FIS-sjef tar skylda for VM-fiaskoen

VIKERSUND (Dagbladet): Av mange klovner i VM-bakken i går, var FIS-manager Walter Hofer den aller største. - Jeg tar på meg skylda og beklager at det ble så mye rot, sa Hofer på lagledermøtet etter gårsdagens avlysning.

I dag gjør VM-arrangøren et tredje og siste forsøk på å få kåret en skiflygingsverdensmester.

Rennleder Torgeir Nordby sier til Dagbladet at han aldri har opplevd maken til gårsdagens kaos.

- Vi manglet fem minutter på å få rennet gjennomført. Det er tragisk, sier Nordby.

Det skal god fantasi til for å finne den brøleren som ikke ble begått. FIS-manager Walter Hofer hadde mange småklovner under seg.

Les bare:

 • Den første arrangørmissen, var at spormaskinen ble kjørt om igjen før hoppingen startet i går. Det ble gjort etter påtrykk fra tyskerne, og resulterte først i en issvull, deretter i skeivt spor. Mange av hopperne kom i ubalanse ut fra hoppet.
 • Like før Lasse Ottesen skulle hoppe, ble rennet stanset. Grunnen var at kong Harald ankom VM-bakken.

Vindkule

- Det var skandale å stoppe rennet. Kongen kunne jo ventet litt, og så kunne de blåst litt for ham i pausen, sier leder av hoppkomiteen i Norges Skiforbund, Odd Hammernes.

 • Etter at tyskeren Sven Hannawald hadde falt på 215 meter, bestemte juryen at farten skulle senkes tre avsatser. Hannawald fikk ei vindkule under skiene på slutten, og visste ikke hvor langt ned han var. VM-bakken var bare målt opp til 207 meter.

Superkvartett

- Uten den vindkula ville rennet trolig trolig blitt avviklet, sier landslagstrener Ludvik Zajc.

 • Sporet i tilløpet ble verre og verre. Da finnen Jani Soininen falt på 88 meter, ble det bestemt at sporet måtte prepareres. Da sto de fire beste igjen på toppen: Østerrikerne Andreas Goldberger og Andreas Widhölzl, finnen Janne Ahonen og tyskeren Martin Schmitt.
 • Schmitt raste oppe på toppen, slo ut med armene og sparket i trappa. Han ville absolutt ikke hoppe.
 • Etter at superkvartetten hadde gått ned, bestemte juryen at førsteomgangen skulle være prøveomgang. Fem minutter seinere ble den omgjort til kvalifiseringsomgang.

Ingen prøvehoppere

Det resulterte blant annet i at Henning Stensrud røk ut. Det hadde han ikke gjort hvis juryen ikke hadde vinglet.

 • Da rennet skulle settes i gang igjen etter sporprepareringen, var ingen prøvehoppere klare. Det manglet også startlister. Det siste skyldtes at dataen annullerte startlista etter Hannawalds kjempehopp på 215 meter. Den nye lista måtte punches inn manuelt.
 • Det ble første forsøkt hoppet med gamle startnummer, men da streiket teknikken. Etter at tsjekkeren Jakub Jiroutek hadde hoppet 141,5 meter med gammelt nummer, ble rennet utsatt til klokka 12,30.
 • Superkvartetten som ennå ikke hadde satt utfor - Goldberger, Widhölzl, Ahonen og Schmitt - hadde møte om hva de skulle gjøre. Etter mye parlamentering, lovet juryen dem tilsvarende forhold som det var tidligere på dagen (!).

- Da hopper vi, sa Goldberger - og fikk følge av de tre andre.

 • Men Vikersundbakken tillot ikke mer hopping. Vindmåleren gikk som en hjulvisp og satte en effektiv stopper for videre forsøk.
 • Klokka 14.42 forlot kong Harald VM-bakken.