Avviste Norges Tour de Ski-forslag

FIS-direktør: - Skuffet over Norge

Det internasjonale skiforbundet (FIS) er skuffet over Norges nei til Tour de Ski. Samtidig får Norge støtte fra Sami Jauhojärvi og Finland.

FIS-direktør: - Skuffet over Norge
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Norge kommer ikke til å delta i Tour de Ski. Til Dagbladet sier i dag FIS' renndirektør Pierre Mignerey at han er skuffet over Norges avgjørelse og tunge fravær i kommende verdenscuprenn.

- Ja, jeg er skuffet. Vi jobber for at de beste skal stå på startstrek. Det er ikke gode nyheter for langrenn når vi mister en toppnasjon som Norge på startstrek. Ingen er glade for at Norge mangler, sier Mignerey til Dagbladet.

- Samtidig har jeg full respekt for beslutningen i lys av karantenereglene i Norge. Vi må respektere det. Det er klart at karantenereglene gjør det vanskelig for norske langrennsløpere

Ga ikke etter for Norges press

Han bekrefter samtidig til Dagbladet at Tour de Ski -programmet skal gå som planlagt, etter å ha fått grønt lys av lokale helsemyndigheter i Val Müstair, Toblach og Val di Fiemme.

- Tour de Ski-programmet ble bekreftet i går. Det blir ingen endringer der, opplyser Mignerey til Dagbladet.

FIS' renndirektør forteller videre at Norge, Sverige og Finland la press på FIS i fredagens møte, med forslag om færre skirenn i Tour de Ski og ønske om at hele touren arrangeres i ett og samme land.

Video not found

- Var det en enkel avgjørelse å avvise forslangene fra de skandinaviske landene?

- Det var en ganske enkel avgjørelse. Å endre programmet, var ikke så realistisk på så kort varsel

Uventet finsk støtte

Den finske langrennshelten Sami Jauhojärvi - som i dag utdanner seg for å bli profesjonell trener - sier til Dagbladet at han forstår den norske beslutningen godt.

Den olympiske mesteren fra Sotsji forteller videre at han trolig ville ha gjort det samme om han fortsatt var aktiv.

- Det er synd om Norge ikke går verdenscuprenn før mesterskap, men jeg forstår avgjørelsen veldig godt. Personlig ville jeg ikke ha risikert noe før VM om jeg skulle hatt medaljesjanser. Den her beslutningen virker å være et signal til FIS at noe må forandres i beslutningsprosessen deres i framtida. Samfunnet er forandret og sportssystemet før tilpasses det, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

Video not found

Finsk langrenn er også forsiktige i tilnærmingen til utenlandsreiser, men utelukker ikke Tour de Ski-deltakelse for finnene.

- Jeg tror Finland kommer til å gå verdenscuprennene etter nyttår, men det kan skje at Finland ikke stiller i Tour de Ski. Det avhenger av hvordan FIS, Davos og Dresden håndterer kommende verdenscuphelger og hva som skjer i etterkant. Om coronatiltakene ser ut til å fungere, tror jeg vi får se noen finske utøvere i Tour de Ski, sier Jauhojärvi.

Ingen sanksjonering

Der blir det imidlertid ingen nordmenn. Mignerey forsikrer imidlertid om at det ikke vil få konsekvenser for Norge utover det åpenbare.

- Det blir selvsagt økonomisk tap for deres utøverne, som mister mulighetene i verdenscupsammendraget og totalcupene også. Men det blir ikke noen øvrige konsekvenser for Norge. Vi har ikke mulighet til å sanksjonere. Dette er opp til hver enkelt hva de stiller opp på, sier FIS' renndirektør.

Kravet om 10 dagers karantene med strenge restriksjoner for trening etter opphold i såkalte «røde» land, gjør norsk verdenscupdeltakelse praktisk meget vanskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer