Fortsatt klassisk sprint reddet. Dropper 4x10km stafett

FIS sa JA til «Klæbo-rykket». Det tjener han titalls millioner på

Vegard Ulvang og de tunge skinasjonene sikret fortsatt klassisk sprint. Pluss maksimale avtaler for Johannes Høsflot Klæbo.

FÅR LØPE VIDERE: Johannes Høsflot Klæbo på vei forbi Alexander Bolshunov i den klassiske OL-sprinten. I dag ble nordmannens favorittdistanse sikret for framtida da FIS stemte ja til klassisk sprint. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR LØPE VIDERE: Johannes Høsflot Klæbo på vei forbi Alexander Bolshunov i den klassiske OL-sprinten. I dag ble nordmannens favorittdistanse sikret for framtida da FIS stemte ja til klassisk sprint. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

COSTA NAVARINO (Dagbladet): En splittet langrennskomite i det internasjonale Skiforbundet (FIS) sa i ettermiddag til slutt ja til å beholde klassisk sprint. På tross av et hardt press fra de store langrennsnasjonene for å beskytte denne distansen, var det til slutt Vegard Ulvangs støtte som ble avgjørende. Så sterk er hans posisjon som internasjonal sjef for sporten.

Etter at de små nasjonene støttet forslaget fra FIS sin renndirektør Pierre Mignerey om å droppe både skiathlon og klassisk sprint i VM og OL, la Ulvang fram et kompromiss. Det gikk ut på å ta vekk skiathlon fra junior-VM og U-23, samt de mindre konkurransene, mens begge distansene fortsatt blir stående i seniormesterskapene.

- Hvis vi sier ja til klassisk teknikk, må vi beholde skiathlon og klassisk sprint, konkluderte Ulvang en lang og ærlig historisk gjennomgang av dragkampen mellom sportens to stilarter .

Og ble hørt.

FOR ganske overraskende fulgte de små nasjonene sjefen sin uten å kreve noen avstemning, selv om de nok hadde flertall i komiteen for å gjøre drastiske endringer.

Som langrennssjef har Vegard Ulvangs viktigste agenda i denne debatten vært å sikre et konkurranseprogram som gjør den klassiske stilen viktig nok blant utøverne. Der har han løperne med seg. Rundt nitti prosent av verdensstjernene sa sist vinter i en spørreundersøkelse ja til å bevare to stilarter i sporten.

Dagens avgjørelse var avgjørende for å oppnå dette målet, men det kostet også Ulvang noe. Rett etter at han hadde brukt autoriteten sin for å beskytte de to klassiske distansene, var det avstemning om et overraskende, sporadisk diskutert forslag om å kutte mennenes tradisjonelle 4x10 km stafett til 4x7,5km. Den norske langrennssjefen ønsker ingen slik endring. Likevel valgte han ikke å presse de mindre skinasjonene på nytt.

Det hadde gjort splittelsen i den lille langrennsfamilien enda tydeligere.

SLIKE store felles avgjørelser får som regel også noen små personlige konsekvenser. I denne saken om klassisk sprint følger det med ekstra inntektsmuligheter for verdens beste skiløper.

Det er såvisst ikke superrykket til Johannes Høsflot Klæbo som har vært temaet for skilederne på FIS-kongressen de siste dagene, men den økonomisk interesserte unge trønderen har hatt minst en aksje i den redningsaksjonen som i det avgjørende øyeblikket sikret fortsatt klassisk sprint:

  • For ingen tjener så mye på denne distansen som Klæbo.

Hvor mye vet han knapt selv. På dette nivået henger alt sammen med alt. Premiepengene på drøyt 300 000 kroner for de fire førsteplassene på distansen i verdenscupen sist vinter, var bare en forsiktig start. Disse seierne utløste igjen ulike bonussatser, ga grunnlaget for totaltriumfen i verdenscupen og bidro til at alle sponsoravtalene hans har steget i rekordfart.

VIKTIG RYKK: Den spesielle stilen opp de bratteste bakkene er en viktig årsak til Klæbos suverene posisjon i klassisk sprint. FOTO:Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIKTIG RYKK: Den spesielle stilen opp de bratteste bakkene er en viktig årsak til Klæbos suverene posisjon i klassisk sprint. FOTO:Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Pluss på den langt større betydningen av OL-gullet på samme distanse, og du begynner å ane et pent tall millioner som er knyttet til klassisk sprint.

