STORSPIST: Petter Northug stakk av med flest gullmedaljer av alle i VM. Men ikke alle mener at alle var fortjent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORSPIST: Petter Northug stakk av med flest gullmedaljer av alle i VM. Men ikke alle mener at alle var fortjent. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

«FIS ga Olsson gull», «Smørerne ga Kalla gull», og «Northug fikk gull av svenskene»

Skilegendene Wassberg og Ulvang kritiseres, men kun én tar selvkritikk.

(Dagbladet): VM i Falun vil i hovedsak bli husket for eventyrlige norske idrettsprestasjoner, men også for krevende snøforhold.

Løse løyper har vært en av få minussider med mesterskapet i Sverige, men det aller mest negative er kanskje utøvernes reaksjoner på utendørsidrettenes faktiske realiteter.

I VM i Falun har det nemlig vært usedvanlig populært å kritisere eksterne forhold som angivelig har hatt en negativ påvirkning på prestasjonene.

Det begynte med Håvard Klemetsen og kombinertløperne, som anklaget de svenske arrangørene for å ikke vite hva kombinert er og som omtalte løypene som en parodi.

Dernest fulgte Charlotte Kalla opp med å vinne da de norske gikk på en smørebom. I det samme løpet fikk Jessica Diggins og Catlin Gregg «tildelt» de øvrige medaljene av værgudene, all den tid de gikk under langt bedre forhold enn forhåndsfavorittene.

Det samme var tilfellet på herrenes 15 kilometer dagen etter, der de presumptivt sterkeste løperne fikk dårligst forhold.

- Vi som startet på seine startnumre var helt sjanseløse. Det er en skam at ikke FIS kan gjøre jobben sin, tordnet Chris Jespersen etter løpet.

- Snu startrekkefølgen! Vi er sjanseløse med høye startnumre. Johan Olsson fikk gullet av FIS, anklaget Dario Cologna.

På herrenes femmil gjentok historien seg. Snøværet gjorde det tilnærmet umulig å gå ifra, og det svenske løypemannskapet gjorde ingen perfekt jobb for å optimalisere forholdene.

Northug og Olsson forsvarer hverandre Dermed var bordet dekket for Petter Northug, som fikk gullet på sølvfat av arrangørene, ifølge kompisen Niklas Dyrhaug.

- Olsson er en legende. Under normale forhold hadde han trolig vunnet. Han er råsterk. Når det ble som det ble med snø i løypa, er det Northug som er sterkest, sier Dyrhaug til Expressen.

- De svenske arrangørene ga seieren til Petter. Vi kan si det slik, konkluderer Northugs gode venn.

Men på samme måte som at Northug forsvarte Olsson etter 15 kilometeren, gjør Olsson nå det samme med Northug.

- Nei, Petter fikk ikke gullet servert. Noen sier at han bare ligger bak i feltet og kommer i spurten. Da skal man vite hvordan det kjennes. Det er ingen som har noe krefter igjen mot slutten. Skal man komme med en slik spurt mot slutten som Northug gjør, må man være ekstremt sterk, skryter Olsson, som til Dagbladet legger til følgende:

- Northug er skikongen. Det er ingen tvil om det!

Men der Northug og Olsson freder hverandre, fortsetter de øvrige konkurrentene å kritisere forholdene.

- Man synker ned hele tiden og får ikke grep i sporet. Håpløst, mener Calle Halfvarsson.

- Det var som å gå i to desimeter snø, sa Daniel Richardsson til Aftonbladet.

- Det er ikke et VM verdig, sa Dyrhaug til Dagbladet.

Wassberg bryr seg ikke Der FIS-leder Vegard Ulvang innrømmer at Olsson hadde en fordel på 15 kilometeren, nekter løypesjef Thomas Wassberg å stå til ansvar for kritikken som har blitt rettet mot han.

- Det er ikke vår feil. Årsaken til at det har blitt sann, er VM-programmet. Det er det som er problemet. Programmet er veldig tett. Da er det ikke noe vi kan gjøre for å få bedre forhold enn dette, sa Wassberg i går.

I dag har skilegenden høstet ytterligere doser kritikk. Nå begynner han å bli lei.

- Det er litt frustrerende at det er så mye snakk om det. Men jeg bryr meg ikke om kritikken. Folk får si hva de vil, men jeg kunne ikke gjort noe annerledes, sier Wassberg.