Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS-sjefen: -  Kutt heller skia

Jouko Törmänen, formann i FIS\' hoppkomité, er overbevist om at vektregelen som sendte Sigurd Pettersen og Norge ut av VM, også vil eksistere i OL i Torino neste år.

OBERSTDORF (Dagbladet): Han innrømmer overfor Dagbladet at Sigurd er et offer i forhold til vektregelen. Men endringer blir det ikke.

-  Jeg er sikker på at regelen vil fortsette også neste sesong. Da er det OL-år, og vi bytter ikke regel foran et stort mesterskap, sier Törmänen til Dagbladet.

For å løse problemet med vekta mener han Sigurd Pettersen bør velge å hoppe på kortere ski.

-  Hvis han må spise hele tida for å holde vekta, bør han gå ned på skilengden i stedet. Det er hopperens ansvar at skiene han bruker ikke er for lange. At han ble disket i går, er ene og alene Sigurd Pettersens feil, sier Jouko Törmänen.

-  Gambler med helsa

Selv mener Sigurd Pettersen at vektregelen (vekt delt på høyde ganger høyde skal være minst 20) må bort så fort som mulig.

-  Slik det er nå, synes jeg FIS gambler med helsa mi. Det er riktig som Törmänen sier, at jeg er blitt et offer. Men jeg lar meg ikke stoppe, selv om jeg må leve med BMI-regelen enda en sesong, sier Sigurd Pettersen.

-  Jeg har klart å gå opp sju kilo på fem måneder. Da skal jeg også greie å gå opp litt til, slik at jeg er på den sikre sida når jeg blir veid, sier han.

 KORTE HOPP, LANG DAG:  Sigurd Pettersen på vei hjem fra NRKs kveldssending sammen med hoppsjef Clas Brede Bråthen i går kveld. Foto: Ole C. H. Thomassen
KORTE HOPP, LANG DAG: Sigurd Pettersen på vei hjem fra NRKs kveldssending sammen med hoppsjef Clas Brede Bråthen i går kveld. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

-  Kutter ikke skiene

Kutting av skiene er ikke aktuelt.

-  Nå hopper jeg på ski som er 2,63. Jeg kan gå ned fire centimeter til 2,59, men det vil jeg ikke. Foran førsteomgangen i går veide jeg 400 gram mer enn nødvendig for å hoppe på 2,63 lange ski. Da jeg ble veid av FIS-kontrolløren nede ved sletta, var jeg mellom 100 og 200 gram for lett, sier Sigurd Pettersen.

Etter den sjuende veiingen ble han disket. Da hadde FIS-vekta svingt mellom 64,8 og 64,9 kg, men aldri kommet opp i de nødvendige 65 kg inkludert hopputstyr.

-  Jeg sa at jeg ikke klarer å veie mer, og at det ikke går an å trykke i seg mer mat enn jeg gjorde i timene før rennet. Når jeg ikke spiser, veier jeg meg. Mer kan jeg ikke gjøre. Problemet er at jeg har en naturlig BMI på litt under 19, men blir tvunget opp i 20. For å klare det, må jeg veie fire kg over normalvekta, sier Sigurd Pettersen.

-  Fortvilet

Før han havnet på vekta og ble disket for første gang i karrieren, hadde han landet på 65,5 meter og ødelagt alt håp om finaleomgang (de åtte beste etter første omgang).

-  Både hoppingen og diskingen gjør meg fortvilet. Kall meg gjerne for syndebukk, selv om jeg ikke føler meg som det selv, siden det er idrett vi driver med. Da jeg forlot hoppkanten, skled venstreskia plutselig ut i huttaheiti. Dermed var dagen ødelagt, sier Sigurd Pettersen til Dagbladet etter tidenes dårligste laginnsats i noe internasjonalt mesterskap.

Av 15 startende lag var bare Hviterussland, Kina og Italia dårligere enn Norge - verdens beste hoppnasjon i fjor.

STÅHEI: Sigurd Pettersen, mye presse og enda mer snø.