Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vrakingen av Petter Northug

FIS-regelen som hadde nektet Northug-deltakelse, er fjernet. Nå avslører Løfshus hvor langt bak Northug er i køen

Martin Johnsrud Sundbys fravær og FIS' regelendring gjør at Petter Northug likevel kan få sjansen i minitouren i Canada. 

NÆRMER SEG: Petter Northug er foran både Eirik Brandsdal (t.v.) og Sondre Turvoll Fossli (t.h.) i køen og får likevel delta i Canada hvis det kommer ett forfall til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NÆRMER SEG: Petter Northug er foran både Eirik Brandsdal (t.v.) og Sondre Turvoll Fossli (t.h.) i køen og får likevel delta i Canada hvis det kommer ett forfall til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Ifølge reglementet til det internasjonale skiforbundet (FIS) ville ikke Petter Northug ha fått lov til å konkurrere i sesongavslutningen i Canada med reglene som lenge ble praktisert.

Bare de 50 beste i verdenscupen sammenlagt fikk delta. Northug er i dag nr. 57 på sammenlagtlista etter en sesong hvor han nesten ikke har konkurrert grunnet feiltreningssmellen i november.

Heller ikke profiler som Johan Olsson, Emil Jönsson, Aleksej Poltoranin, Sami Jauhojärvi, Nikita Kriukov eller Ola Vigen Hattestad er blant de 50 beste - av ulike årsaker.

Denne FIS-regelen er imidlertid fjernet. Leder i langrennskomiteen, Vegard Ulvang, forklarer hvorfor til Dagbladet.

- Regelen ble endret til at det er normale kvoter som gjelder og ikke topp 50 i verdenscupsammendraget. Årsaken til det er for å få flest mulig med, forteller Ulvang til Dagbladet.

Det betyr at Northug kan delta, om den norske landslagsledelsen hadde vurdert ham som god nok for den norske timannstroppen. Der er imidlertid ikke 31-åringen fra Mosvika med. I stedet ble disse ti valgt etter Martin Johnsrud Sundbys fravær:

Pål Golberg, Sjur Røthe , Niklas Dyrhaug , Hans Christer Holund , Simen Hegstad Krüger , Didrik Tønseth, Johannes Høstflot Klæbo , Sindre Bjørnestad Skar, Emil Iversen og Finn Hågen Krogh.

Rykker opp som førstereserve

Samtlige er blant de 22 beste i verdenscupen sammenlagt denne sesongen. Røthe er den eneste som ikke har vært på pallen internasjonalt i inneværende sesong, men tre 4. plasser og utelukkende topp 10-plasseringer etter Tour de Ski, viser at vossingen er i storform.

Krüger var den eneste som ikke deltok i Lahti-VM, men har en 3. plass fra en Tour de Ski-etappe i Toblach som best.

Førstereserve var førjulskongen Pål Golberg, som erstatter Sundby etter dagens forfall. Spørsmålet er da: Hvem er den nye førstereserven nå?

Svaret er Petter Northug. Med to streker under svaret.

- Er Petter Northug foran typer som Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og Daniel Stock?

- Ja, svarer Løfshus kontant til Dagbladet.

- Så Northug er andrereserve?

- Ja. Pål var førstereserve. Deretter kommer Petter, forteller langrennssjefen.

Det betyr at Northug er 12. mann i køa og vil få gå i Canada hvis det kommer ytterligere ett forfall. I verdenscupen i Falun fikk Northug Didrik Tønseths plass etter sistnevntes sykdomsfravær. I VM i Lahti ga 31-åringen bort en VM-plass til Hans Christer Holund.

Støtte fra konkurrenter

I verdenscupen sammenlagt er det for øvrig 17 norske herrer foran Northug, som altså har konkurrert minimalt denne sesongen.

Formutviklingen har imidlertid vært positiv med 5. og 8. plass i Lahti-VM da det gjaldt, samt en 4. plass i sprinten i Drammen tre dager etter VM-femmila. I femmila i Holmenkollen gikk Northug søndagstur, showet med publikum og vant spurten om 30. plassen, som ga ett verdenscuppoeng.

Northug-showet vil konkurrentene se mer av.

- Jeg skulle ønske at Petter hadde vært med. Men Norge har veldig mange bra løpere som alle har gode nok resultater til å bli tatt ut, så noen må dessverre være hjemme, skriver Emil Jönsson i en SMS til Dagbladet.

Under VM forsvarte Northug kompisen Emil Iversen da han ble vraket til 15-kilometeren i Lahti og kalte det en skandale.

I en SMS til Dagbladet i dag sender Iversen en «tommel ned-emoji» på spørsmål om hva han synes om vrakingen av Northug. Også Sergej Ustjugov, som står over verdenscupavslutningen, vil se Northug i aksjon igjen.

- Petter er kongen av langrenn. Vi trenger ham i sporten vår, sa russeren til Dagbladet forrige uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media