AVVENTER UTESTENGELSE: Maxim Vylegzhanin og fem andre russere er utestengt på livstid fra OL av IOC, men får gå verdenscupåpningen i Ruka. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
AVVENTER UTESTENGELSE: Maxim Vylegzhanin og fem andre russere er utestengt på livstid fra OL av IOC, men får gå verdenscupåpningen i Ruka. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Verdenscupåpningen i Ruka

FIS lar de russiske langrennsløperne gå verdenscupåpningen i Ruka

De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen.

Det opplyser Det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding torsdag ettermiddag.

FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne.

- FIS' dopingpanel er forpliktet til å vente til IOCs disiplinærkommisjons avgjørelser er støttet av detaljer om bevismaterialet som ligger til grunn, før det kan iverksette ytterligere tiltak, heter det blant annet i pressemeldingen.

Går i Finland?

Dermed får Aleksander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petukhov og Maxim Vylegzjanin tillatelse til å konkurrere i verdenscupen inntil videre. Legkov har fra før signalisert at han skal stå over verdenscupåpningen i finske Ruka.

FIS kan bekrefte at Russlands nasjonale skiforbund har innført et uavhengig testprogram som omfatter alle russiske utøvere som konkurrerer på internasjonalt nivå. Siden juni i år har dette antidopingprogrammet også omfattet utøvere som er utenfor FIS' testgruppe.

Mistet OL-gull

Aleksandr Legkov gikk til topps på femmila i OL i Sotsji i 2014, men nylig ble han og de fem andre langrennsløperne utestengt for alle OL i framtiden av IOC. I tillegg ble resultatene deres fra Sotsji-OL strøket.

De seks løperne er funnet skyldige i brudd på antidopingreglementet i forbindelse med lekene på hjemmebane i 2014, på bakgrunn av funn i den mye omtalte McLaren-rapporten. IOC har ikke lagt fram noen positive dopingprøver, men mener at prøver av russiske utøvere har vært manipulert.

Fredag kan flere av løperne stå på startstreken i Nord-Finland.

NTB