Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS og doping:

FIS-presidenten sammenliknet utestengelse av Russland med jødeutryddelsen

Nå beklager han.

BRUDULJER: FIS-president Gian-Franco Kasper er en frittalende president. Kanskje litt for frittalende, nylig. Foto: NTB Scanpix/Lehtikuva/Martti Kainulainen/via Reuters 
BRUDULJER: FIS-president Gian-Franco Kasper er en frittalende president. Kanskje litt for frittalende, nylig. Foto: NTB Scanpix/Lehtikuva/Martti Kainulainen/via Reuters  Vis mer

(Dagbladet): FIS-president Gian-Franco Kasper har måttet be om unnskyldning etter at han under IOC-styremøtet i Pyeoungchang sammenliknet en eventuell utestengelse av Russland med Holocaust.

Kasper diskuterte utestengelsen av Russland fra neste års OL med journalister til stede, da de lite gjennomtenkte ordene falt.

- Som herr Hitler gjorde

- Jeg er sterkt imot en slik utestengelse, men det er min mening. Jeg er bare mot å straffe uskyldige mennesker. Som herr Hitler gjorde - alle jødene skulle drepes, uavhengig av hva de hadde gjort, sa sveitseren, ifølge Inside The Games.

- Vi kaller dette «sippenhaft» (slektningansvar) i Tyskland - at bare stedet du kommer fra gjør deg skyldig. Jeg tror ikke det vil fungere, det kan bare ikke det, sa Kasper.

Gian-Franco Kasper har i ettertid beklaget sine «upassende og ufølsomme kommentarer».

- Jeg ber om unnskyldning uten forbehold for enhver skade jeg kan ha forvoldt, jeg er veldig lei meg, sier FIS-presidenten i en pressemelding.

Forhåndsvarslet Johaug-anke

FIS-presidenten skapte bølger her til lands da han uttalte seg om Johaug-saken i fjor høst, og forhåndsvarslet en anke dersom straffen mot den norske jenta skulle bli for mild.

- Det er først og fremst en nasjonal sak nå, og per nå er det opp til det nordmennene å finne en løsning. Så kan enten FIS eller Wada anke, og det må vi gjøre om det ikke skjer noe eller om det som gjøres ikke er nok. Først og fremst må vi nå få fakta på bordet. Offisielt ble vi først informert for et par dager siden, men selvsagt har vi fulgt saken, sa Kasper.

- Hva vil være en akseptabelt straff?

- Jeg har ikke bevisene foran meg, så de må nordmennene vise fram. Men normalt, om hun er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år. Det er det ikke noe spørsmål om. Og så er det klart at hun kan anke det til retten, og normalt vil hun da få redusert straffen til to og et halvt eller tre år, men dette blir bare rene spekulasjoner.

- Er forklaringen om leppesalven troverdig, slik du ser det?

- Hør, jeg har ikke sett bevisene. Det får bli opp til de medisinske ekspertene å avgjøre dette, men jeg har mine tvil. Nå betyr jo ikke tvil noen ting, så vi må få fakta på bordet.

Skipresident Erik Røste var blant dem som reagerte på Kaspers Johaug-utspill.

- Dersom FIS-president Gian Franco Kasper er riktig sitert, er jeg overrasket og skuffet. Det kan oppfattes som en forhåndsdømming, noe jeg har liten sans for, sa Røste til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media