FIS-president vil ha svensk-norsk OL

Ønsker Åre/Trondheim-leker i 2018.

Det går mot skandinavisk duell om å få OL i 2018, men FIS-president og IOK-medlem Gian Franco Kasper (63) mener Trondheim og Åre heller bør søke OL-sammen.

- Jeg kjenner både Trondheim og Åre godt. Trøndelag har sterke tradisjoner for langrenn. Åre er et alpinsted i toppklassen. Værnes er en flyplass med gode, internasjonale forbindelser. En felles søknad fra disse to stedene er en glimrende idé, sier den mektige FIS-presidenten Gian Franco Kasper til Adresseavisen.

Ifølge FIS-presidenten er det ikke noe som hindrer at to nasjoner går sammen om å levere én OL-søknad.
Kompakt
- Det har skjedd før at man samarbeider på tvers av landegrensene. Poenget er at én by må stå som søker, og den olympiske komiteen i det aktuelle landet må stille seg bak søknaden. Men dette er egentlig bare formaliteter. Da Helsingfors søkte OL, ville de for eksempel legge alpinøvelsene til Lillehammer eller Sälen i Sverige. Det er ikke noe problem for IOK. Østerrikske Salzburg samarbeider med tyske Brechtesgarden om en OL-søknad for 2014, sier Kasper.

Han mener det er å mulig for Trondheim og Åre å lage et kompakt OL.

- Avstanden mellom Trondheim og Åre er ikke lang. Selv har jeg faktisk kjørt de 16 milene på under to timer. Politiet var riktignok ikke så glade for det, men ellers gikk det fint, sier Kasper til Adresseavisen.


For sent
De nye opplysningene om at OL kan arrangeres på tvers av landegrensene endrer ikke Trondheims OL-søknad denne gangen.

- Vi har ingen mulighet til å foreta endringer i OL-søknaden vår nå, sier ordfører i Trondheim Rita Ottervik.

Bystyret skal behandles søknaden torsdag. 19. februar er Norges Idrettsforbunds frist for kommunene som søker OL i 2018.

Marvin Wiseth sier at Trondheims avtale med Oppdal som samarbeidspartner i alpine grener står fast.

- Muligheten for et felles OL tvers over riksgrensen ble sjekket allerede i 1998. Men IOK avviste ideen. Den gang var også en slik løsning i konflikt med IOKs ønske om et mest mulig kompakt OL, sier Wiseth til Adresseavisen.

(NTB)

GLEM OSLO, TROMSØ ELLER BARE TRONDHEIM: Fis-president Gian Franco Kaspar mener det smarteste ville vært å dele OL i 2018 mellom norske Trondheim og svenske Åre. Her åpner Kaspar alpin-vm i den svenske alpinbyen før helgen. Foto: Scanpix/Ap
GLEM OSLO, TROMSØ ELLER BARE TRONDHEIM: Fis-president Gian Franco Kaspar mener det smarteste ville vært å dele OL i 2018 mellom norske Trondheim og svenske Åre. Her åpner Kaspar alpin-vm i den svenske alpinbyen før helgen. Foto: Scanpix/Ap Vis mer
ALPINMETROPOL: Åre er fast v-cuparrangør i alpint og arrangerer denne uka VM. I dag prøver de igjen å avholde Super G-rennet, etter avlysninger i helgen.