Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS ignorerte vektekspertene

FIS henviste til helseekspertene da den nye vektregelen for hopperne ble innført. Men Jorunn Sundgot-Borgen, Inggard Lereim og de øvrige ekspertene hevder at de er ignorert.

INNSBRUCK (Dagbladet): FIS trumfet igjennom sin egen forhåndsbestemte innstilling. Dette bekreftes av både professor ved Norges idrettshøgskole/Toppidrettsenteret, Jorunn Sundgot-Borgen, og medlem av den medisinske komiteen i FIS (Det internasjonale skiforbundet), Inggard Lereim.

-  BMI (vekt delt på høyde ganger høyde må være minst 20) burde ikke vært innført. FIS sier at de vil ta vare på helsa til utøverne, men BMI sier ingenting om helsa til den enkelte. Jeg var i møte med flere FIS-medlemmer før vedtaket ble tatt, og ga klar beskjed om at jeg var sterkt imot den nye vektregelen. I stedet for å bli hørt, ble jeg ignorert, sier Jorunn Sundgot-Borgen til Dagbladet.

-  Alle imot

Inggard Lereim sier at Den medisinske komiteen i FIS ikke anbefalte BMI av faglige og vitenskapelige grunner.

-  Som ansvarlig for hopp og kombinert i FIS\' medisinske komité, fikk jeg i oppdrag å presentere vår innstilling før vedtaket ble fattet. I stedet for å ta hensyn til vår faglige anbefaling, fulgte de sin egen forhåndsbestemte innstilling. Dette til tross for at en samlet medisinsk komité var imot, sier Inggard Lereim.

Fettprosenten

I stedet for kroppsmasseindeks (BMI), mener Sundgot-Borgen at FIS burde målt kroppssammensetningen til løperne.

-  Alle lag må være klarert før sesongen. I stedet for BMI, burde de målt fettprosenten hos løperne. I motsetning til kroppsmasseindeks, er den vesentlig i forhold til helsa. Som nedre grense på fettprosenten ville jeg sette seks eller sju, sier Sundgot-Borgen.

Inggard Lereim mener det er viktigst med måling av bein- og muskelmassen.

-  Dagens regelverk tar ikke hensyn til individuell beinbygging og muskelutvikling. Vi har innhentet ekspertuttalelser fra mange land, og mener FIS må ta i bruk mer faglige metoder. Blant annet beinmengdemålinger, sier Inggard Lereim.

-  Kjempeprovosert

Jorunn Sundgot-Borgen sier rett ut at hun er kjempeprovosert av at FIS ikke lyttet til ekspertenes råd, og i stedet innførte en regel som «har gjort alt enda verre».

-  Det har aldri vært så mye snakk om vekt som nå. Selv har jeg mobiltelefonen full av tekstmeldinger om hvor dårlig FIS takler vektproblematikken. Hvis FIS ønsket å ha vekk en løper (som Sigurd Pettersen) fra toppen, var det bare å innføre BMI. Da kunne man enkelt regne ut hvem som ville få problemer, sier Sundgot-Borgen.

Vanvittig belastning

Som professor er hun ikke vant til å spekulere. Når hun gjør det i denne saken, forteller det alt om hva hun synes om den vanvittige urettferdigheten og belastningen Sigurd Pettersen har fått denne vinteren.

-  Verdens beste skihopper skal plutselig gå opp fire kilo i vekt for at han skal kunne være med videre. Han har en normalvekt på 58 kg, men er tvunget til å veie 62. Det er en enorm belastning å utsette en person for, sier Jorunn Sundgot-Borgen.

SLITER: Fjorårets hoppukevinner Sigurd Pettersen er blant dem som har lidd mest under de nye vektreglene. Situasjonen blir ikke bedre av at reglene ble innført mot ekspertenes råd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media