Og det bare etter en eneste sprintsesong.

Når de internasjonale FIS-lederne nå slutter opp om Klæbos favorittdistanse, kan sesongene bli så mange som 21-åringen selv vil. Da snakker vi muligens om et personlig inntektspotensiale på noen titalls millioner.

var verken Klæbo sin sportlige eller økonomiske karriere på spill i diskusjonen om skisprint heretter bare skulle ha en eneste stilart. Johannes er så teknisk allsidig, så disiplinert i treningsarbeidet og så talentfull at han opplagt ville ha tilpasset seg også en slik regelendring.

Mens FIS-sjefene har diskutert, har du heller ikke hørt at han har klaget . Det er i hvert fall ikke hans stil, og det skal han ha kredd for.

Denne diskusjonen gjelder fortsatt ikke Klæbos inntekter, men forvaltningen av sportens felles tradisjon.

NETTOPP hovedpersonens reflekterte holdning gjør at det nå er lettere å se hva han risikerte ved å miste denne favorittdistansen. For sist vinter vant Klæbo alle de fem internasjonale sprintene i klassisk stil som han startet i. Selv da Johannes var tydelig mer sliten enn de hardeste konkurrentene i sesongavslutningen i Falun, klarte han å presse ut enda en seier.

Disse triumfene i klassisk sprint har kommet på ulikt vis, men lettest i de løypene der Johannes har fått brukt det spesielle rykket sitt i motbakker. Det med løpingen som gjorde at FIS sin renndirektør Pierre Mignerey sist vinter gjorde et nummer av at det var nødvendig å stoppe Klæbos løping for å bevare den klassiske diagonalstilen.

Nå får Johannes altså løpe videre.

HVIS alle sprintene i stedet skulle vært arrangert i fristil, ville Johannes fortsatt vært favoritt nummer en. Men det i et mye tettere felt med utfordrere som den lynraske italieneren Federico Pellegrino og den stadig bedre franskmannen Lucas Chanavat..

Klæbo og Pellegrino har to seire hver i de fire sprintene i fristil. Klæbo har imponerende nok aldri vært ute av pallen i denne stilarten, men det er lettere å ane svakheten hans der:

  • I fristil har i hvert fall ikke Klæbo foreløpig den høyeste toppfarten inne på stadion.

Siden han er seks år yngre enn sin vennlige rival Pellegrino, kan denne toppfarten komme, men ikke nødvendigvis. Selve bakkerykket i klassisk sprint framstår som et langt sterkere våpen.

KONKURRENTENE så jo dette supertrikset allerede før jul 2016, men klarte ikke å kopiere det. I treningsarbeidet fram mot Pyeongchang-OL var det flere av de beste som testet teknikken for å komme opp på Klæbos nivå. Da det ble alvor i vinterlekene i februar, var det likevel ingen med samme trykk i beina.

Det alene viser hvor viktig det var for Johannes å få lov til å bruke supertrikset sitt videre i den klassiske sprinten. Selvsagt ville han som en stadig bedre distanseløper hatt god bruk for løpingen uansett, men enn så lenge er han først og fremst en sprintspesialist med et eventyrlig rykk.

Da er det vel fortjent at han fortsatt får betalt for det.

FOTNOTE: Med et knapt flertall vedtok langrennskomiteen i FIS altså å droppe den historiske 4x10km stafetten for menn. Fra og med VM i Oberstdorf 2021 blir guttas etapper redusert til 7,5km. Meningen er å gjøre det lettere for de mindre skinasjonene å følge teten. FIS vedtok også å teste stafetter med både kvinner og menn på laget.

I tillegg blir det lagt inn enkelte tekniske utfordringer i sprintløypene for å gjøre øvelsen enda mer dramatisk. Dette blir en test i enkelte renn de neste årene, før sprinten eventuelt blir slik i VM og OL. Det er også en endring som passer den teknisk svært dyktige Johannes Høsflot Klæbo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer