Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

McLaren-rapporten:

FIS bekrefter: Disse seks blir utestengt og mister Tour de Ski

Belov, Ivanova, Legkov, Sjapovalova, Petukhov og Vylegzjanin.

UTESTENGT: FIS bekrefter i ettermiddage at Aleksander Legkov og seks andre russiske langrennsløpere er midlertidig utestengte. De mister dermed årets Tour de Ski. Foto:  REUTERS / Kai Pfaffenbach / NTB Scanpix
UTESTENGT: FIS bekrefter i ettermiddage at Aleksander Legkov og seks andre russiske langrennsløpere er midlertidig utestengte. De mister dermed årets Tour de Ski. Foto:  REUTERS / Kai Pfaffenbach / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det internasjonale skiforbundet (FIS) bekrefter i en pressemelding i ettermiddag at seks russiske utøvere er midlertidig utestengte i forbindelse med McLaren-rapporten.

De seks langrennsløperne er Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Aleksander Legkov, Jevgenja Sjapovalova, Aleksei Petukhov og Maksim Vylegjhanin.

Alle mister dermed Tour de Ski, som starter i morgen.

Klaget på ikrafttredelsen

FIS skriver i pressemeldingen at de seks utøverne ønsket en hurtigbehandling av saken fordi de ønsket å delta i Tour de Ski.

Det fikk de, men FIS' dopingpanel stemte enstemmig for at utestengelsen, som startet 22. desember, opprettholdes.

Som et resultat av utestengelsen vil ikke noen av de seks utøverne kunne konkurrere eller ha noe med landslaget å gjøre framover.

Allerede 2. juledag meldte det russiske nyhetsbyrået R-Sport at Aleksander Legkov, Maksim Vylegzjanin og Jevgenij Belov mister årets Tour de Ski fordi de er midlertidig utestengt i etterkant av McLaren-rapporten.

- De mister Tour de Ski på grunn av en midlertidig utestengelse, sa Jelena Välbe, president i Det russiske skiforbundet til R Sport.

Statssponset skandale

McLaren-rapporten hevdet at over 1000 russiske idrettsutøvere var innblandet i en statssponset dopingskandale.

Lille julaften meldte Den internasjonale olympiske komité (IOC) at 28 russiske utøvere ville bli utestengt. Blant disse skal det være seks langrennsløpere som mistenkes for å ha dopingjukset under OL i Sotsji for snart tre år siden, ifølge FIS.

- IOC vil starte etterforskningen av 28 utøvere hvor det er bevist at en eller flere av urinprøvene deres er utsatt for manipulasjon. Alle prøvene er blitt tatt under OL i Sotsji, het det i en pressemelding fra IOC.

McLaren fant ut at 28 av de 95 prøvene som hans etterforskere har undersøkt, hadde tegn av «manipulasjon», het det videre.

De 28 prøvene skal nå analyseres på nytt i antidopinglaboratoriet i Lausanne. IOC-styret har uttalt at tilfellene ennå kan anses som rene dopingtilfeller, men at tuklingen alene kan føre til utestengelser. Det ser vi nå et resultat av.

Suksess-OL

Russland tok til sammen fem langrennsmedaljer under OL på hjemmebane i 2014. Tre kom på 50 kilometer fristil der Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire.

I tillegg tok det russiske herrelaget sølv både på stafett og sprintstafett .

Russlands president Vladimir Putin avviste disse beskyldningene i sin årlige juletale. Han innrømmer derimot at russisk idrett har et dopingproblem og at man skal etterforske alle dopingtilfellene.

Gir fra seg renn

Norges Skiskytterforbund er en av instansene som har krevd at avsløringene skal få følger for russerne. I forrige uke skrev de et brev til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) med krav om å frata Russland verdenscuprenn.

Under 24 timer etter saken, bekreftet IBU at Russland gir fra seg både verdenscuprenn og junior- og ungdoms-EM.

- Det viser at Russland tar denne saken på alvor. Og at de har vurdert at i den situasjonen de er i var dette fornuftig å gjøre. Der viser Russland oss i IBU og sportsverden at de tar ansvar i den situasjonen de har kommet opp, sa IBU-president Anders Besseberg til Dagbladet.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling