Fluor i OL

FIS kan ikke diske utøvere som jukser med fluor

Erik Røste sier at fluorsmurning er ulovlig i vinter-OL i Beijing, men det internasjonale skiforbundet (FIS) kan ikke gjennomføre kontroller og tester - og de kan heller ikke diskvalifisere utøvere som jukser med fluorsmurning. Det får Dagbladet opplyst fra FIS.

TILLIT: Skipresident i NSF og FIS-medlem Erik Røste erkjenner at FIS-avtalen som skal forhindre fluorbruk denne sesongen er tillitsbasert - og at det er umulig å bevise hvem som eventuelt jukser. Foto: Vidar Ruud / NTB
TILLIT: Skipresident i NSF og FIS-medlem Erik Røste erkjenner at FIS-avtalen som skal forhindre fluorbruk denne sesongen er tillitsbasert - og at det er umulig å bevise hvem som eventuelt jukser. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag opplyste det internasjonale skiforbundet (FIS) til Dagbladet at skismurning med fluorproduktene C8/PFOA, som er ulovlig i EU og EØS, ikke er ulovlig å bruke under OL i Beijing.

Skipresident i Norges Skiforbund og medlem av FIS Council, Erik Røste, sa dernest til NRK torsdag at det likevel er ulovlig med fluorprodukter under vinter-OL i Beijing.

Samme dag opplyste FIS' kommunikasjonsavdeling, via rennsjef Pierre Mignerey, til Dagbladet at de ikke har en testmetode som kan diskvalifisere utøvere som bruker EU-bannlyst fluorsmurning. Dagbladet får også opplyst at FIS ikke gjennomfører tester og kontroller av hva utøverne har under skiene.

Når Dagbladet fredag formiddag spør Røste hva han da legger i at «det er ulovlig å bruke fluorsmurning under OL i Beijing», svarer han:

- Det jeg legger i det, er at samtlige særforbund og industrien, har alle skrevet under på at C8-smurning ikke er lov i FIS-konkurranser i inneværende sesong. Siden OL følger FIS-reglene, er dette heller ikke lovlig i Kina. Så er det helt rett som du sier at EU-regelverket ikke gjelder i Kina. Men FIS-regelverket gjelder i OL. Det må Norge som alle andre nasjoner forholde seg til, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

FRITT FRAM: FIS kan ikke kontrollere om utøverne bruker ulovlig fluorsmurning og kan heller ikke diskvalifisere utøvere som bruker det. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB
FRITT FRAM: FIS kan ikke kontrollere om utøverne bruker ulovlig fluorsmurning og kan heller ikke diskvalifisere utøvere som bruker det. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB Vis mer

I det samme brevet har de nasjonale skiforbundene skrevet under på at det kan bli foretatt tester i forbindelse med konkurranser. FIS foretar ikke selv noen tester, opplyser Røste.

- Det henger sammen med at vi har per i dag ikke noe måleapparat som avdekker om det er fluor under skiene. Men som nasjon har vi skrevet under på at det kan komme noen for å se hva som er tilgjengelig av produkter i smørerommet, sier Norges skipresident.

FIS kan ikke kontrollere juks

- Hvem er det som kan komme for å kontrollere smørebodene? spør Dagbladet.

- Det er myndighetene som kan gjøre det, innenfor EU-reglene, svarer Røste.

- Hvem kan kontrollere dette i Kina?

- Det kan myndighetene gjøre også der, om de vil. Vi har skrevet under på at det kan være testing og uanmeldte kontroller.

- Men EU-reglene gjelder ikke der. Da er det vel ingen grunn til å tro at myndighetene i Kina vil foreta kontroller der?

- Det skal ikke jeg spekulere i. Regelverket er i stor grad tillitsbasert, som det har vært i verdenscupen ellers i sesongen. Det er ikke noe annerledes i OL kontra verdenscupen for øvrig, svarer Røste.

- Det er vel annerledes i form av at det er EU-reglene som kan gi sanksjoner, og Kina ikke er en del av EU? spør Dagbladet.

- EU reglene gjelder i EU, men FIS-reglene gjelder i alle konkurranser, svarer skipresidenten.

- Hvor står det? Er det det en del av konkurransereglene?

- Det står i det brevet som alle nasjoner har signert på.

Kan ikke diskvalifisere utøvere

- Hva er konsekvensen/straffen av å bruke fluorsmurning?

- Konsekvensen er at det kan reageres. Men det finnes per dags dato ingen kontroll som avdekker hvilke ski det eventuelt er brukt ulovlig smurning under, svarer Røste.

- Hvordan kan det reageres? Kan en utøver bli diskvalifisert?

- FIS forbeholder seg retten til å gjennomføre disiplinære prosedyrer og ilegge sanksjoner hvis NSA-tjenestemenn, lagmedlemmer eller ansatte har blitt funnet skyldige i å ha tilsidesatt statens forbud angående smurning som inneholder C8/PFOA eller andre forbudte forbindelser, sier Røste.

FIS’ kommunikasjonsavdeling opplyser til Dagbladet at de per i dag ikke har en testmetode som kan føre til diskvalifikasjon ved bruk av ulovlige fluorprodukter. Det innføres først i 2022/23-sesongen.

Det betyr i praksis at om en langrennsløper vinner OL-gull med ulovlig fluorsmurning under skiene, vil vedkommende likevel ikke bli diskvalifisert.

-SPENNENDE: Smøresjef Stein Olav Snesrud synes det blir spennende å se hvordan fluorforbudet vil håndheves fra neste sesong. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Fredrik Stuve Vis mer

Erik Røste utdyper:

- I Tyskland/Oberstdorf ble det foretatt en kontroll. Men det har vi ennå ikke fått svar på. Problemet er at det tar lang tid. Tyske myndigheter kan sanksjonere forbundene, hvis det finnes brudd på reglene der. FIS kan også sanksjonere forbundene det eventuelt gjelder basert på resultatene, når vi får dem, sier han til Dagbladet.

- Vil en utøver som vinner OL-gull med fluorsmurning kunne beholde gullet?

- I alle konkurranser er det en risiko for at noen ikke forholder seg til regelverket. Per dags dato finnes det ingen testmetode som kan avdekke C8-fluor under skiene, svarer FIS-medlem Røste.

- Ingen planlagt testing fra kinesiske myndigheter

Dagbladet har vært i kontakt med FIS’ kommunikasjonsavdeling, som sier følgende:

- FIS og dets medlemsforeninger er forpliktet til å forby fluorsmurninger. Men en testmetode som fører til diskvalifikasjon ved bruk av ulovlige fluorprodukter, vil først bli innført i sesongen 2022/2023, innleder FIS overfor Dagbladet og utdyper:

- FIS informerte medlemsforeningene i fjor høst om at fra og med sesongen 2021/22 kan offentlige myndigheter i land som er underlagt EUs forbud mot produkter som inneholder C8/PFOA, gjennomsøke smøreboder og konfiskere smurning for videre analyse. Det kan føre til ileggelse sanksjoner dersom ulovlige stoffer blir funnet.

- FIS har ingen informasjon om kinesiske myndigheter har planer om å gjennomføre noen kontroller av fluorsmurning i vinter-OL i Beijing, skriver FIS videre i en uttalelse til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer