Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS-leder mener Johaug og Johnsrud Sundby er for kjedelige

Vil se mer show - ikke bare overlegne seire.

 MER SHOW:  FIS' renndirektør savner mer show fra Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB Scanpix.
MER SHOW: FIS' renndirektør savner mer show fra Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har vært fullstendig dominante i skisporet denne sesongen og begge to leder verdenscupen sammenlagt.

I går tapte Therese Johaug spurten mot Heidi Weng, mens Martin Johnsrud Sundby vant sin første etappe i Canada.

Men det er fortsatt liten tvil om at Petter Northug er langrennssirkusets soleklart største stjerne.

Trenger stjerner Renndirektør i det internasjonale skiforbundet (FIS), Pierre Mignerey skulle sett at de to tok opp stjernekampen med Petter Northug.

Til Adressa forteller FIS-lederen at langrennssporten trenger flere typer som Northug for å skape blest rundt sporten.

Det er ikke mange dagene siden Northug skapte smått rabalder da han lot alle gå fra han i sprintfinalen tirsdag. Skikongen kom i mål over to minutter etter vinneren Federico Pellegrino. Northug forklarte etter løpet han sparte seg til gårsdagens tremil.

- Dette er taktisk løp av Northug. Han vil spare seg til i morgen, sa NRK-kommentator Jann Post da Northug tok det helt piano i løypa.

- De fleste likte nok ikke det han gjorde, men alle snakket vi om det. Jeg sier ikke at jeg liker det eller ikke liker det. Vi trenger stjerner for at mediene skal følge oss, for at publikum og unge utøvere skal være interesserte. Noen ganger blir det litt for mye, som med Northug i sprintfinalen, men det skaper fortsatt historier om Northug.

- Petter kunne ha droppet å stille i finalen, sa Mignerey til NRK etter sprinten.

Utøverne kritiske FIS-sjefen undrer seg over hvorfor vi ikke ser liknende «sprell» fra Johnsrud og Johaug.

- Noen ganger skjønner jeg ikke hvorfor de ikke leker litt mer, når de dominerer som de gjør. Jeg forstår at de ikke gjør det i en tour, men hvorfor ikke i enkeltrenn? Jeg skjønner at det viktigste er å vinne rennet, men noen ganger er marginen så stor at jeg synes de skulle ha lekt mer med de andre.

Dagbladets langrennsjournalist Tormod Brenna deler ikke Mignereys oppfatning.

- Therese og Martin er ikke noen fødte klovner. Det er heller ikke jobben deres å være det. Det blir urimelig å forlange det av de, forteller Brenna.

Mignerey trekker fram flere ulike eksempler. Johan Olsson som tidlig stakk fra resten under femmila i VM i 2013. Han mener også at det vil øke Johnsrud Sundby og Johaugs markedsverdi om de gjorde mer ut av seg.

- Tidligere storheter som Bente Skari, Ingemar Stenmark, Vegard Ulvang og Marit Bjørgen i nyere tid er det samme. De fikk respekt for det de leverte. Sånn er det med Therese og Martin også, sier Brenna.

Adressa konfronterte de aktuelle utøverne om utspillet. Både Johnsrud Sundby og Johaug er klare på at de går for å vinne - ikke for å lage show.

- Mine tanker er at alle er forskjellige. Det dummeste er hvis folk prøver å være noe de ikke er, sier Petter Northug til Adressa.

Andre nasjoner NRK-kommentator Torgeir Bjørn mener det blir feil å kreve noe slikt fra de norske utøverne.

- Jeg synes de norske profilene er flott som de er. Vi har de ulike typene. Vi har rebellen Northug som engasjerer, maskinen Martin som bare dundrer på. Therese er mange kan kjenne seg igjen i, mens Marit Bjørgen er den trygge, rutinerte og omsorgsfulle.

Han mener FIS og Mignerey bør se til de andre nasjonene.

- Det FIS bør være opptatt av er å se til de andre nasjonene og få de på banen. Russland, Tyskland, Italia og Polen. Hadde vi hatt noen stjerner fra de nasjonene så hadde showet kommet av seg selv.

- De må jobbe aktivt for å få flere nasjoner i toppen, slik skiskyting har gjort, sier kommentatoren til Dagbladet.