Ski-VM i Lahti 2017

FIS-presidenten forbereder seg på utøver-opprør: - Skjønner om de er skeptiske

Gian Franco Kasper mener FIS er på rett vei.

FOR STRENGE STRAFFER: FIS-president Gian Franco Kasper på dagens pressekonferanse.   Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FOR STRENGE STRAFFER: FIS-president Gian Franco Kasper på dagens pressekonferanse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LAHTI (Dagbladet): FIS-president Gian Franco Kasper og generalsekretær Sarah Lewis åpnet VM i Lahti med en pressekonferanse om antidopingarbeidet deres under mesterskapet.

Lewis slo fast at det aldri tidligere har blitt testet så mye under et mesterskap på ski som det de vil gjøre i Lahti.

Pressekonferansen ble holdt to timer før de to skitoppene skal møte verdenseliten i et oppvaskmøte om dopingarbeidet i FIS.

Utøverne, med amerikanske Kikkan Randall i spissen, er i harnisk over det de ser på som bagatellisering av doping fra ledelsen.

Tatt ut av sammenhengen

I et intervju med New York Times ble Kasper sitert på at vi må slutte å tro på at idretten er ren. At det er underholdning og drama.

Uttalelsen satte sinnene i kok hos VM-utøverne.

- Ikke glem at kollegaen din fra New York Times skrev hva hun ville. Selvfølgelig skader dopingsakene idretten, og spesielt idrettens anseelse, sier Kasper på pressekonferansen i dag.

- Jeg har aldri sagt at det ikke spiller noen rolle for sporten.

- Du mener du er feilsitert?

- Ikke feilsitert, men det er deler av intervjuet som er kuttet ut. Vi snakket om hvordan anseelsen til idretten er skadd av dette, og jeg sa som jeg alltid gjør, at både dopingsaker og kampfiksingsskandaler skader den.

Russersaken

Dopingsakene har stått i kø for Kasper, som også er medlem av den internasjonale olmypiske komite IOC.

Der fikk de hele det russiske statsjukskomplekset i fanget før sommerens Rio-OL, og også før Lahti forfølger den russiske skandalen ham.

I går kveld ble det klart at de seks russiske langrennsløperne ikke får medhold i idrettens voldgiftsrett, CAS, i kravet om å oppheve suspensjonen av dem.

De seks er utestengt etter at McLaren-rapporten navnga dem som mistenkte under gjennomgangen av statsjukset i Sotsji-OL i 2014.

- For mange år siden var det en sportsminister i et viktig land som sa at idrett er det fineste som skjer i verden, så lenge de er på de siste sidene i en avis. I det øyeblikket det er på forsidene, vil sporten drepe seg selv. For å være ærlig, de siste to årene har sport vært på forsidene altfor ofte. Det skader oss selvfølgelig, sier Kasper.

For strenge sanksjoner

Overfor Dagbladet forsikrer han også utøverne om at de blir tatt på alvor, og at FIS tar dopingproblemet på alvor.

- Vi kommer til å gi dem den nødvendige informasjonen om hva som er skjedd siden sakene kom opp. Vi kommer også til å garantere dem at vi vil fortsette på samme måte som vi har gjort fram til nå.

- CAS-avgjørelsen i går burde også overbevise utøverne om at vi er på rett vei. Vi skjønner selvfølgelig at de er litt skeptiske til om noe skjer, men vi får høre hva slags spørsmål de har, sier han.

Kasper lar det derimot ikke være noen tvil om hva han syns om dem som jukser.

- Personlig er jeg for de aller strengeste sanksjoner overfor dem som har gjort en feil. Samtidig er jeg veldig imot å straffe utøvere bare på grunn av passet de har, sier han til Dagbladet.

Sette dem i bur

Sarah Lewis gikk også gjennom status for dopingsakene i FIS. Der fortalte hun at den medisinske komiteen i FIS tar en avgjørelse i Johaug-saken 7. mars.

Samtidig er det i kjølvannet av Johaug-saken blitt diskutert om det ikke er på tide å gjøre endringer i antidopingreglementet, slik at utøvere som jukser bevisst blir straffet hardt, mens utøvere som er uheldige kan slippe billigere unna.

Kasper mener de gjør det de kan, men at grensen for hva de kan få til i antidopingarbeidet går et eller annet sted.

- En tysk journalist fortalte meg for noen dager siden at det nå er et nytt system med øre-chiper på markedet. Vi kan sette inn en chip i øret på alle utøverne sånn at vi kan følge dem gjennom hele året. Det med privatlivet er en sak, så jeg mener dette systemet er bra når det gjelder okser og griser. Det er ikke noe for idrettsutøvere, sier han.

- Eller kanskje vi kan sette utøverne i bur og bare ta dem ut av det når de skal konkurrere? Dette har ingenting med mennesker eller idrett å gjøre.

- Men er dette metodene man må ta i bruk for å bli kvitt doping i idretten?

- Doping er for meg like mye et spørsmål om mentalitet. Så lenge nummer to på podiet tror at de er der fordi den som er nummer en har tatt noe, blir det veldig vanskelig å få gjort noe med det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer