VÆRT MYE PÅ SJUSJØEN: Sjusjøen i Hedmark har vært et viktig treningssted for Therese Johaug. Her er hun på hytta forrige desember. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VÆRT MYE PÅ SJUSJØEN: Sjusjøen i Hedmark har vært et viktig treningssted for Therese Johaug. Her er hun på hytta forrige desember. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Johaug-dommen:

FIS anker: - Det er uforståelig

Johaugs advokat Christian Hjort er svært skuffet over at FIS anker dommen.

(Dagbladet): Etter å ha blitt solbrent i fjor sommer, testet Therese Johaug i høst positivt på stoffet clostebol. Det førte til 13 måneders utestengelse.

I dag ble det klart at FIS anker dommen.

- Jeg er skuffet, og synes det er uforståelig. Det er ingen grunn til å anke domsutvalgets avgjørelse. Avgjørelsen var allerede streng i samsvar med CAS’ rettspraksis, sier Johaugs advokat Christian Hjort.

- Usikkerhet endel av hverdagen

Johaugs talsmann beskrev i går en svært ressurskrevende situasjon, og en skiløper som venter spent på svar etter flere måneders ventetid.

- Usikkerheten har blitt en del av hverdagen. Det har vært en forferdelig tid, og ingen optimal situasjon, forklarte Ernst da.

Han ønsket ikke å kommentere hvilket utfall Johaug forventet. Når det gjelder hennes treningssituasjon, sa han at det står bra til.

- Johaug har gjort den jobben som trengs, vært mye på Sjusjøen og har nylig vært på et høydeopphold, sa Ernst overfor Dagbladet.

PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i salen under høringen. Det samme er 15 journalister og 12 fotografer. Ytterligere 30 journalister følger høringen fra Colosseum, som anses som en forlengelse av rettslokale. Video: NTB / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tøft uten konkurranser

Før forrige måneds dom, var Johaug verdens beste skiløper.

Hun vant verdenscupen med over 300 poeng foran Ingvild Flugstad Østberg, en av flere hun ikke kan trene sammen med i landslagssammenheng.

Ernst er klar på at tapet av et lag har vært utfordrende for Johaug. Det samme gjelder mangelen på konkurranser.

- Det er ingen optimal situasjon. Å trene og å være i konkurranse kan ikke sammenlignes. Det er helt forskjellige ting, men hun har prøvd så godt hun kan, og virker som det har gått bra, sier Jørn Ernst om Johaugs langsiktige løp fram mot neste sesong.

Kan gå glipp av OL

Dersom dommen til Norges Idrettsforbund står seg, har Johaug gode muligheter for å rekke OL i Pyeongchang 2018. Om FIS anker, kan hun i ytterste konsekvens gå glipp av hele lekene.

FIS ønsker ikke å kommentere en eventuell anke.

- Rapporten rundt Johaug-saken blir nå studert av vårt dopingpanel. Vi kommer ikke til å gi noen kommentarer rundt dette før tirsdag 7. mars, sa FIS-generalsekretær Sarah Lewis dagen før Lahti-VM, ifølge NTB.

Også WADA og IOC kan anke Johaug-dommen, men ifølge VG dropper IOC å anke. Antidoping Norge har tidligere valgt å la den stå.