DOMINANS: For internasjonal langrenn er det neppe noen krise at Therese Johaug står over Tour de Ski. Foto: Bildbyrån
DOMINANS: For internasjonal langrenn er det neppe noen krise at Therese Johaug står over Tour de Ski. Foto: BildbyrånVis mer

Ber flere være like kyniske som Therese Johaug

FIS-direktør slår tilbake mot Ulvang og Johaug

Marit Bjørgen har skapt en trend som gjør Vegard Ulvang bekymret. Therese Johaug synes det er synd, men FIS-direktør Jürg Capol slår tilbake. Til tross for stjerneforfallene i Tour de Ski, har seertallene økt med 150 millioner siden oppstarten.

Tour de Ski 2015: Marit Bjørgen er i storform og vinner touren sammenlagt hele 1.39 minutter foran Therese Johaug, selv etter monsterbakken. Heidi Weng kaprer 3.-plassen, 20 sekunder bak Johaug. Og 4.-plassen? Ragnhild Haga, hele 7.32 minutter bak. Elizabeth Stephen blir beste ikke-norske på 5. plass, nesten åtte minutter bak Bjørgen.

Tour de Ski 2016: Samme trend, denne gang uten Bjørgen. Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Weng sørger for trippelt norsk. Charlotte Kalla blir beste ikke-norske på 4. plass, hele 7.45 minutter bak. Enorme avstander og ingen global spenning.

Samtidig: Bjørgen valgte å stå over Tour de Ski i 2015/16, fordi hun ikke var i toppform i VM Falun i 2015 og konkluderte med at kombinasjonen Tour de Ski og mesterskap ikke fungerer for henne. Dette har hun vært veldig klar på de siste sesongene overfor Dagbladet, noe som har spredd seg til resten av langrennseliten i Norge og Sverige - og nå også Therese Johaug.

Ulvang: - Virker som det er psykologi i dette

Detter bidro blant annet til at også Haga, Kalla, Stina Nilsson, Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger sto over forrige sesongs tour og hadde stor suksess i OL etter å ha lagt inn en treningsperiode der de øvrige brøt seg ned gjennom tøffe konkurranser.

KRITISK: Suverene norske jenter er trolig mer skadelig for langrennsinteressen enn at noen av stjernene dropper Tour de Ski, mener FIS-direktør Jürg Capol. Foto: Bildbyrån
KRITISK: Suverene norske jenter er trolig mer skadelig for langrennsinteressen enn at noen av stjernene dropper Tour de Ski, mener FIS-direktør Jürg Capol. Foto: Bildbyrån Vis mer

Trendsetter Bjørgens erfaringer har skapt et problem som Vegard Ulvang har advart mot overfor Dagbladet flere ganger, seinest på Beitostølen i november.

- Det synes jeg er synd. Men vi kan ikke tvinge utøverne til å gå. Dette er veldig frivillig, sier Vegard Ulvang til Dagbladet.

- Jeg skulle gjerne sett dem på startstreken, men det virker nesten som om det er psykologi i dette. Når den ene ikke tør, da tør heller ikke den andre.

Johaug: - Veldig synd

Stjerneforfallene bekymrer mange stort. Paradoksalt nok liker heller ikke Johaug, som selv står over Tour de Ski i kjølvannet av forbildet Bjørgens erfaringer, denne tendensen.

- Det er veldig synd hvis det blir B-preg over Tour de Ski. Personlig har jeg lykkes med å gå både Tour de Ski og VM, så jeg vet at det kan kombineres, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Denne sesongen står hun likevel over touren, men det henger sammen med at dette er et helt spesielt comeback-år for Johaug, hvor dødsfall i nær vennekrets og en tøff mental påkjenning framtvinger en konkurransepause.

- Hun har vært gjennom veldig mye, med dødsfall i nær vennekrets, comeback og mange medietreff. Hun fikk en reaksjon etter Kuusamo og vil nå være på den sikre siden, sier kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

KRITISK: Leder av den internasjonale langrennskomiteen, Vegard Ulvang, mener det er synd at stadig flere langrennsstjerner velger å droppe Tour de Ski. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer

- I tillegg er hun i bedre form enn forventet. Er man i veldig god form, skal man være forsiktig med å gå for mange skirenn og gå Tour de Ski

Iversen skulle - i motsetning til Ulvang - ønske at enda flere gjorde som Johaug.

- Det er en smart, god og kynisk prioritering. Mange har mye å lære av Therese her. Jeg savner flere som tør å gjøre det samme, sier han.

Overfor FIS-direktør Jürg Capol slår tilbake mot Ulvangs bekymringsmeldinger overfor Dagbladet. Capol liker ikke «Bjørgen-trenden», men tror samtidig at det er mer skadelig for sporten om vi får scener som skissert innledningsvis i denne saken.

FIS-direktør Capol slår tilbake

Trippelt norsk, med nærmeste utfordrer over sju minutter bak, er mye verre for internasjonal langrenn enn om eksempelvis Kalla og Johaug skulle stå over. Jürg Capol synes ikke det er like synd som Johaug og Ulvang sier ovenfor.

- Norge og Sverige har dominert mye i kvinnelangrenn i det siste, og vi ønsker flere nasjoner i toppen. Over tid skaper det større global interesse om det er utøvere fra flere nasjoner i toppen. Det så vi tydelig da Polen hadde Justyna Kowalczyk. Det ga enorme utslag. Jo flere nasjoner i toppen, jo bedre, sier Jürg Capol, markedsdirektør i FIS, til Dagbladet.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

- Vi kan ikke be Johaug om å gå saktere på ski heller. Vi kan ikke endre formatet fordi noen er suverene. Samtidig er Tour de Ski vanskelig å spå, og mye kan skje. Kanskje blir det stor spenning om seieren selv om Johaug deltar. Og kanskje blir det stor spenning om andreplassen, som også har stor verdi.

- Men det er klart: Vi ønsker en tett og spennende tetkamp. Det er ikke bra om samme person vinner hele tiden med suveren margin, påpeker sveitseren.

Capol kommer imidlertid en gladmelding som gjør at Ulvang kan puste lettet ut: Tour de Ski-interessen og antall TV-seere er betydelig høyere globalt i dag enn det var da touren kom i 2006/07, selv om det på den tid var både tyskere, tsjekkere og polakker i toppen.

450 millioner seere - tallene stiger

En økning på 150 millioner seere siden oppstart er tallene Dagbladet får opplyst, og det skjer til tross for at Bjørgen og flere stjerner har meldt forfall. I fjor stilte eksempelvis ikke hun, Kalla, Nilsson og Klæbo opp. Likevel holder TV-tallene seg stabilt oppe.

- Vi hadde totalt 450 millioner seere i løpet av hele Tour de Ski sist. Det seertallet har vært stabilt de siste sesongene. Da vi startet, hadde vi 300 millioner seere. Altså har seertallet økt mye, selv om de siste årene har vært preget av mange nordmenn i toppen og en del stjernefall. Men så lenge vi har mange profiler fra ulike land som kjemper, lever Tour de Ski i beste velgående, forteller Capol til Dagbladet.

- Når det er sagt, hadde vi enda flere seere i 2011/12 da Justyna Kowalczyk herjet. Da fikk vi et ekstra boost med millionvis av ekstra seere fra Polen. Men selv om hun og tyskerne har forsvunnet fra tetkampen, har seertallene vært stabile de siste 4-5 årene. Det er gledelig når vi vet hvor viktige Polen og Tyskland er for antall seere.

FIS' oppfordring til Skiforbundet

Capol vil samtidig presisere at han ikke vil bli misforstått: Han ønsker å se Johaug og co. på startstrek.

- Jeg kan ikke tvinge dem til å gå, men utøverne må selv stille seg spørsmålet: Hvor viktig er det for dem og for forbundet å promotere denne plattformen og sporten? spør FIS-direktøren.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Hvis de vil vinne, må de gå. Hvis noen bare vil gå et par skirenn i år, er det en strategi som sikkert sportslig kan begrunnes for noen, men det er ikke ideelt for sporten. Det er viktig å benytte seg av hovedplattformen.

- Derfor er min oppfordring til de nasjonale forbundene å være representert i Tour de Ski. Det er til det beste for alle, både FIS og forbundene. Hvis de ikke stiller opp, vil de ikke gjøre sponsorene sine synlige og markedsverdiene synker. Da spiser du deg selv opp til slutt, sier Capol til Dagbladet.

- Tyskland er nøkkelnasjonen i all vinteridrett, også langrenn. De står for en svært stor andel av markedsverdien og har enorm innflytelse. Det hjelper veldig om de har noen tyskere i toppen.

Ulvang om Bjørgens valg: - En trendsetter

FIS-kollega og langrennslegende Vegard Ulvang liker ikke de mange stjerneforfallene og registrerer at kvinnene lettere lar seg påvirke av hva lagkameratene og rivalene velger.

- Tour de Ski er en viktig øvelse for oss; det er Mellom-Europas store øvelse med stor interesse og TV-dekning. Når de beste profilene ikke er der, er det ikke heldig, sier Ulvang til Dagbladet.

- Det har vært sånn siden starten, særlig på jentesiden. Utøverne vil alltid prioritere ulikt. Kanskje går vi snart inn i en bølge hvor de prioriterer tøffere.

- Marit Bjørgen har frontet at hun har større sjanse for å vinne gull i mesterskap om hun står over Tour de Ski. Er det skadelig for sporten?

- Det blir ofte en trendsetter. De beste setter standarden, kanskje enda mer på jentesiden enn på guttesiden. Men når noen av de beste ikke er med, åpner det opp muligheter for andre, sier Ulvang til Dagbladet.

Hør hele Vegard Ulvangs bekymringsmelding i Dagbladet-TV her:

KRITISK: Leder av den internasjonale langrennskomiteen, Vegard Ulvang, mener det er synd at stadig flere langrennsstjerner velger å droppe Tour de Ski. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer