Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sarah Lewis og Therese Johaug

FIS-sjefen åpner for å godta Johaug-straffen

Men Sarah Lewis vil ikke mene for mye. 

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Dette er videoen fra sist gang Therese Johaug møtte pressen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Generalsekretæren i Det Internasjonale Skiforbundet (FIS), Sarah Lewis, holdt i ettermiddag pressekonferanse om antidopingprogrammet i langrennssporten i år.

Lewis og FIS har hatt hendene fulle med høyprofilerte dopingsaker i år. Det kulminerer når McLaren-rapporten om Sotsji-OL og påstandene om statsdoping i Russland foreligger 9. desember, men også Johnsrud Sundby- og Johaug-sakene har skapt mange overskrifter.

LETTER LITT PÅ SLØRET: FIS og generalssekretær Sarah Lewis sier de ikke anker saker der reglene er fulgt. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LETTER LITT PÅ SLØRET: FIS og generalssekretær Sarah Lewis sier de ikke anker saker der reglene er fulgt. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Både Wada og FIS kan anke

Dagbladet ønsket å høre om generalsekretæren mener det er rettferdig å straffe bevisst dopingjuks og tilfeller som Johaug, der Antidoping Norge konkluderte med at stoffet den norske langrennsstjerna testet positivt på, ikke var brukt prestasjonsfremmende, på samme måte.

Altså om 14 måneders suspensjon er en rimelig straff for Johaug.

- Hvis et preparat står på lista, så er det det fordi det er prestasjonsfremmende. Om det er brukt slik er opp til høringsprosessene å avgjøre, men vi kommer uansett ikke til å kommentere en pågående sak, fordi både FIS og Wada kan anke. Derfor har vi ikke meninger, kommentarer eller syn å gi dere i denne sammenhengen. Saken etterforskes av den Antidoping Norge, og når en avgjørelse er publisert med begrunnelser, da vil ekspertene i FIS se på den, sier Lewis til Dagbladet. .

Vil ikke ha en mening

Tidligere har blant annet FIS-presidenten tatt til orde, i Dagbladet, for at Johaug må straffes hardt for clostebol-bruken, men nå trår FIS langt varsommere rundt straffelengden.

- Er det et problem for antidopingarbeidet at uhhell og juks sidestilles?

- Du må spørre Wada om det, ikke FIS. Vi er ansvarlige for å følge reglene, ikke skrive dem, sier Lewis.

- Er 14 måneder en rettferdig straff?

- Vi er ansvarlige for å følge Wadas antidopingregler som gjelder for hele verden. Det er ikke opp til oss å ha en mening om det.

- Men dere kan anke saken, så på hva slags grunnlag vil dere anke saker på om dere ikke kan mene noe om dem?

- Det blir uansett opp til ekspertene å evaluere, både de juridiske og medisinske begrunnelsene.

- Jeg vet ikke om jeg forstår hva slags grunnlag dere i så fall vil anke på?

- Hvis reglene ikke er fulgt.

- Hvordan avgjør dere det?

- Reglene er publisert, og hvis de ikke er fulgt er det grunn til å anke. Det er forskjellige stoffer på lista med ulikt straffenivå, og hvis reaksjonen på disse ikke er i overensstemmelse med reglene er det grunnlag for å anke. For eksempel.

- Så enhver straff som ligger innenfor strafferammene vil ikke ankes av FIS?

- Det kan jeg ikke si noe om. Det er opp til de juridiske og medisinske ekspertene å vurdere.

- Men hvis reglene følges er det sannsynligvis ikke noe grunnlag for å anke?

- Igjen, det er opp til de medisinske ekspertene å avgjøre om de er fulgt eller ikke.

Anker frifinnelse?

Lewis vil med andre ord ikke slå fast at straffepåstanden fra Antidoping Norge er tøff nok til at de ikke kommer til å anke den videre til Idrettens Voldgiftsrett, CAS.

Straffen Johaug står overfor er likevel godt innenfor det som er normal straff for en positiv clostebol-test, og dermed kan vi anta at FIS ikke vil anke.

Om Johaug derimot skulle vinne fram i Domsutvalget med kravet om full frifinnelse, vil saken derimot stille seg helt annerledes.

- Jeg har ikke bevisene foran meg, så de må nordmennene vise fram. Men normalt, om hun er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år. Det er det ikke noe spørsmål om. Og så er det klart at hun kan anke det til retten, og normalt vil hun da få redusert straffen til to og et halvt eller tre år, men dette blir bare rene spekulasjoner, sa Gian Franco Kasper til Dagbladet i oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!