FIS-presidenten snur: - Så klart vi har klimaendringer

Etter underskriftskampanje og massiv kritikk forklarer Gian Franco Kasper hva han egentlig mener.

SVARTE PÅ KRITIKKEN: FIS-president Gian Franco Kasper forklarte seg overfor den norske pressen, her ved VGs Nils Christian Mangelrød, i Seefeld i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVARTE PÅ KRITIKKEN: FIS-president Gian Franco Kasper forklarte seg overfor den norske pressen, her ved VGs Nils Christian Mangelrød, i Seefeld i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Det var meningen at kveldens pressekonferanse i VM-byen Seefeld skulle være en kosestund med presidenten i det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper, den østerrikske skipresidenten Peter Schröcksnadel og borgermesteren i Seefeld, Werner Friesser.

Det ble det ikke.

Konferansieren la ned forbud mot spørsmål om andre ting enn VM etter ett spørsmål om den kommende FIS-kongressen i Pattaya, og la til at FIS-presidenten ikke var tilgjengelig for intervjuer etterpå.

Han ble ikke hørt.

Og da den norske pressen, som den eneste, stilte spørsmål om de siste ukenes kontroverser i FIS, valgte presidenten å svare.

Johaug-straffen

Han benektet at han hadde bedt om fire års utestengelse for Johaug i et Dagbladet-intervju for to år siden, og at det bare var en betraktning av at hun måtte få straff om hun ble dømt for doping.

- Først og fremst er det et dopingpanel som bestemmer lengden på dopingstraffer, ikke meg. Jeg sa selvfølgelig at om hun er dømt for doping, må hun få en sanksjon, men det var alt. Jeg bestemmer ikke lengden på straffene, sa Kasper.

Men det var ikke bare Johaug han måtte svare for i Seefeld i kveld.

På selve pressekonferansen fikk han to spørsmål. Ett var om den mye omtalte FIS-kongressen som akkurat er flyttet til Pattaya i Thailand fra Marrakesh i Marokko.

Telle sexarbeidere

Pattaya har blitt kritisert som arrangørsted, ikke minst på grunn av byens frynsete rykte og omfattende sex-industri.

- Takk for spørsmålet, men det er FIS-styret som har bestemt seg for at den skal holdes i Pattaya. Da spørsmålet om å vurdere det på nytt kom opp fra Norge og en annen nasjon i Åre, spurte jeg styret om vi skulle revurdere det. Da holdt vi en enkel avstemming, og svaret ble nei, fortalte Kasper på pressekonferansen.

- Samtidig vil jeg bare understreke at jeg vet hva dere syns om Pattaya, men Pattaya er ikke bare sex-turisme, Pattaya er også såvidt jeg vet, uten at jeg har vært der, et perfekt sted for store kongresser. Vi har all luksusen, om du vil, som vi trenger til våre 1200 deltakere. Og for å være ærlig: Hvis vi i framtida må sjekke hver eneste by vi velger for antall prostituerte, da får vi kanskje problemer. De fleste byene i verden vil da ikke ha mulighet til å arrangere dette. Men avgjørelsen er tatt, og jeg vet at det spesielt i skandinaviske land er stor motstand mot dette. Jeg er nødt til å akseptere det, og for meg gjør det ikke noen forskjell. Jeg går aldri ut av hotellet uansett.

På det tidspunktet ville ikke konferansieren ha flere spørsmål som ikke handlet om VM.

De spørsmålene fikk han altså noen minutter senere.

OL og diktaturer

Blant annet om det famøse intervjuet han ga til den sveitsiske avisa Tages Anzeiger om at OL arrangeres best i diktaturer, og at klimaendringene ikke er reelle.

- De uttalelsene ble tatt ut av kontekst. Selvsagt har vi klimaendringer, de tallene og faktaene er der. Det er ingenting å diskutere. Det jeg derimot motsetter meg, er at det dermed automatisk kan trekke konklusjoner ut av det. Spørsmålet var om vi fortsatt har snø om tretti år? Da svarte jeg at det bare blir spekulasjoner og at det ikke er opp til meg å avgjøre, sa Kasper.

- Det var mer eller mindre enn spøk det jeg sa om diktaturer også, og jeg sa det ikke akkurat slik. Det er konger og diktatorer i små landsbyer også, men det er klart jeg må si at det er mye enklere at en mann bestemmer og ingenting annet. Men vi lever i et vestlig demokrati der 99,9 prosent av arrangementene eller stedene vi utvikler ski i skjer, og det er bra. Men det er klart det er lettere, eller mindre arbeid om du vil, å arrangere i diktaturer.

Ville avbryte

Kommunikasjonssjefen i FIS, Jennie Wiedeke, forsøkte ved flere anledninger å avslutte seansen med Kasper og den norske pressen, men lyktes ikke.

Wiedeke ga høylytt uttrykk for at det var nok spørsmål om Pattaya og Johaug.

- Hva tenker du om at utøvere nå signerer en kampanje mot presidentskapet ditt etter klimauttalelsene dine?

- Jeg har hørt at noen ikke er så veldig fornøyde, og jeg har unnskyldt at jeg indirekte har tatt oppmerksomheten bort fra mesterskapet i Åre og forberedelsene til dette. Men hvis jeg hadde fått en sjanse til å forklare meg overfor dem, slik jeg forklarer det til dere nå, ville det vært fint for meg, sier Kasper til Dagbladet.

- Så du benekter ikke klimaendringene?

- Det er klimaendringer. Det er det ingen tvil om!

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer