ha en tendens til å bli litt stri om hun står i første rekke bak bilen, fortsetter han.

Kusk Jomar Blekkan sitter som vanlig opp bak Faste Lundi.

- Faste Lundi hadde nok bare en dårlig dag sist. Men hun må være forbedret for å være med i toppen. Tilbake i slag er hun seiersaktuell, sier Jomar Blekkan.

Faste Lundi er vant til å reise, og overnatting skal ikke være noe problem. Lørdag viser hun trolig konkurrentene bakskoene igjen.

Jomar Blekkan kusker også Be My Mistress i de varmes Oaks-finale.

- Be My Mistress er det en premie som gjelder for.

Muscles G.T. i Oaks-revansjen

Muscles G.T. falt ut av stilen og måtte ta til takke med tredje sist. Mikkelborg-hoppa har ellers vist seg som den beste i hele år og har tjent nær 500 000 kroner.

- Jeg tror hun rett og slett ble sliten sist. Det var litt tilfeldige omstendigheter som spilte inn. Spor ni passer oss bra, og hun har slått disse hestene før. Hun virker bra i trening og ser fin ut. Jeg tror på en god vinnersjanse, sier trener og kusk Olav Mikkelborg.

- Hun er min beste sjanse for dagen sier Mikkelborg bestemt.

Muscles G.T. er landets beste fireårshoppe og jager 100 000 kroner i Oaks-revansjen (V75-5) lørdag. Hoppa har vunnet i seks av tretten starter.

- Vinner du også med Smedprinsen i V75-1/V5-3)

- Tja, han var bra sist til seier. Men jeg tror ikke han rader opp triumfer. Han er en usikker krabat og galoppen ligger alltid på lur. Men han kan vinne om han har dagen sin.

- Hva med dine øvrige oppsitt?

- Dance Royal (V5A-1) viste fin fremgang sist. Han kan ikke utnytte førstesporet, men en trippelmulighet har han.

- King Boszorg (V75-4) var veldig positiv sist og viste fin form. Da satt han fast med krefter igjen bak Iacopo i V75. Han står litt sjanseartet til, og jeg har respekt for danske Jampacked. Men jeg synes han er verdt en gardering, avslutter Olav Mikkelborg.

Jeppe Juel på farten igjen

Jeppe Juel treffes på alle baner enten det er i Norge, Sverige eller Danmark. Dansken er ikke skvetten for å reise langt med hestene sine. Så har han da også litt å kjøre med. Han har for vane å vinne minst ett løp der han starter.

- I dag kjører vi hurtig med et tjuetallshester. Og i kveld reiser vi til Momarken, forteller Jeppe på telefon hjemme i Danmark fredag formiddag.

Onsdag var han i Norge igjen. Da ble det en seier og to annenplasser i V65 på Bjerke. Lørdag starter han med Jampacked og Minett Dalimo i henholdsvis V75-4 og V75-7.

- Jampacked er stabil og traver alltid gode løp. Vi trakk et bra spor, og jeg satser for fullt fra start. Vi setter på helstengt hodelag. Jeg tror vi har en god vinnersjanse, sier Jeppe.

- Minett Dalimo har ikke fordel av den lange distansen. I tillegg møter hun bra hester. Jeg tror det blir for vanskelig å vinne og vil bli veldig overrasket om det skjer. Vi må håpe på en god premie, avslutter den blide dansken.

MER LAURBÆR. Faste Lundi skuffet i kvalifiseringen til Oaks-finalen lørdag. Men eier og trener venter kaldblodshoppa sterkt forbedret.
VISER MUSKLER IGJEN. Muscles G.T. ble sliten sist og mistet en seier som så helt klar ut. Trener og kusk tror på revansje i Oaks-revansjen.
BLID DANSKE. Jeppe Juel er på farten igjen. Den blide dansken har for vane å vinne, når han er i Norge.