STRENGE SANKSJONER: Det internasjonale skiforbundet (FIS) har sett seg kraftig lei på russiske dopingsaker, og trekker nå tilbake pengestøtten til det nasjonale skiforbundet inntil russerne har ryddet opp i egne rekker. Blant ett av mange krav, er at støtteapparatet rundt dopingtatte Jevgenij Dementijev (bildet).Foto: SCANPIX/AP Photo/Patrick Gardin
STRENGE SANKSJONER: Det internasjonale skiforbundet (FIS) har sett seg kraftig lei på russiske dopingsaker, og trekker nå tilbake pengestøtten til det nasjonale skiforbundet inntil russerne har ryddet opp i egne rekker. Blant ett av mange krav, er at støtteapparatet rundt dopingtatte Jevgenij Dementijev (bildet).Foto: SCANPIX/AP Photo/Patrick GardinVis mer

FIS med kraftige reaksjoner mot Russland

Har sett seg lei på alle dopingsakene.

|||Det internasjonale skiforbundet (FIS) går til kraftige sanksjoner mot russisk langrenn på grunn av omfattende doping de siste årene.

Under FIS-kongressen i Tyrkia har man bestemt å sanksjonere mot Russland som får halvert sin støtte fra FIS, som til nå har vært på cirka 2 millioner kroner.

FIS oppfordrer Det russiske skiforbundet til å opprette nye trenerteam og støtteapparat. I denne sammenheng er det viktig at de nye teamene som opprettes ikke har noen dopingfortid. det blir også krevd at russerne tar klar avstand fra doping foran Sotsji-OL i 2014.

FIS vil dessuten fjerne treneren Anatolj Tsjepalov. Treneren til Julia Tsjepalova og Sergej Sjirjajev har vært sentral i de pågående dopingsakene. FIS vil også fjerne alle trenere og folk i det medisinske støtteapparat samt utøverne Jevgenij Dementijev, Natalia Matvejeva og Nina Rysina.

Ytterligere straff kan bli iverksatt, men FIS først se an antidopingarbeidet russerne har startet med.

— Dette viser at vi tar ting på alvor i forhold til Russland, og straffen er betydelig. I prinsippet holder vi igjen ett års tildeling av penger fra FIS. Dersom russerne tar dette på skikkelig alvor, får de beholde den siste halvdelen av støtten.

— Bakteppet er et sterkt signal til det russiske langrennsmiljøet om at FIS ikke aksepterer dopingutviklingen i landet. Beslutningen er også støttet av det russiske medlemmet i FIS-styret, Leonid Tijagtsjev. Han vil virkelig prøve å rydde opp i situasjonen, sier FIS-styremedlem Sverre K. Seeberg.

— For Norges del er også FIS-beslutningen svært viktig. Den viser at de tar doping på alvor. Norge er ett av de ledende forbundene innen antidoping. Vi bidrar også for å bedre antidopingarbeidet i Russland, sier den norske skipresidenten.

Saken mot den polske langrennsløperen Kornelia Marek ble også behandlet på FIS-kongressen torsdag. Hun er utestengt i to år for brudd på dopingreglene. Utestengelsen gjelder fra 16. mars 2010. Marek ble tatt under OL i Vancouver sist vinter.

(NTB)