FIS-sjef: - Jeg var så jævla blåøyd

Skjulte finsk doping for å redde Lahti-VM.

Det internasjonale skiforbundet lot Virpi Kuitunen stille til verdenscupløp i 2000 til tross for at det var påvist for høye hemoglobnivåer.

Det bekrefter den daværende langrennssjefen i FIS, Bengt-Erik Bengtsson overfor avisen Expressen. Avsløringene er foreløpig siste kapittel i rykter/avsløringer om finsk langrennsdoping i forkant av VM i Lahtis i 2001.

Til tross for de høye verdiene lot FIS Kuitunen stille til løpet i Brusson 16. desember 2000. Betingelsen var at hun skulle bryte løpet underveis.

Grunnen til at FIS lot finnen starte var for å unngå en dopingskandale med en finsk utøver foran mesterskapet i Lahtis.

- Blåøyd

-Jeg var så jævlig blåøyd, men det var slik det skjedde, sier Bengtsson til Aftonbladet. Svensken fikk beskjed om at finnen skulle bryte løpet etter 200 meter.

Og Kuitunen holdt ord. Alle trodde hun var uheldig og brakk staven, men hun gjorde det med vilje. Det var prisen hun måtte betale for å ikke bli avslørt.

- På den tiden var det sånn at de som startet turneringene ble kontrollert. Hadde du for høye blodverdier så fikk du startforbud. Og ingen fikk kommentere verdiene, alle innblandede hadde taushetsplikt, sier Bengtsson til Expressen.

UTSATTE SKANDALEN: Bare noen uker etter at hun fikk lov til å starte verdenscupløpet med for høye blodverdier, vant Virpi Kuitunen jaktstarten i VM i Lahti, foran blant andre Bente Skari. Så smalt dopingskandalen på hjemmebane. Foto: EPA/SCANPIX
UTSATTE SKANDALEN: Bare noen uker etter at hun fikk lov til å starte verdenscupløpet med for høye blodverdier, vant Virpi Kuitunen jaktstarten i VM i Lahti, foran blant andre Bente Skari. Så smalt dopingskandalen på hjemmebane. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Takket være FIS’ mørkeleggingstaktikk ble dopingskandalen i forkant av mesterskapet avverget. Mesterskapet ble i stedet preget av flere finner som ble tatt for doping på hjemmebane.

Mørkt kapittel

VM i Lahtis står igjen som et av de absolutt mørkeste kapitlene i Finsk og internasjonal langrennshistorie. Og Bengtsson angrer på det han gjorde i Brusson 16. desember.

- Jeg erkjenner nå at det var en stor tabbe og jeg fortalte det til min sjef med en gang jeg kom hjem. Jeg fikk en alvorlig irettesettelse av ham, sier han.

- Men hvorfor gjorde du det?

- Ja du, det var liksom ingen som ble tatt for doping på den tiden. Jeg gjorde det bare en gang og det angrer jeg på, sier Bengt-Erik Bengtsson.

Virpi Kuitunen var selv en av finnene som avla positiv dopingtest under mesterskapet.

(NTB)

FIS-sjef: - Jeg var så jævla blåøyd