Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS dropper omstridt «slalåmlangrenn»

Bjørgen er lettet.

ENDELIG ENIGE: Justyna Kowalczyk (t.v.) og Marit Bjørgen har hatt tøffe dueller både sportslig og verbalt, men er samstemte i synet på den siste nyvinningen innen langrennssporten. Foto: Erik Berglund
ENDELIG ENIGE: Justyna Kowalczyk (t.v.) og Marit Bjørgen har hatt tøffe dueller både sportslig og verbalt, men er samstemte i synet på den siste nyvinningen innen langrennssporten. Foto: Erik Berglund Vis mer

(Dagbladet): Mange av verdens beste løpere reagerte med vantro da de i oktober fikk høre om planene Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde for et helt nytt rennkonsept i verdenscupen i langrenn.

FIS ville ha et renn der løperne først skulle gå opp en slalåmbakke, som i Tour de Ski, for så å kjøre slalåm ned til mål.

Nå er det klart at «FIS World Uphill Trophy» likevel ikke kommer på verdenscupprogrammet i polske Szklarska Poreba i midten av februar.

- Det blir normale renn i Polen. Sprint fredag og 10/15 km klassisk lørdag, opplyser renndirektør Jürg Capol til Dagbladet.

Fornøyd Bjørgen
- Det synes jeg er en god avgjørelse. Jeg ble veldig overrasket da jeg først hørte om dette rennet. Jeg skjønner ikke helt hva det har med langrenn å gjøre, sier Marit Bjørgen (31) når Dagbladet forteller verdens beste langrennsløper om de nye signalene fra FIS.

Hovedårsaken til helomvendingen er at det polske forbundet likevel ikke ønsker å arrangere et eksperimentelt renn, blant annet fordi deres egen stjerne Justyna Kowalczyk (29) har vært sterkt imot konseptet.

Kowalczyk har en stor svakhet i utforkjøringer, og ville fått store problemer med å hevde seg på hjemmebane.

- Jeg aksepterer ikke stupbratte klatringer og halsbrekkende utforkjøringer, skrev verdenscupvinneren på sin hjemmeside i mars.

Ikke gitt opp
Avgjørelsen betyr imidlertid ikke at FIS har gitt opp det nye konseptet.

- Det blir «FIS World Uphill Trophy» søndag 19. februar, men utenfor verdenscupen. Vi håper og tror de fleste løperne stiller opp, og at det skal endre deres syn på konkurranseformen, sier Capol.

Han håper å lokke løperne med premiepenger i stedet for verdenscuppoeng. Foreløpig ligger rundt 475.000 kroner i den totale premiepotten, men det skal bli mer.

- Vi jobber med flere sponsoravtaler. Det er mye større interesse for dette blant sponsorene enn blant løperne, erkjenner Capol.

Usikker på deltakelse
Om Marit Bjørgen kommer til å stille opp, kan hun ikke svare på.

- Det blir spennende å se hvor mange som stiller opp, egentlig. For meg handler det litt om den totale belastningen. Jeg har ingen problemer verken med å gå oppover eller å kjøre nedover, men det blir veldig mange renn, sier Bjørgen, som har klare ambisjoner om å vinne verdenscupen sammenlagt.

Landslagssjef Vidar Løfshus er usikker på om Norge som nasjon stiller lag.

- Dette er så ferskt at vi ikke har rukket å tenke på det. Men jeg er veldig glad for at løpet er strøket fra verdenscupen. Det kan godt hende dette er en god idé, men jeg har foreløpig ikke sett noen rapport som bekrefter det, sier Løfshus til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media